Annons

3D-PRINTING: Protech i storsatsning på metallskrivare

3D-printbolaget Protech är tveklöst ett av de verkliga pionjärföretagen inom additiv teknik. Man har i kraft av detta, med 26 år på marknaden i bagaget, utvecklat positionen som en av ledarna på området i Norden.
Idag berättar Protechchefen, Anders Brask, att man fortsätter att förstärka sin position. Nu genom en storsatsning på maskiner och teknik för additiv tillverkning i metall till rimliga priser.
- I över tio år har vi bevakat den globala utvecklingen av 3D-skrivare för metall. Vi har i detta inväntat rätt tid och rätt prisnivå, som ska passa den nordiska marknaden. Idag är vi där och vi är oerhört glada över att ha hittat två leverantörer, Desktop Metal och Xact Metal, av driftsäkra 3D-skrivare för metall som erbjuder banbrytande teknik och rimliga priser, säger Brask i en kommentar.

Utvecklingen av 3D-skrivare för metall sker i en rasade takt och allt fler inser fördelarna med att komplettera sina maskinparker med additiv tillverkning i metall. Protech har därför intagit en helt ny marknad för att täcka flera kundbehov inom additiv tillverkning. Under året har försäljning av 3D-skrivare för metall från Desktop Metal och Xact Metal dragit igång i Sverige, Danmark, Finland och Norge.
– Vår metallsatsning känns riktigt bra och är helt i tiden med marknadens mognad i Norden, säger Anders Brask, och tillägger att Protech kan erbjuda en 3D-printer för metall för kring en miljon kronor. 
– Det är ett pris som gör det möjligt för många företag och universitet att kunna investera i en 3D-skrivare för metall.

Protechchefen, Anders Brask.

Låga investerings- och driftkostnader
Idag har Protech byggt upp ett heltäckande produktutbud av 3D-skrivare för metallutskrifter med banbrytande tekniker som Metal PBF (Metal Powder Bed Fusion), BMD (Bound Metal Deposition) och SPJ (Single Pass Jetting). Protech erbjuder marknadens bredaste utbud av metaller, allt från rostfristål till brons och koppar. Med låga investerings- och driftkostnader blir 3D-skrivare för metallproduktion allt mer tillgängligt för mindre verkstäder, tillverkande företag och industrier med begränsad budget.
–    Protech är ett företag i framkant och vi ska erbjuda marknaden den senaste tekniken och innovativa lösningar för additiv tillverkning till vettiga kostnader, säger Anders Brask. För oss är det extremt viktigt att hålla vår affärsmodell som innefattar smidiga kundlösningar för additiv tillverkning till rimliga priser. Med Desktop Metal och Xact Metal i vår produktportfolio kan vi täcka helt nya kundbehov för metallproduktion och göra additiv tillverkning tillgängligt för fler tack vare den låga investeringskostnaden, fortsätter Anders Brask.

Xact Metals maskiner bygger på tekniken Metal PBF. Smart modultänk och banbrytande teknik har gjort att man fått ner priset väsentligt. FOTO: Steve Manuel

Hög precision och detaljrikedom
Tittar vi på den amerikanska 3D-printtillverkaren Xact Metal har man i dagsläget tre maskiner. Samtliga bygger på tekniken Metal PBF. Denna teknologi – som även kallas SLM, Selective Laser Melting, eller DMLS, Direct Metal Laser Sintering – är vanlig när det gäller 3DP metallskrivare.    
– Genom att kombinera banbrytande teknik och smart modultänk har Xact Metal lyckats skapa 3D-skrivare för metall som kräver en betydligt lägre investering än andra Metal PBF 3D-skrivare, kommenterar Anders Brask saken.
Materialet som fungerar för maskinerna är rostfritt stål, super legeringar, verktygsstål och brons. Poängen med maskinernas kapabiliteter är att man kan bygga metalldetaljer med hög precision och detaljrikedom. Lagertjockleken kan varieras mellan 0,02 till 0,1 millimeter – det i kombination med en laserpunkt på som minst 0,02 millimeter.
Brask berättar vidare att det går även att experimentera med egna material.
– Detta hänger samman med att maskinerna är flexibla. Användaren kan styra alla parametrar.

När det gäller Desktop Metal  heter skrivaren för metall heter Studio Systems.  
– Skrivaren använder en teknik som bygger på MIM-tekniken, Metal Injection Molding, där man blandar polymer med metallpulver. Vi använder en skrivare som är som en filamentskrivare, fast istället används materialstavar som är en blandning mellan polymer och metall, berättar Protechs ”3DP-guru”, Evald Ottosson.

Enkel installation är A och O
En av Protech’s visioner är att 3D-skrivare ska vara enkla att installera i vanliga lokaler så att kunder ska slippa stora ombyggnationer och/eller installation av specialanpassade ventilationssystem. I och med den stora metallsatsningen har Protech utökat sin utställning med nya lokaler och installerat kompletta produktionsmiljöer med 3D-skrivare från Desktop Metal och Xact Metal.
– I vår utställning ska kunderna kunna se hur enkelt det är att installera en komplett lösning för metallproduktion i helt vanliga lokaler, säger Anders. Att komplettera sin maskinpark med 3D-skrivare ska inte sätta för höga krav för kunderna. Det ska vara relevant och enkelt.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title