”Nästan varje dedikerad fotbollsfans har sin egen uppfattning om hur landslaget ska se ut. Efter varje match med ett mindre än tillfredsställande resultat, har alla en lösning på hur uppställningen borde ha varit att fungera bättre. Jag tvivlar på att detta år kommer att vara annorlunda.”
Förbundskapten Jan Andersson, som tar ut ”startelvan”, ställs i detta inför ett antal frågeställningar, menar Patrik. Han har ett antal alternativ att bestämma sig för i sånt som; ska man optimera försvaret mot de kraftfulla tyskarna eller är det bättre att prioritera pålitliga spelare som Sebastian Larsson över mer kreativa spelare som Erkan Zengin?
”Titta på det från ett matematiskt och CPQ-perspektiv”, skriver Patrik Skjelfoss, och fortsätter: ”Det finns över en miljon möjliga ’line-ups’ han kunde välja mellan. Om Andersson skulle överväga var och en av dessa skulle det inte bara göra honom sömnlös, men också arbetslös eftersom ingen tränare någonsin skulle överväga varje spelare för varje position …”
En konfigurationsmetod för fotboll. Så, frågan är då hur skulle problemet kunna lösas med en konfigurator?
”Min tanke i detta skulle vara att man kunde kategorisera varje spelare efter vilken huvudsaklig spelartyp de representerar: Målvakt, försvarare, mittfältare och framåtriktad, o s v. Detta skulle begränsa våra alternativ direkt, utan några verkliga avvägningar.
De flesta försvarare och mittfältare är specialiserade på en position, som central aktör eller som kantspelare. Om du har en kantposition är du vanligtvis specialiserad mot antingen vänster eller höger sida. Ändå är dessa positioner mer ”flyktiga” än sin spelartyp. Således skulle jag istället titta på och gradera hur lämplig en viss spelare är för varje position och använda detta i optimeringen. Jag skulle till exempel betrakta en vänsterförsvarare som en högspecialiserad kantpelare och därmed värdera honom högt som ”Kant” men lågt när det gäller ”Central” förmåga. Visst kan det finnas en uppställning där han skulle bli optimerad som en central försvarare, men det är högst osannolikt.
Sen måste du vidare markera varje spelare efter färdigheter som hastighet, skottnoggrannhet, passningsförmåga, eller om han är bra på huvudet, att nicka alltså, etc. och kartlägga detta gentemot den taktik du vill optimera för, som: ”Defensiv uppställning med möjlighet till snabba kontraattacker”. Du måste också ta hänsyn till spelarens nuvarande form, möjliga skador, gula kort och hur hans stil kombineras med spelarna runt honom … och … och … PUH!
Det CPQ egentligen är bäst för… Jag skulle gärna vilja bevisa min uppfattning om hur häftig en sådana ”Line-Up Configurator” skulle kunna bli och hur den skulle kunna klara jobbet bättre än förbundskapten Andersson, men jag antar att CPQ ska användas där det är bäst: För att optimera din försäljningseffektivitet och verksamhet.