Annons

NY DESIGN-ERA: Polestars nya dedikerade studio i Göteborg för 120 fordonsdesigners

PRODUKTUTVECKLING. Polestar har invigt en ny designstudio i Göteborg. Det är, skriver man, nästa steg i tillväxten för bolaget med en designstudio för ett team för upp till 120 personer.
Den nya designstudion ligger inbäddad i en tät skog i anslutning till varumärkets globala huvudkontor. Den dedikerade anläggningen ger ett specialisthem för de 120 team-medlemmarna, ledda av Maximilian Missoni, i en miljö som kombinerar modernistisk arkitektur med varumärkets rena, minimalistiska skandinaviska estetik.
Maximilian Missoni, Polestars designchef, säger i en kommentar:
- I dagens tid av avancerad produktdesign är det ganska lätt att visa känslor som aggression och sportighet i en bil. Men försök att förmedla intelligens i design – det är inte så lätt. Detta är något vi har ägnat mycket tid åt att överväga, för att uttrycka i form av den ledande tekniken och sofistikeringen i Polestar 3. Den är destillerad till essensen av en SUV men visar samtidigt tydligt ett steg in i en ny era.

Född ur en historisk före detta Volvo-anläggning, färdigställd 1984 av italienska Romaldo Giurgola och den lokala arkitekten Owe Svärd, har byggnaden totalrenoverats samtidigt som den har behållit sin unika arkitektoniska karaktär. Här kommer Polestar Design-teamet att fortsätta att bygga vidare på varumärkets nya designspråk, förhandsgranskat av Polestar Precept och elektriska roadster-konceptbilar, och tagits i produktion med Polestar 3 som lanserades i oktober 2022.

Primära material och detaljer från den ursprungliga 1980-talets konstruktion sitter bredvid en högkvalitativ, modern skandinavisk design från planer utarbetade av Maximilian Missoni. Den nya anläggningen inkluderar ett specialistutställningsområde, lerbearbetningsstation, material- och färglabb, auditorium och flera digitala studioutrymmen, ledningskontor, VR-rum och mötesutrymmen.
– Samtidigt som vi ville respektera traditionen, ville vi också att detta skulle vara ett toppmodernt hem för vårt växande designteam. Så, vid sidan av de härliga vyerna väster om Göteborgs skärgård, har studion den senaste utrustningen på insidan för att göra våra jobb enklare och producera bättre resultat på det mest effektiva sättet, säger Missoni.

En känsla av intelligens
Samma uppmärksamhet på detaljer som ägnas åt byggnaden går genom Polestar 3. Aerodynamik var nyckeln till att forma SUVen för den elektriska tidsåldern. Den övergripande designen, med sin kraftfulla och breda hållning och låga, svepande taklinje, introduceras av en SmartZone och främre aerovinge. Polestar 3 är symboliskt övergången från att ”andas till att se” när elektrifieringsåldern intensifieras. Men Polestar 3 ska med sitt formspråk och konceptuella innehållsliga funktionsupplägg också förmedla en känsla av intelligens.

Medan de yttre proportionerna är designade för att återspegla teknik och ge en sportig hållning, har utrymmet inuti Polestar 3 maximerats tack vare den långa karossen (4 900 mm) och hjulbasen (2 984 mm). Att minska ytvolymerna runt kabinens komponentarkitektur och öka passagerarutrymmet i alla positioner resulterar i en rymligare och trevligare interiör.

Färger och material har noggrant valts ut och kombinerats för att uttrycka Polestars skandinaviska arv med ett förstklassigt utseende och känsla, samtidigt som hållbarhet och omdefiniering av lyx tas upp. Hellängdsglastaket bidrar till den luftiga känslan och Polestars signaturlogotyp är integrerad i glastaket på ett nytt sätt – etsat mellan två lager av det laminerade glaset och endast synligt när det är upplyst.

Polestar 3 går i produktion i mitten av 2023 och första leveranser på lanseringsmarknader1 förväntas under fjärde kvartalet 2023.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title