Annons

ERP: Därför satsar världsspelaren inom förnybar energi på IFS Cloud

HÅLLBARHET & AI: EN FIN FJÄDER I HATTEN FÖR IFS. Energiområdet är ett av affärssystem-utvecklarens, IFS, industriella fokussegment. Bolaget har relaterat till detta också en rad intressanta initiativ igång när det gäller AI-, molnet- och hållbarhets-domänerna, kopplat till bl a just energiområdet. Med detta som bakgrund har den svenska ERP-utvecklaren i dagarna annonserat en fin fjäder i hatten när det gäller kundsidan: Det är RES, världens största oberoende företag för förnybar energi, som har valt IFS Cloud för att stödja sin verksamhet när det strävar efter att anpassa operativa procedurer och fortsatt global tillväxt.
RES har verksamhet i 24 länder inom vind, sol, energilagring, biomassa, vattenkraft, grönt väte, transmission och distribution. Bolaget är i detta en innovatör som över hela världen har levererat förnybara energiprojekt med mer än 26 GWs effekt (GE=GigaWatt). I framtidsplanerna finns dessutom planer på att lägga till mer än 22 GW ny kapacitet online under de kommande fem åren. Då ska man komma ihåg att 1 GW gigawatt är lika med en miljard watt, vilket i perspektivet av att glödlamporna i våra hem vanligtvis ligger på mellan 60 och 100 watt, säger något om storleken på RES-kapaciteten.
Varför väljer man IFS Cloud?
"Att investera i denna lösning ger oss ökad kontroll över alla våra affärsaktiviteter, vilket kommer att hjälpa oss att driva operativ effektivitet. Med IFS Cloud kommer vi att ha tillgång till tydlig affärsinformation för beslutsfattande och kommer att kunna uppnå snabbare beslutstid som ett resultat,” summerar Henrik Brandt, CFO, Chief Financial Officer, på RES, saken.
Klart är också att man med IFS Cloud-lösningar kan dra nytta av en ny nivå av värdefulla AI-funktioner och innovation som är relevant för energibranschen. Inte minst är detta värdefulla kapabiliteter i en tid när regleringar i Europa och USA tvingar företag att vidta åtgärder för att fastställa och hantera sina hållbarhetsåtaganden. Med IFS nya AI-drivna funktioner får företag i allt väsentligt nödvändigt stöd för att vässa sin verksamhet och rapportera sina framsteg.
IFS-chefen, Mark Moffat, pekade i en kommenter kring den annonserade ordern från RES på det strategiska värdet av den tillgångs- och tjänstecentrerade ERP-mjukvara som IFS Cloud erbjuder:
"RES är ett djärvt, innovativt företag för förnybar energi som till fullo inser potentialen i att utnyttja denna mjukvara för att öka effektiviteten i hela sin verksamhet. Vi är övertygade om att IFS Cloud kommer att tillåta dem att hantera utvecklings- och byggprojekt, leverera effektiv tillgångsdrift, få insyn i projektkostnader och mer effektivt standardisera processer över hela sin verksamhet.”

I pressmaterialet kring affären konstateras att RES som tjänsteleverantör har kompetens och erfarenhet av tillgångsförvaltning, drift och underhåll (O&M) och reservdelar – vilket stöder 41GW förnybara tillgångar på 1 300 platser. ”RES släpper till marknaden en rad ändamålsenliga, praktiska teknikbaserade produkter och digitala lösningar utformade för att maximera investeringar och användning av förnybar energi,” noterar man bl a.
Om RES kan tilläggas att man har ambitiösa målsättningar kring en framtid för ren energi, där tillgång till prisvärd energi utan koldioxid är en grundpoäng, som också ska speglas i hur energi genereras, lagras och levereras. Bolaget 4 500 anställda.
Med IFS som stöd ska man gå vidare i detta spår och med IFS Cloud stödja sin verksamhet i sin strävan efter att målanpassa operativa procedurer och fortsatt global tillväxt.

Operativ ERP-kompetens i enterpriseklass
IFS Clouds kombination av operativ ERP-kompetens i företagsklass, ledande tjänstehantering och tillgångshanteringsfunktioner inom ramen för en enda integrerad plattform kommer definitivt att kunna underlätta och möjliggöra för RES att relevant stödja sina globala processer.

PLM&ERP News har tidigare gått igenom bolagets Cloud-plattform, som tagit rejäla utvecklingskliv de senaste åren, framför allt med klivet upp i molnet, med en rad intressanta AI-initiativ och systematiska välbetänkta hållbarhetssatsningar. För ett energibolag av RES karaktär finns en rad attraktiva värden med plattformen.
Allmänt kan sägas att IFS Cloud är en AI-driven plattform, designad för flexibilitet och anpassningsförmåga. Den täcker inte bara ERP-behoven utan också behoven för Enterprise Asset Management (EAM), Supply Chain Management (SCM), Information Technology Service Management (ITSM) och Field Service Management (FSM).

Lösningen uppdateras två gånger årligen vilket är en lagom takt för att säkerställa att RES organisatoriskt kan smälta och dra nytta av ny funktionalitet så fort den släpps, detta genom en planerad uppdateringskadens.

Samtidigt är IFS Clouds kompositiva karaktär mycket värdefull. Den modulära, snabbt ”påkopplingsbara” lösnings-karaktären gör det möjligt för RES att påfallande enkelt integrera nya funktioner och innovativa nyheter. ”A composable architecture,” brukar det beskrivas som. Alltså en komponerbar arkitektur, som ger en optimala möjligheter att sätta ihop kombinationer med precis de varierade funktionaliteter som behövs i en organisation, stor som liten. Det handlar om utbytbara funktionella komponenter som kan kopplas på, eller av, vilket är närmast exakt vad analytiker som Gartner och CIMdata talar om när det gäller toppmoderna plattformskoncept, Product Innovation Platforms.
Annat värdefullt är att RES, förvisso också alla andra molnkund-bolag, också kan använda IFS Cloud för att komma åt en version av sanningen från en enda gemensam datakälla, och därigenom få större insyn över verksamheten och fatta snabbare, mer välgrundade beslut.

Exakta steg mot hållbarhet
I PLM&ERP News tidigare artiklar om den senaste uppdaterade versionen av IFS Cloud och relaterat till AI- och hållbarhetsbitarna har bl a följande framhållits:
* Spårning av utsläpp: förbättringar för att följa organisationens steg mot hållbarhet mer exakt, genom en smidig insamling av utsläppsdata. Nya utvalda kategorier för Scope 3-utsläpp har lagts till för att ge en mer fullständig bild av hållbarhetssituationen. Man kan även mata in data om kilowattförbrukning från fakturor från elbolag.
* Stöd för cirkulär tillverkning: förbättringar av planering av processer för återtillverkning gör det möjligt att sänka produktionskostnaderna. Dessutom innebär dessa funktioner möjligheter till nya intäktsströmmar och ett lägre koldioxidavtryck.

AI är som en turbo på ren och skär affärslogik
För den som vill veta mer – missa inte att läsa artikeln: IFS CONNECT 2024: ”AI är som en turbo på ren och skär affärslogik”
I denna har vi tittat närmare på hur IFS’ AI-lösningar ser ut? Men också frågeställningar som, hur långt har man kommit? Vad betyder bolagets ekosystem av konsulter?
I PLM&ERP News-artikel möter du, förutom nordenbasen Ann-Kristin Sander (till höger ovan), också två av nyckelpersonerna på teknikutvecklingssidan: Seniora VPn för R&D, Martin Gunnarsson (i mitten ovan), och CTOn, Chief Technology Officer, Dan Matthews (till vänster). Båda samverkar inom ett produktutvecklingsteam som involverar runt 1 800 medarbetare runt om i världen:
– AI är som en turbo på ren och skär affärslogik. Rätt använd kan den ge hur mycket som helst, summerade Gunnarsson. Hur då?

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title