Annons

Smart anläggningshatering: Perstorps resa från pappersbaserat till en digital verklighet med Hexagon SDx

I takt med svenska kemikoncernen Perstorps internationella tillväxt ökade utmaningarna med att hantera teknisk information på anläggningarna runt om i världen. Bolagets produktionsanläggningar tillverkar polyoler, formiat, organiska syror och formalin. Produkterna distribueras till kunder över hela världen för slutapplikationer som ytbeläggningar, hartser, avisningsmedel och foder.
För att möta behoven kring att hantera den tekniska anläggningsinformationen ville man ha en gemensam plattform där olika användargrupper - från ingenjörer till underhålls- och driftspersonal - snabbt kan komma åt relevant och korrekt information. Detta kan handla om allt från dokumentation vid överlämning och tekniska ritningar till information om utrustning och underhållsrapporter. Tidigare hade informationen hanterats olika på de olika anläggningarna, både vad avser system och de omgärdande processerna. Mycket var pappersbaserat. Detta var tidsödande och ineffektivt när det gällde att hitta rätt information.
För att råda bot på detta och skapa en bra grund för framtida hantering av teknisk information på nya anläggningar startade Perstorp ett globalt strategiskt initiativ. Kärnan var att skapa ett enhetligt system för projekt- och verksamhetsdata.
Grunden i detta system blev Hexagons SDx-lösning. En plattform för livscykel-hantering av anläggningsinformation. Denna hade en rad fördelar, bl a att man fick en webbaserad lösning vilket, ”kändes mer modernt och framtidsorienterat än konkurrenternas applikationslösningar.” Värdefullt i helhetsbilden var också att HxGN SDx fungerar sömlöst med SAP.
-– Men som med alla stora förändringar, fanns det utmaningar med att gå från ett pappersbaserat system till SDx, kommenterar Tor Lindström, Director of Asset Integrity på Perstorp, det systemskifte som man 2020 inledde med en pilot.
Bolaget sticker inte under stol med att det var en stor utmaning att införa lösningen vid de anläggningar som redan var igång. Vilka var de och hur löste man saken? Möt Tor Lindström i dagens reportage.

På verksamhetssidan var målsättningen att ge användare snabb tillgång till korrekt information över all utrustnings hela livscykel och få det visualiserat via ett överskådligt gränssnitt där all information fanns samlad. Gränssnittet skulle dessutom vara rollbaserat, för att hantera olika gruppers behov som till exempel de som arbetade med anläggningsstyrning, drift och tekniker som jobbade med tillförlitlighet och underhåll.
Plattformen skulle också användas av projektorganisationen, där de kunde skapa ny dokumentation och taggar, modifiera existerande dokument och flytta information fram och tillbaka mellan projekt och “as-built”.

Agilt införande underlättade
Perstorp inledde som sagt projektet 2020 med en pilot-implementation i en av de mindre anläggningarna. Allt gick bra och man valde då att gå vidare med att implementera HxGN SDx på en av sina största anläggningar i södra Sverige. Lösningen infördes också vid bygget av en helt ny anläggning i Indien.

Samtidigt konstaterar Tor Lindström att det bara i perfekta världar som allt flyter på helt problemfritt. På så kallade ”green fields”, nya anläggningar flöt det på bra, där man inte sitter fast i gamla rutiner brukar det alltid vara enklare att införa nyheter. Men att införa lösningen vid de anläggningar som redan var igång var förstås mer utmanande. Bland annat var man tvungna att migrera all teknisk information som krävdes för att driva och underhålla anläggningen. Sånt är alltid tufft, inte minst eftersom stora delar av dokumentationen var i format som inte kunde överföras på ett enkelt sätt. Här krävdes att man först måste göra dokumenten “smarta” och sättas in i ett logiskt sammanhang.
Perstorp fick här hjälp av att Hexagons team hade stor kunskap kring produktinformation och kunde anpassa sina arbetssätt efter projektbehoven.
– Hexagon stödde oss med kontinuerlig utveckling av systemet och med löpande konfiguration. Deras team var väldigt kunnigt och de hjälpte oss på ett agilt och iterativt sätt som fungerade väldigt bra ihop med vår stegvisa implementation. Det har verkligen varit ett bra samarbete, säger Tor Lindström.

Mot en smart digital verklighet
Idag, tre år senare, ser man tydliga fördelar. Istället för att information om utrustning och anläggningarnas livscykel finns lagrad i många olika arkiv har Perstorps team nu, tack vare den nya lösningen, en samlad och enhetlig bild. Det har lett till att informationen nu är mer omfattande och korrekt, något som med tiden kommer att leda till ökad effektivitet och betydande tidsbesparingar.

-– Som med alla stora förändringar, fanns det utmaningar med att gå från ett pappersbaserat system till SDx, förklarar Tor Lindström, och fortsätter:

– Ingenjörerna var till exempel vana vid att använda fysiska pärmar med ritningar strukturerade i logisk ordning. Att flytta till en objektorienterad lösning, där ritningar representeras av samlingar av digitala objekt med olika egenskaper och beteenden, kräver ett annat sätt att tänka. I början när man är ovan kan det därför vara svårt att hitta informationen man letar efter, fortsätter Perstorps Asset Integrity-direktör.

Stora fördelar
Men med tiden innebär den här metoden stora fördelar.
– Vi har inte löst allt än, men på många områden, som till exempel huvuddokument eller P&ID, har det blivit mycket lättare att hitta rätt information. Nu är det tydligt var allt finns och informationen är kopplad till utrustning och taggar, vilket är väldigt effektivt. Och tack vare integrationen med SAP är det enkelt att få upp information med SDx, förklarar Lindström.

Jens-Olav Nordanger, Senior Account Manager på Hexagon, hävdar i detta att Perstorp tagit ett ordentligt kliv.
– Bolaget ligger verkligen i framkant och visar tydligt vilka fördelar som finns för industriföretag som använder smarta digitala verklligheter, säger Nordanger, och fortsätter: ”Genom att digitalisera befintliga processer, samla in data genom utrustingens totala livscykel och integrera dessa olika informationsströmmar i ett samlat rollbaserat gränssnitt, kan företag fatta bättre beslut och därmed hantera utmaningarna i framtiden på ett bättre sätt”.

Perstorps resa fortsätter. Det framgångsrika samarbetet har gjort att man nu funderar på att införa fler av Hexagons lösningar, som enkelt kan integreras med HxGN SDx.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title