Annons

PLM FÖR STÖRRE TILLVERKARE: PTC och Siemens topprankade av analytikern ABI – Dassault Systemes på bronsplatsen

Föga överraskande toppar de tre traditionellt tekniskt och kommersiellt ledande PLM-lösningarna analytiker- och research-företaget ABIs nya utvärdering, ”Competitive Assessment.” Det handlar sålunda om PTC, Siemens, Dassault Systèmes med respektive bolags PLM-plattform. Analytikern skriver att deras undersökning av PLM-aktörerna, ”ger en djupgående och opartisk granskning av lösningarna som erbjuds av 11 leverantörer av produktlivscykel-hantering (PLM).”
Analysen fokuserade på tio kriterier segmenterade över innovation och implementering. Dessa inkluderar produktens distributionserbjudande, möjligheterna att skräddarsy lösningen, användning av ny teknik (AI, generativ AI, AR/VR), kapabiliteter kring efterlevnad av regulatoriska bitar och externa programvaruintegrationer. Dessutom utvärderar rapporten tangerande påverkan, branschpenetration, skalbarhet för programvara, användarupplevelse och marknadsandelar.
De företag som utvärderats och rankas är i ordning från toppen och neråt följande:
Marknadsledare: PTC, Siemens, Dassault Systèmes
Mainstream: Autodesk, ARAS, SAP, Infor, Oracle.
Följare: Epicor, Propel, och NEC.
- Sammantaget är PLM-marknaden ett väldefinierat ekosystem med tydliga branschledare för både processindustri och diskret tillverkningsindustri. PLM-leverantörer drar nytta av de framväxande trenderna för SaaS-distribution tillsammans med låg eller ingen kodanpassning, vilket möjliggör mer smidiga och personliga upplevelser. De starkaste lösningarna kommer från leverantörer som tillhandahåller hela sviten av kärnfunktioner tillsammans med innovation, förklarar James Iversen, analytiker av tillverkningsindustri på ABI Research.
Som noteras ovan hamnar alltså PTC – med plattformarna Arena, Windchill och Windchill+ - överst i den totala bedömningen, framför allt via toppresultat när det gäller implementering och starka användarupplevelser. PTC placerade sig vidare högt inom innovation, där man placerade sig på andra plats. Man ansågs också ha starka lösningar gällande distributionserbjudanden och lösningar för regelefterlevnad.
Siemens Digital Industries Software placeras av ABI som tvåa totalt, med Teamcenter och nya SaaS-varianten av denna PLM-svit, Teamcenter X. När det gäller de ingående kriterie-bedömningarna ansågs man på innovationssidan vara den ledande lösningen. Annat var höga poäng för ny teknik och extern mjukvaruintegrations-kapacitet. För implementering fick Siemens näst högst poäng, men det mest anmärkningsvärda kriteriet-resultaten var de för skalningslösningar och marknadsandelar, där Siemens var ledande i gruppen.
Dassault Systèmes med 3DEXPERIENCE-appen ENOVIA placerade sig på bronsplats i både innovation och implementering, vilket också bidrog till den totala tredjeplatsen bland marknadsledarna. DS fick höga poäng över hela linjen; men blev inte ensam ledare i något kriterium. Högsta poäng blev det för distributionserbjudanden, skräddarsydda lösningar och externa programvaruintegrationer.

”Alla företag är inte redo för SaaS-övergången och föredrar att stanna kvar med den beprövade on premise-plattformen, alltså den lokalt installerade lösningen, eller hybriddistributionen. Vanliga leverantörer kan förbättra rankningen genom att erbjuda alla distributionsmetoder för respektive PLM-lösningar. Följare måste fokusera på att bredda branschpenetration och marknadsandelar genom underrepresenterade tillverkningsvertikaler, såsom kemisk och farmaceutisk tillverkning. Att konkurrera med ledarna om stora kontrakt inom diskret tillverkning som bil, flyg och elektronik kommer inte att ge fruktbar avkastning”, summerade Iversen.

Dessa resultat kommer från ABI Researchs ”PLM for Large Manufacturers”, en rapport kring konkurrenskraft och efter utvärderingen med en summerande rankningsrapport. ”Rapporter erbjuder en omfattande analys av implementerings- och innovationsstrategier för att erbjuda oöverträffad inblick i ett företags prestation och ställning jämfört med dess konkurrenter,” skriver ABI i sitt pressmaterial.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title