Annons

Så förändras tillverkningsindustrin: IoT och nätverk driver Industri 4.0

COGNIZANTs HAMPUS LINDVALL och BIRGITTE VILLADSEN om IoT/IIoT (Industrial IoT)och transformation till SMART TILLVERKNING. Den snabba utvecklingen inom nätverk och IoT driver en förändring inom tillverkningsindustrin. Produktionslinjer, maskiner och fabriker blir alltmer sammankopplade, vilket skapar ett digitalt ekosystem där realtidsdata driver nästa fas av smart tillverkning.
Det menar Hampus Lindvall, Automation Consultant och Birgitte Villadsen, Director IoT and Engineering på globala IT- och teknikkonsulten Cognizant, i dagens gästkrönika.
”IoT är en viktig möjliggörare där fysiska tillgångar kopplas samman med den digitala världen. Det ger tillverkare ökad insyn i verksamheten och främjar effektivitet, flexibilitet och hållbarhet. Från prediktivt underhåll till intelligenta försörjningskedjor möjliggör IoT optimerade processer, minskade driftavbrott och anpassad produktion,” skriver de och hävdar att affärstransformationen drivs av generativ AI (Gen AI), som förstärker mänsklig expertis med hjälp av maskininlärning (ML). ”I kombination med IoT förbättrar Gen AI beslutsfattandet, automatiserar rutinuppgifter och främjar innovation genom att analysera data från IoT-system. Dessa teknologier utgör grunden för framtidens smarta fabriker, där mänsklig kreativitet och maskinintelligens samverkar.”
Men de aktuella trenderna inom nätverk, IoT och AI inom tillverkningsindustrin handlar inte bara om teknik, utan också om att förändra affärsmodeller och processer samt att skapa en mer hållbar och stabil industriell framtid:
”Många organisationer saknar förmågan att utnyttja de nya möjligheterna. Digitalisering och implementering av uppkopplade enheter är avgörande. Organisationer som har legat efter skyndar sig nu för att komma ikapp och påbörja sin resa mot Industri 4.0. Enligt Mobica är IIoT-marknaden värd 865 miljarder dollar, med en prognoserad tillväxt till 33,3 biljoner dollar år 2030,” skriver författarna.

Nordiska tillverkningsföretag använder för närvarande uppkopplade och sammankopplade enheter och system för att hantera olika utmaningar:

  • Övervakning: Brist på insyn kan leda till onödiga kostnader och missuppfattningar kring produktionskvaliteten. En nordisk komponenttillverkare upplevde att verktyg gick oväntat gick sönder upptäckte, med hjälp av uppkopplade enheter, att orsaken var avvikelser i verktygskvalitet. Det möjliggjorde prediktiv användning, minskade reparationer och förlängde verktygens livslängd, vilket resulterade i kostnadsbesparingar.
  • Kontroll: Effektiv produktionshantering kräver robusta system som SCADA och MES, vilka är beroende av en IoT-infrastruktur. För en kund som slog samman två fabriker var nätverksanvändning avgörande för att möjliggöra effektiv drift. Med fler sammankopplade enheter ökade automatiseringen, vilket minskade det manuella arbetet och förbättrade tillförlitligheten, samtidigt som produktionen knde skalas.
  • Innovation: Uppkopplade enheter löser utmaningar och driver innovation. En stark digitaliserings-strategi främjar processutveckling och stödjer AI-modeller för verksamhet, produktutveckling och underhåll. Att integrera maskininlärning (ML) och AI i industrin stärker dessa möjligheter. Enligt Mobica kräver ML dock teknisk infrastruktur och kontinuerlig dataanalys för att bygga förtroende och leverera resultat.

    Att göra övergången till smarta fabriker skalbar 
    För företag som är redo för Industri 4.0 kan de första stegen kännas överväldigande. Ett balanserat tillvägagångssätt som kombinerar strategiska mål med kortsiktiga investeringar i nyckelområden underlättar implementeringen av uppkopplade enheter och IoT. På så sätt blir övergången till den smarta fabriken hanterbar, skalbar och ligger i linje med organisationens övergripande mål.
    Uppkopplade enheter är inte bara en teknologisk uppgradering utan en strategisk tillgång som kan transformera tillverkningsverksamheten. Genom att förbättra insyn, kontroll och möjliggöra innovation kan de optimera produktionen, minska kostnader och driva förbättringar. I takt med att IIoT-marknaden växer ökar också potentialen att skapa värde, vilket gör dessa enheter oumbärliga för framåtblickande tillverkare.

Av Hampus Lindvall,
Automation Consultant
och
Birgitte Villadsen,
Director IoT & Engineering
på Cognizant

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title