Annons

PLM Experience Day 2024: Hur effektiviserar man varianthantering inom designarbetet?

Representanter från ERICSSON, SIEMENS ENERGY, EPIROCK och MUNTHERS bland huvudtalarna. När PLM-konsulten Altegra nu för femte året bjuder in till sin PLM Experience Day är huvudtemat ”Design for Variants” – ett nog så intressant tema inom designvärlden. Det finns förstås många aspekter på detta ämne, men låt oss börja med en kortare definition: Produktvarianter är modifieringar av en huvudprodukt, till exempel olika funktionsuppsättningar, material, färger eller prestandanivåer. I dagens läge vill man oftast att processen kring detta kan hantera varianter under hela produktens livscykel. Varför är detta viktigt? Kort uttryckt är hantering av mogna produktvarianter avgörande för att möjliggöra för organisationer att effektivt utföra produktplattforms-strategier, svara snabbt på förfrågningar, minska konstruktionskostnader och maximera intäkterna genom att tillhandahålla en mer mångsidig produktportfölj.
- Rätt så, säger arrangören Altegras Lars Nydahl, och fortsätter: ”Att skapa och implementera konkurrensvinnande PLM-strategier involverar många yrkesroller från olika discipliner och potentialen att effektivisera är stor. Det är detta som gör detta komplexa område så intressant och stimulerande att arbeta inom. Syftet med Experience Day är som tidigare att deltagarna skall kunna träffas, knyta nya kontakter och utbyta PLM-erfarenheter med varandra.”
Kvalitén på presentationerna under eventet brukar också vara mycket hög, något som kompletteras med intressanta uppföljande gruppdiskussioner kring det aktuella temat. I fjolårets event låg tyngdpunkten i event-temat på PLM kopplat till underhåll. Detta resulterade bl a i en årets mest lästa artiklar på PLM&ERP News: ”Från DESIGN till UNDERHÅLL: Det avancerade PLM-upplägget bakom den nya svenska U-BÅTEN A26 som ska vässa NATOs norra flank”. I denna artikel - baserad på Pål Alméns, IT-ledare på Saab Kockums, presentation under PLM Experience Day 2023. Han diskuterade ingående kring varvets satsningar på MBD (Model-Based Definition), concurrent engineering, digitala tvillingar och trådar. En länk till artikeln finns i texten nedan.
Men i år ligger fokus alltså på varianthantering. Hur kan PLM-system konfigureras för att på bästa sätta stötta organisationen att konfigurera lösningar som klarar och uppfyller komplexiteten som finns i detta? Bland deltagande presentationer finns representanter för företag som kan en hel del om detta, som telekomjätten Ericsson, Siemens Energy Systems, världsspelaren inom gruvteknologi, Epirock, och Munthers, som utveckar och tillverkar energieffektiva lösningar för befuktning och kyla. Från akademin medverkar dessutom KTH.
- Vi vet att olika branscher och olika affärsmodeller leder till olika svar och lösningar, men som vanligt finns mycket att lära av hur andra har tänkt, konstaterar Lars Nydahl.

Gruppdiskussioner under 2023 års event.

Årets PLM Experience Day riktar sig till strateger och ledare såväl som till de som utvecklar, inför, underhåller PLM-lösningar och har ett intresse av PLM i ett holistiskt perspektiv. En viktig aspekt på eventet är att man inte är uppbundet till någon specifik programutvecklare.

Programmet kommer att bestå av våra och era erfarenheter och lärdomar samt diskussioner kring utvalda teman.

Som nämndes i ingressen ovan har arrangören presentationer från framstående företag som Siemens Energy, Munthers, Epiroc, Ericsson och som sagt medverkare den akademiska världen med representation från KTH.
Bland rubrikerna som dessa kommer att tala under finns följande:

  • Produktkonfigurering genom produktens livscykel
  • Software Bill of Material – ”modularization gone wild
  • Modularisering – hur gör man det?
  • Hur skall man förfara kring variantstyrning nedströms?
  • Högre utbildning inom PLM – matchat till industrins behov

Eventet äger rum den torsdagen den 19 september på Skeppsholmen i Stockholm. Anmälan för den som vill registrera sig skickas till följande e-postadress:
PLMExperienceDay@altegra.se 

Från DESIGN till UNDERHÅLL: Det avancerade PLM-upplägget bakom den nya svenska U-BÅTEN A26 som ska vässa NATOs norra flank”

För den som vill läsa mer om en av fjolårseventets mest uppskattade föredrag rekommenderas en genomläsning av djupintervjun med Saab Kockums Pål Almén (bilden ovan) – länken finns längst ner i texten.

Bolaget jobbar bl a med digital mjukvaror från från PTC, AVEVA och BAE SYSTEMS/Eurostep relaterat till sånt som CAD, MBD, concurrent engineering, digitala tvillingar och trådar.
Till bakgrunden hör att siktet i produktframtagnings-arbetet är idag allmänt inställt på holistiska, helhetstäckande lösningar, som knyter ihop inte bara produktframtagningens värdekedjor, utan också det som händer med produkten under resten av dess liv, underhåll inkluderat. För att få ihop de här bitarna behövs kapabla ryggrader för datahantering och parallella organisatoriska uppställningar; PLM-plattformar och arbetsstrukturer som klarar av att hantera de komplexa turerna genom systemen. Bitarna hänger tydligt ihop i det att med en relevant digital verktygsarsenal blir det möjligt att underbygga de organisatoriska upplägg som behövs för att dra igång resan mot bl a utökad process-automation.
De här aspekterna kommer ingen undan, oavsett industriell verksamhet. Försvarsmaterielsidan är inget undantag och sett i de ovan nämnda perspektiven är svenska U-båtsutvecklaren och stridsfartygs-varvet Saab Kockums synnerligen intressant. Inte minst i strålkastarljuset av Sveriges nya NATO-medlemskap, där bl a den svenska flottans olika fartyg varit viktiga kvalitetsfaktorer. Vi talar i detta om avancerade sjöstridskrafter, som U-båtar, signalspaningsfartyg, ytfartyg baserade på stealth-teknik, patrullbåtar, Stirling-motorer och liknande som utvecklas och byggs på Saab Kockums anläggningar i Karlskrona och Malmö.
I dagens artikel har vi tittat närmare på U-båtssidan och den modell som är något av kronan på verket i flottan, A26-ubåten. Vi har mött IT-ledaren på Saab Kockums, Pål Almén, som under det senaste PLM Experience Day-eventet i Stockholm, berättade om satsningarna på MBD (Model-Based Definition), concurrent engineering, digitala tvillingar och trådar. Han sammanfattade också utmaningarna i bl a ett underhålls-perspektiv:
– Ett U-båtsprojekt ligger med avseende på produktframtagningen på ca 7-8 år. Efter det ska de vara operativa i, låt säga, åtminstone 30 år. Första underhållet kommer efter två år, sedan blir det större underhållsinsatser vart åttonde år. Det säger en hel del om komplexiteten och kraven på dataintegritet över tid, förklarade Almén, och tillade:
– Ta bara detta: Hur ser U-båten ut efter tio år? På samma sätt som när den lämnade Kockums-varvet? Knappast! En U-båt omfattar totalt runt 600 000 parter. Vid första underhållet efter två år och de kommande två-årsunderhållen byts en hel del parter ut och man tillför mellan 500 till 2 000 nya. Sedan har vi de mer omfattande, åtta års-underhållen/moderniseringarna, som kan resultera i mellan 10 000 till 50 000 tillkommande nya parter varje gång.
Det är inte svårt att inse vidden av utmaningarna med att få systematisk kontroll över detta. Och som sagt, PLM-verktygen spelar en avgörande roll. Här kommer idag också de senaste PLM-moderniteterna in i handlingen. Övergripande jobbar man alltså med ett digitalt tvilling- och tråd-koncept med tre ihopkopplade, parallella digitala tvillingar:
* En för U-båten under utveckling och tillverkning
* En för U-båten under drift
* En för U-båtens underhåll
De kommersiella huvudverktygen på PLM-sidan är: PTC CREO (CAD), Windchill (PLM/cPDm), AVEVA ERM (ERP) och BAE Systems/Eurosteps ShareAspace (PLCS/standards-baserad dataryggrad). Men hur fungerar det hela mer detaljerat?

Här är länken till te4xten på PLM&ERP News artikel från förra årets Experience Day.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title