Annons

3D-PRINTING: Ger SJ både BILLIGARE och BÄTTRE reservdelar

3D-printing tekniken vinner allt fler anhängare och användare. I takt med att det industriella genomslaget för denna teknologi vuxit lavinartat de senaste åren sprider sig användningen till de flesta områden. När SJ i dagarna meddelade att man satsar stort på tillverkning av reservdelar med hjälp av 3D-printing var det därför ingen överraskning. Fördelarna är många. Tekniken förenklar produktionen och ger billigare reservdelar – med högre kvalitet. Satsningen är en viktig del i det digitaliseringsprogram som SJ genomför för att stärka en långsiktig konkurrenskraft med högre punktlighet och nöjdare kunder.

De första 3D-printade reservdelarna hos SJ är en vidareutvecklad hållare för toalettrullar i plast till SJ 3000-tågen, toalettlås i metall till personvagnar samt skyddskåpor till eluttag och ventilationslock.

– 3D-printing revolutionerar vårt sätt att ta fram reservdelar genom att processen blir förenklad och mer flexibel. Det gäller i synnerhet reservdelar som inte längre finns på marknaden, som är väldigt kostsamma att ersätta. Det här konceptet har en enorm besparingspotential ur flera perspektiv. Ledtider, lagerhållning, logistik och administration effektiviseras också, säger Anders Gustafsson, chef för stora projekt på SJs division Fordon.

Fler reservdelar kommer 3D-printas. Dessutom innebär tekniken möjligheter att vidareutveckla utformningen av reservdelar och printa ut nya efter behov. I första skedet har SJ börjat att printa reservdelar som inte påverkar säkerheten och som är begränsade i storlek och vikt. Men framöver ser Anders Gustafsson fler möjligheter.
– Vi kommer successivt att tillverka allt fler reservdelar med hjälp av 3D-printing. Med ett effektivare underhåll får vi robustare tåg, högre punktlighet och nöjdare kunder. Det här är bara början, säger Anders Gustafsson.

Del av dörrlås, 3D-printad i rostfritt stål. Originalet tillverkades på 40-talet i aluminium med en process som idag skulle vara dyr att reproducera. FOTO Karin Boo

Internationellt samarbete. I Sverige samarbetar SJ med bland andra PostNord Strålfors (ett samarbete som PLM&ERP News tidigare rapporterat om) som leverantör av tjänster inom 3D-printing. SJ ingår även i ett internationellt nätverk av ledande digitala storföretag där erfarenhetsutbyte driver på utvecklingen av 3D-printing.
– Tack vare samarbetet med andra digitala bolag har vi kunnat ta stora kliv framåt på kort tid, nu ligger vi i framkant i Europa även när det gäller 3D-printing, säger Anders Gustafsson.
Till saken hör att 3D-printing är en väsentlig del av PostNord Strålfors strategi. Man har identifierat additiv tillverkning som ett steg i företagets tjänsteerbjudande för att tillgodose kundernas föränderliga behov, genom att kombinera PostNord Strålfors erfarenhet från 2D-printing med nya 3D-printingtjänster. Med stöd av maskintillverkaren Stratasys har PostNord Strålfors också utforskat nya marknadsmöjligheter i en mängd olika branscher.

Protech står för lokal support på Post Nord. Som partner i utvecklingsarbetet har Post Nord använt Protech, som tillhandahållit den lokala supporten hos PostNord Strålfors. Detta innefattar sånt som maskiner, tjänster och kunskap.
I maskinparken ingår bland annat en Stratasys J750, som är en 3D-skrivare med fullfärg och vass multimaterialfunktionalitet.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title