Annons

5G: Det hårdnar till för HUAWEI när Telia Norge skrotar avtalet och satsar på ERICSSON istället

KOMMERSIELL FRAMGÅNG FÖR ERICSSON. Det hårdnar till för telekomleverantören kinesiska Huawei på 5G-sidan. Det är effekter av den oro många västländer känner inför kopplingarna mellan den kinesiska staten och den kinesiska telesystemutvecklaren som gör sig påminda. Så tolkar idag insatta bedömare gårdagens meddelande från Ericsson och Telias norska rörelse, där Huawei tidigare varit huvudleverantör på 5G-sidan.
Norska Telias val av Ericsson till leverantör av sitt 5G-nät innebär nämligen på sista raden att operatören bryter kontakterna med Huawei. Man skrotar det mesta av eller all utrustning från dem för att istället bygga 5G med Ericsson-lösningar.
I den nya plattform som byggs upp finns förutom de vanlig konsumentrelaterade vinsterna också planer för industriella lösningar kring IoT- och Industri 4.0.
- Det kommer att hjälpa oss att omvandla både industri och infrastruktur i Norge och förverkliga nästa generations möjligheter, säger Telias norgebas, Abraham Foss...

Till saken hör att det dels har kommit ett pressmeddelande från Ericsson, där man av förklarliga skäl inte går in på tolkningarna kring att Huawei nu s a s straffas ut från ett affärsförhållande relaterat till oron över eventuella statliga kopplingar och förment inbyggda systemkapabiliteter, som påverkar de nationella säkerhetsbedömningarna. Men i sammanhanget ska också vägas in de frågor som ställdes till och svar som gavs av Telias Norgechef, Abraham Foss, när han presenterade bolagets 5G-planer vid en presskonferens i Norge på tisdagen.

”Skrotar all utrustning man köpt från Huawei”
Hur som helst, i april ska det nya 5G-nätet finnas på plats och under 2023 ska det vara i funktion i hela landet, som då kan få komplett 5G-täckning.
Men en affärsmässig effekt står glasklar redan i detta skeende, menar norska Dagens Näringsliv: ”Telia Norge skrotar all utrustning som bolaget köpt av den kinesiska telekomleverantören.”
Signalvärdet av detta är tydligt och utgör ett tungt affärsmässigt bakslag för den kinesiska telekomspelaren. Av de cirka 15 000 basstationer som Telenor och Telia tillsammans har i Norge, och som är kopplade till bolagens 4G-nät, har i stort sett alla levererats av Huawei.
Återstår nu att se vad som händer när Telenor ska välja 5G-leverantör under hösten. Bolaget testar i dag utrustning från både Ericsson och Huawei i Norge, samt från finländska Nokia i Danmark.

Ericsson blir enda 5G RAM-leverantör
I Ericssons pressmaterial runt affären talas som sagt inget om Huawei. Telia Norge, konstaterar bolaget, väljer Ericsson som enda 5G RAN-leverantör:
”Som 5G-partner och enda RAN-leverantör kommer detta avtal att göra det möjligt för Ericsson att skapa rikstäckande 5G i Telia Norges nästa generations nätverk fram till 2023,” skriver man sammanfattningsvis och noterar att Ericsson Radio Systems hård- och mjukvara, inklusive Ericsson Spectrum Sharing och 5G New Radio (NR), ska distribueras.
Den branschunika programvaran Ericsson Spectrum Sharing gör det möjligt för Telia att dela sitt utrymme i systemen mellan 4G- och 5G-användning.

Modernisering av hela det norska telenätet
Den svenska telekomleverantören kommer i samband med detta också att modernisera Telia Norges hela radionätverk för att möta växande konsument- och industriella behov.
– Kort sagt kommer genomförandet av 5G att göra det möjligt för oss att vara i framkant inom digitaliseringen. Det kommer att hjälpa oss att omvandla både industri och infrastruktur i Norge och förverkliga nästa generations möjligheter. Av detta skäl är vårt mål att få rikstäckande 5G-täckning inom de kommande fyra åren, och vi är mycket nöjda med att ta en ledande roll i denna fortsatta utveckling av Norge med vår partner Ericsson, säger Abraham Foss, vars formella titel är,VD för Telia Norge.

IoT och INDUSTRI 4.0 på agendan
Enligt planerna förväntar sig nu båda parterna att 5G-utbyggnaden kommer att börja 2020 och att de första 5G-kommersiella tjänsterna kommer att finnas tillgängliga nästa år. Ericsson och Telia strävar vidare efter att tillhandahålla rikstäckande 5G-täckning i Norge i slutet av 2023.
Allmänt sålunda blir det ett förbättrat mobilt bredband, men Telia Norge undersöker även potentialen med 5G för att möjliggöra andra möjligheter, varav IoT (Internet of Things) och Industry 4.0, för företag, hem och smarta städer är inslag av mer djupogående betydelse.
Det ska också sägas att Telia Norge och Ericsson redan samarbetar i ett 5G-pilotnätverk i Trondheim, Norge, med lösningar kring smarta transporter, automatisering och artificiell intelligens (AI)-funktioner.
Men att betydelsen för Ericsson med denna händelseutveckling är stor, framgår klart. Så här kommenterar Arun Bansal, ”Europa- och Latinamerikapresident” för den svenska telekomaktören, i all ödmjukhet saken:
– Vi är glada att stärka vår position i de nordiska länderna genom detta landmärke till 5G-avtal med Telia Norge. Vi kommer att arbeta i nära samarbete med Telia Norge för att de ska kunna leverera bästa möjliga kommersiella 5G-upplevelser till sina kunder. Detta inkluderar att arbeta med Telia Norge för att möjliggöra innovativa IoT och Industry 4.0-fördelar, som denna nya plattform kommer att ge till Norge när landet reser vidare på digitaliseringsfärden.

Nya tag för att möta PLM-utmaningarna på Ericsson
Slutligen står det klart att Ericsson hittills, totalt sett, lyckats bra på det kommersiella 5Gområdet, med 19 kundnätverk i 15 länder över fyra kontinenter.
På den IT-tekniska sidan har man dock en del utmaningar kvar när det gäller bytet av sin produkt- och produktionsutvecklingsplattform (PLM), där den gamla mainframe-lösningen,m baserad på Dassault Systemes V5-version, ska ersättas av den moderna PLM-sviten 3DEXPERIENCE (3DX). Tidvis har detta varit en tuff process, där också implementeringspartnern IBM varit med, som gått i stå, dragit över budget och missat tidsplaneringen ordentligt. Ursprungligen var det tänkt att 3DX skulle finnas på plats och i initial produktion redan efter 15 månader från avtalsingången under 2016. Så har emellertid inte skett då man framför allt stött på problem med migrationen av data från det gamla systemet till den nya plattformen.
Detta har man dock tagit itu med, enligt den färska intervju som PLM&ERP News publicerade i måndags med Dassaults chef för Euro North, John Kitchingman. De tidigare 15 månader man räknade med som initial fas att få de första bitarna på plats bland de 25 000 medarbetare man har inom R&D, har enligt denna intervju istället ändrats till en 5-årig plan. Och man har även tittat på och lagt om strategin kring systemarkitekturen.

MISSA INTE att läsa intervjun med John Kitchingman på PLM&ERP News – klicka på rubriken: PLM – intervju med DS Euro Northbas: ”Dassault tar nytt grepp om Ericsson- och JLR-problemen”

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title