Förberedelseprojektet Att stärka den sociala väven handlar om samskapande utformning av den byggda miljön för att bryta negativa segregationsmönster och stärka den sociala hållbarheten.
– Vi behöver öka bygg- och fastighetssektorns förmåga att initiera och driva innovativa styrnings- och samverkansprocesser för att utveckla den sociala hållbarheten och samtidigt stärka kommuners och regioners förmåga att vara en god samarbetspartner gentemot näringsliv och civilsamhälle, säger Albert Edman, senior projektansvarig, Samhällstransformation på RISE.
Cirkulär batterivärdekedja
Inom förberedelseprojektet ”En Cirkulär Batterivärdekedja för ett Hållbart Elektrifierat Samhälle” fokuserar man på batteriers unika möjlighet att vara en nyckelteknologi i det framtida hållbara och moderna samhället. För att detta ska ske behöver flera olika utmaningar hanteras. Utöver de mer direkta material-, produktion- och tillämpningsutmaningarna, så finns det större systemutmaningar som handlar om att skapa ett cirkulärt materialflöde för batterier som inte utarmar jordens resurser, och att använda batterier sektorsövergripande så att tillämpningen blir effektiv och skapar mesta möjliga nytta från minsta möjliga resursanvändande.
– Klimatomställningen sker inte av sig själv, medborgare, myndigheter, företag och andra organisationer behöver aktivt och utifrån sina respektive roller i ett gemensamt system driva på och delta i arbetet. Vi behöver kraftsamla för att utforma hållbara system (ekosystem – värdekedjor) som skapar möjligheter för såväl etablerade som tillkommande aktörer, säger Anna Fridén, projektledare, Policy och innovation på RISE
Hållbara digitala värdesystem
Förberedelseprojektet Industrins hållbara digitala värdesystem studerar de förväntade effekterna av en systemförändring mot ett mer sammankopplat och digitalt industriellt värdesystem för att accelerera utvecklingen av hållbar produktion.
– För att uppnå dessa effekter måste en mängd underliggande utmaningsområden hanteras. Det handlar givetvis om teknisk utveckling som möjliggör datahantering- och -delning i värdekedjor. Men även organisatoriska, marknadsmässiga och regulatoriska frågeställningar påverkar utvecklingen och behöver adresseras tvärdisciplinärt för att mobilisera för en förändring, säger Peter Wallin, programchef, Business Office Digitala System på RISE.
Ytterligare 23 projekt inom Impact Innovation
Partners till RISE förberedelseprojekt inom Impact Innovation:
Att stärka den sociala väven
Partners: Malmö universitet (Mötesplats Social Innovation), Fastighetsägarna MittNord, A Beatiful Soup
En cirkulär batterivärdekedja för ett hållbart elektrifierat samhälle
Partners: Uppsala universitet, Chalmers, KTH, Luleå tekniska universitet, Volvo Cars, Skellefteå kommun, Skellefteå kraft, Northvolt, Revolt, Stiftelsen Blue Institute
Industrins hållbara digitala värdesystem
Partner: Stiftelsen Blue Institute
Utöver dessa tre förberedelseprojekt är RISE delaktiga i ytterligare sju projekt av totalt 23 inom Impact Innovation; Access Sweden – A new social contract for sustainable accessibility for all without private car (VTI), Den civila beredskapens förnyelse (MSB), WAVE – vatten för livskraftig miljö (Svenskt vatten), Uppströms (Stiftelsen Friends), Klimatneutral tillverkningsindustri Sverige 2040 (Teknikföretagen), Viable Cities 2.0 (KTH), The Shift – Innovation för resursmedvetet och värdeskapande samhällsbyggande (IQ Samhällsbyggnad).