Annons

Hårda EDA-paket för effektivare mjukvarudesign: ”Genombrott för emulering och prototyping”

DÄRFÖR HAR ELECTRONIC DESIGN AUTOMATION BLIVIT EN HIT FÖR SIEMENS. Det är ingen överraskning att det idag händer många och stora saker inom EDA-domänen, Electronic Design Automation. Inte minst står Synopsys köp av simulerings- & analys-ledaren Ansys och Renesas förvärv av elektronikdesign-spelaren Altium ut. Elektronik har kort sagt under det senaste decenniet utvecklats till ett av produktdesign-områdets viktigaste sub-PLM-domäner. Investeringarna i EDA-lösningar bland världen företag har också exploderat och en intressant observation är att Siemens Digital Industries Software under CEO Tony Hemmelgarns tid vid rodret investerat tyngre i digitala elektronik-verktyg än någon av sina tuffaste konkurrenter inom PLM, som Dassault Systemes och PTC. Detta inte utan goda skäl: EDA-marknaden är faktiskt den överlägset största bland sub-PLM-segmenten med en marknadsandel på 22,5 procent av de totala PLM-investeringarna 2022. Större än både cPDm (PDM), 13,9 procent, och Simulation & Analysis, också 13,9 procent. Totalt, enligt analytikern CIMdata, spenderade företag runt om i världen nära 15 miljarder dollar på köp av EDA-programvara och tjänster i år.
För Siemens Digital Industries Software har Hemmelgarns satsning på EDA också blivit en hit. Elektronik/el-området och representerar i dagsläget en dryg tredjedel av PLM-divisionens intäkter. En utvecklingskurva som framför allt tog fart i samband med köpet av Mentor Graphics 2017 och som sedan bara vuxit.
En av de senaste veckornas mest intressanta nyheter på området är Siemens Digital Industries släpp av EDA-lösningen, Veloce CS. En tung poäng är att detta system drar in mjukvaruutvecklings-bitarna i produktutvecklingens i tidigare faser. Detta genom att lösningen verifierar applikationsmjukvara, möjliggör effekt/prestandaanalys på systemnivå och benchmarking av hela systemet i en riktad applikationsmiljö. Dessutom är detta maskinvaru-assisterade verifierings- och valideringssystem det första för EDA-industrin, hävdar Siemens. Paketet förenar Veloce CS hårdvaruemulering, företags- och mjukvaruprototyping och är byggt på två mycket avancerade integrerade kretsar (IC) – Siemens nya, specialbyggda Crystal acceleratorchip för emulering och AMD Versal Premium VP1902 FPGA adaptiv SoC (System-on-a-chip) för företags- och mjukvaruprototyper.
- Med Veloce CS-systemet tillgodoser vi de specifika behoven hos hårdvaru-, mjukvaru- och systemingenjörer som alla spelar en viktiga roller för att leverera världens mest avancerade elektroniska produkter. Genom att tillhandahålla rätt verktyg för uppgiften påskyndar Veloce CS innovationer hela verifieringsprocessen och sänker den totala ägandekostnaden, vilket kan öka lönsamheten, säger Siemens Digital Industries Softwares Jean-Marie Brunet, VP och general manager, Hardware-Assisted Verification.
Paketet omfattar tre nya erbjudanden: Veloce Strato CS hårdvara för emulering. Veloce Primo CS-hårdvara för prototyper för företag. Veloce proFPGA CS-hårdvara för prototypframställning av programvara.

Veloce CS-systemet är byggt för kongruens, hastighet och modularitet över alla tre plattformarna och stöder designstorlekar från 40 miljoner portar, upp till konstruktioner som integrerar mer än 40+ miljarder portar. Dessutom kör Veloce CS hela systemets arbetsbelastningar med mycket god synlighet och kongruens genom att välja rätt verktyg för uppgiften, eftersom varje uppgift har unika krav. Detta möjliggör mycket snabbare tid till projektslutförande och hjälper till att minska kostnaden per verifieringscykel.
– Veloce CS tillhandahåller för övrigt branschens enda helt kongruenta, höghastighets-, modulära hårdvaruassisterade system med tre system, tillägger Jean-Marie Brunet.

Betydande förbättringar av emuleringsprestanda
För att nå denna milstolpe har Siemens arbetat med nyckelkunder och partners för att utveckla innovativ hårdvara och en ny, helt enhetlig mjukvaruarkitektur. AMDs Corporate Fellow, Alex Starr:
– Utvecklingen av SoC och systemnivå-design har medfört många förändringar under de senaste tio åren som har gjort användningen av hårdvaruassisterad verifiering mer nödvändig än någonsin, säger han.

Detta sagt kan noteras att Veloce Strato CS ger en betydande förbättring av emuleringsprestanda jämfört med Veloce Strato, upp till fem gånger, bibehåller full synlighet och den kan skalas från 40 miljoner gates (MG) till 40+ miljarder gates (BG).

Både Veloce Strato CS och Veloce Primo CS-lösningarna körs på samma operativsystem, vilket ger exceptionell kongruens samtidigt som det ger friheten att sömlöst flytta mellan plattformar. Detta kan dramatiskt accelerera upprampning, installationstid, felsökning och exekvering av arbetsbelastning.

Veloce proFPGA CS, som också utnyttjar AMD Versal Premium VP1902 FPGA-baserad adaptiv SoC, som levererar en snabb och heltäckande mjukvaruprototyplösning, som skalas från en FPGA till hundratals. Denna exceptionella prestanda, tillsammans med dess mycket flexibla och modulära design, kan hjälpa kunder att dramatiskt accelerera firmware, operativsystem, applikationsutveckling och systemintegrationsuppgifter.

Siemens Veloce CS-system avbildat som enkla blad (uppifrån) Veloce Strato CS för emulering, Veloce Primo CS för företagsprototyper och Veloce proFPGA CS för mjukvaruprototyper.

Hela Veloce CS-systemet är tillgängligt i en modulär bladkonfiguration som är helt kompatibel med moderna datacenterkrav för enkel installation, låg effekt, överlägsen kylning och kompakta fotavtryck. Vidare tillhandahåller Veloce proFPGA CS-lösningen en stationär labbversion för ytterligare användarflexibilitet.

Veloce CS är vidare kvalificerat för att köra med de senaste AMD EPYC CPU-drivna HP DL385g11-servrarna.

 Accelererar hårdvarudesign och mjukvaruutveckling
– Tiden till marknaden är avgörande för hela Arm-partnerns ekosystem, och betonar behovet av verktyg som erbjuder modularitet, granularitet och hastighet för IP- och SoC-verifiering, säger Tran Nguyen, senior chef för designtjänster, Arm, och tillägger: ”Siemens Veloce-plattformar har blivit en integrerad del av Arm-utvecklingsprocessen och vi fortsätter att se fördelarna med det nya Veloce Strato CS-systemet för acceleration av hårdvarudesign och mjukvaruutveckling.”

– Med Veloce CS-systemet tillgodoser vi de specifika behoven hos hårdvaru-, mjukvaru- och systemingenjörer som alla spelar en viktig roll för att leverera världens mest avancerade elektroniska produkter. Genom att tillhandahålla rätt verktyg för uppgiften påskyndar Veloce CS innovationer hela verifierings-processen och sänker den totala ägandekostnaden, vilket kan öka lönsamheten, summerar Siemens Jean-Marie Brunet.

Veloce Strato CS-systemet är tillgängligt direkt för utvalda partnerkunder, men allmän tillgänglighet för de tre hårdvaruplattformarna dröjer något och är planerad till sommaren 2024. Veloce CS-systemet är planerat att vara moln-klart med allmän tillgänglighet.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title