Med MakerBot Method tar man definitivt klivet från den ursprungliga ”ideologin” att vara en skrivbordsprinter baserad på öppen källkod och designad för entusiaster och hobbyfolk, till att vara en robust, tekniskt avancerad produkt som är ett alternativ mellan desktopskrivare och professionella 3D-skrivare.
Bygger på Stratasys välkända FDM-teknik
MakerBot Method bygger på FDM-tekniken från Stratasys (Fused Deposition Modeling). FDM-tekniken är känd för sin pålitlighet och hållbara slutresultat. MakerBot Method använder två extruders, så kallade ”Dual Performance Extruders”, så att mer avancerade utskrifter kan skapas med stödmaterial.
På sista raden innebär detta att konstruktörer kan iterera snabbare och därmed minska ledtiden mellan CAD och färdig utskrift. Den är kort sagt är utvecklad för produktutveckling, prototypframställning och industriella applikationer.
MakerBot Method skriver ut i PLA och Tough, material som passar tillverkning av prototyper och verktyg. 3D-skrivaren är speciellt framtagen för att täcka efterfrågan om ett alternativ mellan desktopskrivare och professionella 3D-skrivare.
Det som särskilt utmärker Method från tidigare MakerBot 3D-skrivare är den ökade utskriftshastigheten och prestandan.
MakerBot Method har en byggvolym på 190 x 190 x 196 mm.
Additivt – en marknad i förändring
MakerBot är allmänt en historia om både ett företag och en marknad som paradigmskiftat. Man var tidigt ute i 3DP-världen med en produkt som stöddes av en öppen källkod och var designad för entusiaster och hobbyister. Men som de flesta pionjärföretag var entusiasmen hos kunderna sett till antalet maskinköpare, inte lika stor som startup-utvecklarna hoppats och affärsmodell var kort sagt inte fullt ut genomförbar. 2013 köptes MakerBot av Stratasys. Detta bolag både var, och är, stort och starkt, kan 3D-printing på sina fem fingrar och allt med inriktning mot industriella och storskaliga tillverkningskunder. MakerBot fortsatte som separat dotterbolag och under varumärket MakerBot – men inte längre baserat på MakerBots open source-filosofi.
När företaget introducerade sin femte generationens Replikator+-produkten 2015 introducerade den också en ny, utbytbar, extruderare med sluten källa (den del av en 3D-skrivare som smälter och levererar plastskikten) som var förseglad – vilket skapade en del klagomål. Andra hade synpunkter på att mjukvaran inte kändes helt färdigutvecklad.
Helt rätt ute sett i ett tekniskt perspektiv
Ändå var det många experter på området som menade att MakerBot var helt rätt ute med en lösning som åtminstone tangerade vad man kunde förvänta sig av framtiden på området. I 2016-versionen hade en del av det som skapade problem i 2015-modellen åtgärdats och ett halvår senare var det mesta åtgärdat.
Detta sagt om några av de problem som mött bolaget på vägen mot dagens betydligt starkare lösning. Experter menar t o m att Method är en imponerande maskin som kan bli en succé. På ledningsnivån inom företaget är man övertygade om detta:
MakerBots CEO, Nadav Goshen säger att denna MakerBot skiljer sig från från tidigare generationers MakerBot.
– Detta är en MakerBot dedikerad till tillförlitlighet och prestanda, säger Goshen. Method återspeglar alla förbättringar i process och teknik, tillsammans med lärdomar från tidigare år.
Ett gott tecken är hur som helst att Protech satsar på maskinen. De brukar veta vad de gör och vad som kan gå hem på den nordiska marknaden.