Annons

AI vässar konkurrenskraften när globala kabeltillverkaren HABIA uppgraderar till IFS Cloud

ADDOVATION IMPLEMENTERAR. Svenska affärsystemutvecklaren kan se tillbaka på ett bra år, inte minst underbyggt av bolagets högt ställda ambitioner på molnområdet. Att få upp kunderna och användar-communityn på molnplattformen är en av affärsprioriteter, konstaterade t ex nordenchefen, Ann-Kristin Sander, i en djupintervju PLM&ERP News gjorde med henne i somras.
Satsning har också gått bra. Symboliskt nog manifesterades framgångarna också med en intressant affär under årets sista dagar. Då meddelade bolaget att Habia, en ledande global tillverkare av ledningar, kablar och kabelmattor, har valt att uppgradera sin befintliga IFS ERP-mjukvara till den senaste IFS Cloud-lösningen.
Uppgradering till IFS Cloud ger Habia en intelligent och robust plattform, som inte minst stöder AI-driven automatisering och optimering, allt tillgängligt via ett användarvänligt enda gränssnitt. Genom att implementera lösningen kommer företaget att kunna dra nytta av kraftfull ny funktionalitet inklusive automatisering av affärsprocesser, IoT-teknik och avancerad analys för att förbättra kommunikationen i leveranskedjan, anpassa sig snabbt till externa störningar och möta kundernas krav mer effektivt.
- Vårt beslut att uppgradera till IFS Cloud understryker vårt engagemang för att omfamna toppmodern teknik och optimera vår verksamhet. Genom IFS Clouds AI-drivna kapacitet är vi övertygade om att vi kommer att kunna navigera marknadsutmaningar, driva lönsamhet och gå positivt framåt mot en mer produktiv, välmående och hållbar framtid, säger Peter Karlen, systemägare på Habia.
Ann-Kristin Sander kommenterar satsningen:
- Habia står som flera andra aktörer inför en rad utmaningar i allt från störningar i globala leveranskedjan till växande konkurrens inom sina kärnmarknadssektorer. Digital transformation är en av nycklarna när det gäller att ta itu med dessa och dessutom skapa ett konkurrensförsprång. Genom att uppgradera till IFS Cloud har Habia skaffat sig kraftfulla verktyg som gör att man kan ligga före konkurrenterna, säger hon i en kommentar.
Uppgraderingen, som förväntas äga rum under Q2 2024, kommer att hanteras av IFS-partnern Addovation.

Det är ingen liten spelare som nu satsar på IFS Cloud. Habia är specialiserat på skräddarsydda kopplingslösningar för de mest utmanande applikationerna. Bolaget förenar strukturellt två innovativa specialkabelföretag: HEW-KABEL, baserat i Wipperfürth, Tyskland och Habia Cable, med huvudkontor i Stockholm, Sverige. Idag sysselsätter företagen närmare 1000 personer i fabriker i Sverige, Tyskland, Polen och Kina, har kunder i 60 länder och omsätter över 22 miljarder kronor årligen.

Och i och med beslutet att satsa på IFS Cloud får bolaget en mycket habil lösning på banan. I pressmaterialet noterar IFS att en viktig fördel med IFS Cloud är lösningens ”evigt gröna” ERP-modell, som gör det möjligt för Habia att sömlöst integrera affärsapplikationer, vilket ger snabbare tid till insikt och minimerar kostnaderna.

Stöder användare på fyra tillverkningsanläggningar
Habias Peter Karlen kan vidare notera att IFS har åtagit sig att leverera kontinuerligt värde och innovation genom sin modell, för att säkerställa att Habia förblir konkurrenskraftig och smidig.  

Habia kommer att distribuera en omfattande svit av IFS Cloud-moduler, inklusive funktionalitet för tillverkning, ekonomi, leveranskedja, underhåll, CRM och Human Capital Management (HCM). Uppgraderingen, som förväntas ske under andra kvartalet 2024, kommer som sagt att hanteras av IFS partner, Addovation. När det är fullt implementerat kommer IFS Cloud att stödja användare och verksamhet på fyra tillverkningsanläggningar i Tyskland, Polen, Sverige och Kina.​

AI inbäddat direkt i alla IFS produkter
När det gäller den senaste versionen av molnplattformen IFS Cloud 2023 pekade PLM&ERP News i sin kommentar framför allt ut just detta med AI-drivna funktioner som en av de mest intressanta bitarna i den nya versionen.

I samband med denna lansering av AI-arkitekturen, IFS.ai, noterades bl a att hädanefter bäddas denna in direkt i samtliga IFS produkter och branschspecifika lösningar. AI, Artificiell Intelligens, har därmed blivit mer tillgängligt, vilket gör det möjligt för användare att simulera, optimera och automatisera horisontella och branschspecifika affärsprocesser för att snabbare få ut maximalt värde av den nya tekniken.
Bolagets CPO, Chief Product Officer, Christian Pedersen, konstaterade i detta att bolaget fortsätter på sin inslagna linje:
IFS.ai-kapacitet finns redan i IFS Cloud, och vi fortsätter att investera i detta område. Vårt mål med AI är att göra organisations-övergripande genomslag för alla våra kunder över alla deras användare.
Även IFS nordenbas, Ann-Kristin Sander pekar på värdet med inbäddad AI i molnplattformen:
– Att accelerera den digitala transformationen är fortfarande en viktig prioritet för våra kunder, och de som vill detta kommer att kunna använda AI mycket snabbare och få synliga operativa resultat och ökad produktivitet, säger hon. I den här senaste versionen av IFS Cloud har vi hållit fast vid vår vision att göra det möjligt för kunder att leverera innovation direkt och säkerställa att det är enkelt att använda.

På bilden ses Addovation-chefen, Joakim Hugosson, tillsammans med IFS nordenbas, Ann-Kristin Sander.

Integrationskapaciteten i fokus, säger Addovation-chefen
Implementatör av lösningarna på Habia är alltså den växande nordiska IFS-partnern Addovation. Bolagets chef, Joakim Hugosson, säger i en kommentar:

– Ett av fokusområdena i projektet handlar om att höja integrationskapaciteten i IFS Cloud. Genom detta öppnar vi dörrarna för en accelererad digitaliseringsresa hos Habia. Plattformens imponerande förmåga att ”extend on the outside” ger Habia tillgång till en mångfald av externa appar, Industrial IoT, AI-driven kapabilitet och andra automationsverktyg. Vi är övertygade om att dessa kraftfulla verktyg kommer att stärka Habias förmåga att hantera marknadsutmaningar och skapa en mer framgångsrik, effektiv och hållbar framtid framåt, och vi är mycket glada att få fortsatt förtroende hos kunden som vi följt under hela deras IFS-resa.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title