Annons

Schneider och EcoDataCenter går vidare i satsningen på ”världens grönaste datacenter”

Datacenter står för en växande del av världens elkonsumtion och koldioxidutsläpp - ett enda datacenter kan dra mer el än en medelstor stad. Mycket av restenergin används sällan eller aldrig aldrig utan släpps ut i atmosfären i form av värme, vilket bidrar till den lokala och globala uppvärmningen.
Givet denna bakgrund är det glasklart att det finns en hel del att göra på området och det händer saker på flera ställen som går ut på att tillvarata restenergin. Automations- och eljätten Schneider har som strategisk partner till bolaget EcoDataCenter tagit fram användbara lösningar för detta. Redan i slutet av förra året invigdes vad man kallar för, ”världens grönaste datacenter” i Falkun. Detta klimatpositiva datacentret är det första i sitt slag och byggs av bolaget EcoDataCenter och är en intregrerad del av Falun och Borlänges gemensamma energisystem.

Datacentrets två första serverhallar driftsattes i oktober 2018 och nu pågår utbyggnaden av ytterligare fyra datahallar som planeras tas i drift i mitten på nästa år.
– Vi är väldigt glada över att vara med och bygga det här banbrytande datacentret. Det visar vägen för gröna datacenter. Det ökande internetanvändandet och ”internet of things” bör inte ske på bekostnad av klimatet. Med de nya moderna smarta datacenterlösningar som installerats här kan prestanda i världsklass och med högsta säkerhet erbjudas kunder med verksamhetskritiska krav, samtidigt som energin kan tas tillvara och datacentret på så sätt bli ”klimatpositivt”, säger Charlie Timmerman, VD för Schneider Electric Sverige.

På bilden syns Falu Energi och kraftvärmeverk till vänster, existerande datacenter närmast i bilden, samt den påbörjade tillbyggnationen bakom den existerande byggnaden.

Kopplas ihop med energisystemet
Datacentret har sedan projektstart jobbat mycket nära tillsammans med Falu Energi & Vatten (FEV), som är Falu kommuns energibolag, för att åstadkomma den klimatpositiva lösningen. Den kommande vintern är planen att driftsätta återvinningen i Faluns och Borlänges gemensamma energisystem och inledningsvis kommer överskottsvärmen från datacentrat att användas i FEV pelletsproduktion. I steget därefter ska överskottsvärmen från servrarna också kunna användas för uppvärmning av fastigheter via kommunens fjärrvärmenät.
– Symbiosen mellan att använda hållbart producerad el, ett energieffektivt sätt att driva produktion och att föra in överskottsvärme i städernas energisystem, gör att vi kommer att minska systemets koldioxidnivåer så att datacentret över en årscykel får en positiv inverkan på miljön, säger Dan Andersson, VD EcoDC Falun.

Grönt och kostnadseffektivt
Elen till datacentret kommer dessutom enbart från förnybar energi: sol-, vind- och vattenkraft samt biobränsle.
– EcoDC är inte bara energieffektivare än andra datacenter, integreringen med det lokala energisystemet gör att det också är väldigt kostnadseffektivt och sänker kostnaderna både för oss och kunderna, fortsätter Dan Andersson.

Högsta säkerhet och prestanda
Utöver hållbarhet är hög driftsäkerhet och hög säkerhet avgörande för företag och organisationer vid val av datacenter. Datacentret är designat för att uppfylla den högsta möjliga driftsäkerhetsklassificeringen, samtidigt som det finns en hög flexibilitet i designen för att passa ett brett spektrum av kunder. När det gäller säkerhet är anläggningen designad för kunder med mycket höga krav på säkerhet, t.ex. de krav som den nya Säkerhetsskyddslagstiftningen genererar, och även här med en hög flexibilitet i möjlighet till kundanpassningar.

FAKTABOXAR
EcoDataCenter
• Koncernledning i Stockholm
• Säljkontor i Stockholm och Malmö och datacenter i Falun och Piteå
• Huvudägare Areim Investment
• Visionen är att skapa ”det svenskägda alternativet till högkvalitativa och hållbara datacentertjänster”
Falun
• Siteområde på 80 000 kvadratmeter med detaljplan för att bygga fyra datacentersbyggnader som var och en motsvarar ca en fotbollsplan (105 x 65 m)
• Just nu kapacitet för 2 MW IT-last. Nästa sommar ca 10 MW
• Fullt utbyggd kapacitet för 65 MW IT-last
• Garanterad upptid på 99,999 procent
• Energikällor: Sol, vind, vatten och sekundära biobränslen
Piteå
• Siteområde på 20 000 kvadratmeter
• Tillgång till ”ovanjord”-bunker med högsta säkerhetsklass
• Just nu kapacitet för 2,5 MW IT-last
• Fullt utbyggd kapacitet för 6 MW IT-last
• Garanterad upptid på 99,999 procent
• Energikällor: Vind och vatten

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title