Annons

Satsningar på AI, digitala tvillingar och automatisering ska vässa ineffektiv industriell läkemedelsframtagning

”Läkemedelstillverkning är en av de minst effektiva i näringslivet.” En intressant gren inom industriell hantering handlar om läkemedelsframställning, inte minst då relaterat till tillverkningssidan. Hur ser utmaningarna man står inför ut och hur långt har man kommit på digitaliseringsresan? Hur ser upptaget av digitala tvilling-koncept som en ryggrad i smarta fabrikslösningar ut? Använder man sig moderna automationslösningar?
Analytikern Forresters konsultinggren har, på uppdrag av Hexagons Asset Lifecycle Intelligence-division, tagit temperaturen på de största spelarna i branschen och genomfört en undersökning där man tittat närmare på vilka de främsta utmaningar är. I rapporten, ”Transforming Pharmaceutical Manufacturing: Overcoming Hurdles With Digital Innovation”, redovisas idag svaren på en rad frågor kring tillverkningsprocesser, kvalitetssäkring och testning. De tillfrågade är 161 tekniskt ansvariga beslutsfattare på läkemedelsproducerande företag med en årlig vinst på minst 1 miljard dollar, motsvarande runt 10 miljarder svenska kronor. Undersökningen genomfördes december 2024 till januari 2025.
Till saken hör att få branscher har så tuffa produktframtagnings-resor mot en framgångsrik satsning som denna industrigren. Att utveckla ett läkemedel handlar oftast om processer som sträcker sig över 10-15 år. Detta inkluderar sånt som research, upptäckt och patentansökan, toxicitetsstudier, farmakologi, kliniska prövningar, produktregistrering och godkännande, och slutligen industriell uppskalning med tillverkning, marknadsföring och försäljning. Allt under mycket strikta säkerhetsförhållanden och omfattande regulatoriska krav. Sett i detta perspektiv är det kanske inte så överraskande att det är svårt att utveckla effektiva modeller för produktframtagning. Det är också ett välkänt faktum att läkemedelstillverkning är en av de minst effektiva industrierna i näringslivet.
Så vilka är de viktigaste slutsatserna i Forrester-undersökningen?
Bara 17 % av de svarande använder för närvarande en digital tvilling av sin anläggning, vilket innebär att läkemedelsindustrin ligger efter andra branscher. När det gäller nya projekt använder däremot fyra av fem företag (79 %) digitala tvillingar för att förbättra samarbete och precision i design.
Adam Cross, Industry Director, Pharmaceuticals & Life Sciences på Hexagon, tror att digitala tvillingar kommer att få ett snabbt genomslag i framtiden, när företag fokuserar på att bryta ner silos och hantera utmaningar vad gäller regelefterlevnad.
”Undersökningen visar att de flesta läkemedelsföretag brottas med dokumenthantering och data, och har svårt att säkerställa efterlevnad och hantera förändringar. System som inte hänger ihop och silos som hindrar effektiv datadelning gör det svårt för medarbetarna att få tillgång till den information de behöver och att samarbeta”, säger Adam Cross.
I övrigt sticker framför allt fyra punkter ut:
• Cybersäkerhet, AI och automatisering styr investeringarna
• Datasilos är ett stort problem
• Revisioner är en stor utmaning
• Cybersäkerhet inom OT och IoT är ett stort problem
Vilka är skälen till att de här bitarna sticker ut? Klicka på rubriken för att läsa mer om Forrester-undersökningen på PLM&ERP News.

Som alltid i de industriella sammanhangen så varierar bilden trots allt mellan företagen, påpekar Hexagons Adam Cross:

Adam Cross, Industry Director, Pharmaceuticals & Life Sciences på Hexagon, tror att digitala tvillingar kommer att få ett snabbt genomslag i framtiden.

”Absolut, vi ser att det finns en grupp ledande företag som verkligen tar itu med problemen och gör betydande investeringar i smarta fabriker, digitala tvillingar, automatisering och artificiell intelligens eftersom de ser potentialen för stora vinster i effektivitet, hållbarhet och lönsamhet, säger han.

Datasilos och cybersäkerhet inom OT är stora problem
Notabelt är att Hexagons digitala tvillinglösning, HxGN SDx, används av några av de stora läkemedelstillverkarna, t ex Bayer, för att få tillförlitlig information om aktuell status för vad som byggs, snabbare projektleveranser och förbättrad datakvalitet.
Men i övrigt varierar det som sagt en hel del. I Forrester-studien sticker som nämndes i ingressen de här fyra bitarna ut:

  • Cybersäkerhet, AI och automatisering styr investeringarna: På frågan om vilka investeringar som prioriteras de kommande 12 månaderna angav mer än tre av fem automatiseringar av cybersäkerhet (68 %), AI för förebyggande underhåll (65 %), fysisk automatisering (61 %) och AI för lokala språkgränssnitt (61 %).
  • Datasilos är ett stort problem: Två tredjedelar av de svarande (68 %) rapporterade att datasilos gör det svårt att fatta välgrundade beslut i organisationen.
  • Revisioner är en stor utmaning. 55 % brottas med att upprätthålla effektiviteten i verksamheten och 53 % tycker att det är svårt att enkelt påvisa regelefterlevnad. 53 % säger också att det är svårt att hantera förändringar som kan granskas och spåras.
  • Cybersäkerhet inom OT och IoT är ett stort problem: 59 % av de tillfrågade kommer att öka sina utgifter för IoT vad gäller spårning av tillgångar och realtidsdata, medan 68 % planerar att öka investeringarna i cybersäkerhet. Genom att integrera IoT med automatisering av cybersäkerhet förbättras övervakningen och hanteringen av tillgångar i realtid. Samtidigt skyddas tillgångarna och driftskontinuitet och efterlevnad säkerställs.
Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title