Annons

Bernard Charles presenterar sin efterträdare som Dassault Systemes-chef, Pascal Daloz, för SOLIDWORKS-communityn

3DEXPERIENCE World 2024 i DALLAS. Nej, han var inte på plats i Dallas, nye Dassault Systemes-chefen, Pascal Daloz (t h på bilden). Men när DS SOLIDWORKS under förra veckan 25-årsjubilerade, var en intressant del av eventet förre Dassault-chefens, Bernard Charles (t v), introduktion av sin efterträdare, som utsågs i juni 2023 och tillträdde nu januari 2024. Daloz kunde dock av personliga skäl inte närvara personligen, så Bernard fick presentera honom ensam utan nye CEOns närvaro. Bilden är från ett tidigare tillfälle.
Bernards framträdande under eventet var hur som helst hans sista i rollen som exekutiv DS-chef, inför SOLIDWORKS-communityn. Istället lär det fortsättningsvis bli Pascal Daloz, som från och med nästa år tar hand om detta uppdrag.
I Dallas sa Bernard att han och Pascal Daloz tillsammans ser en ny värld av design. Men givet de riktlinjer och upplägg som Bernard under sin nära 25-åriga ”regeringsperiod” dragit upp och effektuerat är det gissningsvis hans ord som vägt tyngst. Bernard är nämligen en av PLM-branschens absoluta ikoner och mest välkända visionärer och var den som först och mest genomtänkt advokerade för PLM-konceptet. Detta har tveklöst varit en satsning som tjänat både Dassault Systemes och produktframtagnings-världen väl, det bolag han basar för är i dagsläget PLM-områdets kommersiellt ledande med intäkter 2023 på nära 6 miljarder euro, motsvarande ca 66 miljarder svenska kronor. Av produkterna, eller apparna på 3DEXPERIENCE-plattformen är CATIA (CAD), ENOVIA (cPDM, PDM), SIMULIA (CAE) och DELMIA (Digital manufacturing) de mest kända. I SOLIDWORKS-sammanhanget kan noteras att han var den som drev på köpet av bolaget 1997.
Från scenen i Dallas konstaterade den förre DS-chefen att designvärlden förändrats radikalt under hans år inom produktutveckling.
- Vi har gått från från 2D till 3D. Från skrivbord till plattform. Från produkt till upplevelse. Och nu bygger vi vidare på detta kraftfulla arv; ett arv av investeringar, uppbyggt förtroende och ett arv som vi tillsammans har bemyndigande att fortsätta.
Han diskuterade också den nya ekonomin, där produkter förnyar sig själva och menade att framtiden för design är att designa produktens nästa liv.
- Vi brukade hantera en produkts livscykel, sa han, men under de kommande 25 åren kommer vi att hantera en produkts många liv. Livet är magi och designens magi är tillbaka.
Till saken hör att Bernard klev upp på topptaburetten redan 1995, och från 2022 upprätthöll han dessutom både rollen som CEO och styrelseordförande. Från och med januari kvarstår han dock bara som styrelseordförande, vilket på ett tydligt vis antyder att hans fortsatta inflytande över bolagets väg framåt kvarstår.
Men vem är Pascal Daloz? Vi ska titta lite närmare på det i dagens artikel och gå in på ytterligare några nyheter som Bernard presenterade i Dallas.
Klicka på rubriken för att läsa mer på PLM&ERP News.

Det var alltså redan i juni 2023, under bolagets kapitalmarknadsdag, som Bernard Charles meddelade att han kommer att överlåta det exekutiva toppjobbet till Pascal Daloz.

Till Dassault Systemes kom Pascal Daloz 2001. Han avverkade sedan i tur och ordning posterna som VP för strategi och affärsutveckling 2003, VP för strategi och marknadsföring 2007, VP för företagsstrategi och marknadsutveckling 2010, VP för varumärken och företagsutveckling 2014. 2018 blev Daloz chef för corporate Finance and Strategy för att 2020 kliva in i rollen som COO, Chief Operating Officer parallellt med chefskapet för Operations Executive Committee för Dassault Systèmes. Han fortsatte sitt uppdrag som finansdirektör fram till slutet av 2021.

I hans officiella DS-biografi noteras vidare att han som Chief Operating Officer hade rollen att, ”orkestrera omvandlingen av alla strategiska funktioner, med målet att Dassault Systèmes ska bli världsledande inom tre nyckelsektorer av ekonomin: Tillverkningsindustri, Life Science & Healthcare, Infrastructure & Cities.”

”Virtuella tvillingupplevelser kommer i den nära framtiden att vara en katalysator för nya sätt att samarbeta i stor skala, utnyttja kunskap och kunnande baserat på ”Experience as a Service”, säger Pascal Daloz.

Betonar ”virtuella tvillingarnas” betydelse
Det är sålunda en riktig långvägare vi talar om. Han har dessutom varit styrelseledamot för Dassault Systèmes sedan 2020 och fungerar som ordförande för MEDIDATA, världsledande inom kliniska prövningar som DS köpte 2019.
Hur ser det ut framåt då? Bernard har varit tydlig här med att han kommer att finnas med i bolagets arbete, även när han lämnar den exekutiva rollen:
– Jag kommer att fortsätta som ordförande att samarbeta nära med Pascal Daloz, så att vi kan fortsätta bygga Dassault Systèmes arv och uppfylla dess syfte att förse företag och människor med 3DEXPERIENCE-universum att föreställa sig hållbara innovationer som kan harmonisera produkt, natur och liv.

För Daloz är detta inga nyheter. Han har arbetat nära Bernard under många år i sina olika roller. Så här sa under bolagets kapitalmarknadsdag 2023 i sin programförklaring:
– När vi ser till vår nästa horisont, 2040, kommer virtuella tvillingupplevelser att vara en katalysator för nya sätt att samarbeta i stor skala, utnyttja kunskap och kunnande baserat på ”Experience as a Service”. Hållbarhet kommer att vara av största vikt, vilket främjar antagandet av vår nästa generations PLM. Med kombinationen av modellering och simulering och AI kommer innovationen att accelerera i en exponentiell takt. Dessa sekulära trender kommer att ha en djupgående inverkan på industrin och samhället. Som ett vetenskapligt företag är vi unikt väl positionerade för att expandera världen av virtuella tvillingupplevelser så att kunderna kan göra 2000-talets industri hållbar.

Dassaults nästa kapitel: ”EXPERIENCE as a Service”
Det där sista med simulering och AI var också något som Bernard tog upp på scenen i Dallas. Han pekade på att Dassault Systèmes började med applikationer, förvandlades till ett plattformsföretag och kommer nu att att börja sitt nästa kapitel: som ett Virtual Twin Experience Company, som tillhandahåller ”Experience as a Service”.
– Här möjliggör vi en fullständig metamorfos av ekonomin, våra kunders och vår egen affärsmodell. Detta kommer att utöka våra värdeerbjudanden och målgrupper – och nå konsumenter, patienter och medborgare. Dassault Systèmes kommer att öka sina adresserbara marknader från 100 miljarder euro idag till 1 biljon euro år 2040.

Han uttrycker sig så där, Bernard, med stora visioner och faktiskt ett för teknologibranschen ovanligt poetiskt språkbruk. Han fortsatte:
– Vi är unikt positionerade för att vara katalysatorn och möjliggöraren för en mer hållbar industri och ett mer hållbart samhälle. Jag kunde inte vara mer exalterad över framtiden och vad vi kan åstadkomma tillsammans.

Dassault Systemes MODSIM på 3DEXPERIENCE-plattformen möjliggör simulering för att driva hela produktutvecklingsprocessen från början till slut, från krav till arkitektur, från validering till certifiering och från produktutveckling till programledning, inklusive designutforskning, processer, automatisering, förändringshantering och samarbete. Denna lösning – som SOLIDWORKS-användare kan komma åt och använda via 3DEXPERIENCE Works-plattformen från sin SW-miljö – ska vässas med AI-funktionalitet, vilket inte minst kommer att göra nytta inom generative design-området, där lösningen kommer att kunna hantera mycket av det som tidigare genomförts manuellt, genom programmets egna kapabiliteter.

MODSIM och artificiell intelligens
Slutligen tog han upp AI, artificiell intelligens, vilket förstås inte var någon överraskning. Han delade i detta några spännande nyheter om ny patenterad teknologi, direkt från DS R&D.
– Föreställ dig kraften i AI i kombination med modellering och simulering, eller MODSIM. Att sammanföra MODSIM och AI är en oöverträffad möjlighet att skapa liv. Generativ AI är en inneboende del av 3DEXPERIENCE-plattformens struktur.

Av en händelse blir MODSIM tillgängligt för dem som har 3DEXPERIENCE Works…

Bernard avrundade sedan med att tillkännage att denna nya AI-baserade designupplevelse kommer att finnas tillgänglig i alla Dassault Systemes designappar i slutet av året.

​Detta kan möjligen tas med en nypa salt relaterat till hur andra annonseringar dragit ut på tiden. Men det ska hur som helst bli spännande att se vad det är som kommer i detta.

Men det fanns fler intressanta nyheter: SOLIDWORKS CEO Manish Kumar (bilden t v) tillkännagav ett partnerskap med framstående branschspelaren CADENCE kring integrerad elektromekanik för SOLIDWORKS-användare. Den nya integrationen sas det, ”kommer att ge el- och mekanik- ingenjörer en oöverträffad samarbetsupplevelse” och kommer att ”accelerera end-to-end elektromekaniska systemutvecklings-processer, samtidigt som designen optimeras över ofta motstridiga teknik- och affärskrav.”
När det gäller SOLIDWORKS 2024 3D CAD-mjukvara var Kumar mest entusiastisk över den vässade prestandan. ”Visst finns det månag förbättringar som våra anvädare har stor nytta av, men jag kan slå vad om att prestanda är högst upp på deras lista. Varje år lägger vi ner mycket arbete på att förbättra prestandan, men i år ännu mer, särskilt när det gäller stora sammanställningar och arbete med kompisar,” konstaterade SOLIDWORKS-basen.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title