Annons

Allians mellan ABB och HPE ger industrianläggningar intelligens

ABB vilar inte på hanen. Bara dagarna efter man lämnat beskedet om det nya strategiska partnerskapet med Kawasaki Heavy Industries kring dubbelarmade industrirobotar i samverkan med människor (”cobotics”), kommer nästa besked i samma spår: ABB och Hewlett Packard Enterprise (HPE) ingår ett globalt strategiskt partnerskap. Tanken är att kombinera ABBs branschledande digitala Ability-erbjudanden med HPEs hybrida informationsteknologilösningar (IT). Målsättningen sägs vara att, ”ge insikter över industriella anläggningar, moln och lokalt datacenter för ökad produktivitet och innovation”.
Onekligen en stolt programförklaring, men den har också bäring på hur det industriella landskapet utvecklas. Dagens stora och växande mängder industriella data är inte lätta att hantera. En enda utvecklare kan inte skapa en helhetslösning, utan här krävs samarbeten mellan aktörerna som utrustar de tillverkande företagen; vare sig det handlar om hård- eller mjukvara. Dagens alliansbesked är ytterligare en signal om att detta är framtidens väg. Analys, insikter, flexibla lösningar med gränsöverskridande kommunikationskapacitet är kort sagt en nödvändig grund för att skapa de konkurrensfördelar som utvecklarna av de smarta industriella marknadsför

Bakgrunden till dagens besked är inte svår att förstå: Produktionsutvecklingen är hisnande och IoT i alla sina former – både relaterat till produkter, M2M och industriell produktion (IIoT) – är på väg att ta över från de traditionella tillverkningsuppläggen. Analytikern IDC prognostiserar att de globala IoT-relaterade investeringarna kommer att öka till 1,4 biljoner dollar år 2021, alltså 1 400 miljarder dollar! – från en förväntad nivå på 800 miljarder dollar år 2017. De största investeringarna görs inom områden som tillverkning, transport och verktyg.

Ett steg på vägen mot paketerade IoT-lösningar. Men samtidigt visar de reportage som VF/PLM&ERP News publicerat att det generellt finns en tendens att överskatta hastigheten i transformationsutvecklingen.

– Det är riktigt, säger exempelvis konsulten Accentures globale industridirektör, Eric Schaffer, i en intervju med VF/PLM&ERP News chefredaktör Verdi Ogewell, publicerad i sin helhet på vår amerikanska systersajt, ENGINEERING.com (A Market in Transformation: Accenture, TechniaTranscat and the Changing Realities for PLM Service Providers).
– Hajpen finns där, fortsätter han, tveklöst är det så, men saker tar tid. Du ställer inte om hela din globala industriproduktion över en natt. I storindustriella världomspännande verksamheter krävs en stegvis omställning, som kommer att sträcka ut sig över tid. Minns bara PLM-tanken. Hur lång tid tog det inte att ta det steget? Men samtidigt gäller det att börja nu. En av våra globala kunders exekutivt ansvarige sa till mig: ”Rätt eller fel – det är nu det händer och vi fasar nu in IoT-lösningar steg för steg.” Ännu finns inte de färdiga helhetslösningar; det är enormt många pusselbitar som ska på plats och sånt tar tid.

 

Ett initiativ för att accelerera IoT-utvecklingen.  En slutsats man dra av detta är att både ABB och HPE vill få ökad fart på utvecklingen. Detta är ett av de viktiga perspektiven på alliansen. Man har från båda håll investerat stora pengar i att ta fram komponenter som bygger upp industriell IoT. Att accelerera IoT-användningen ytterligare är ett sätt att få snabbare återbetalning på gjorda satsningar. Men också ett sätt att finansiera ännu fler innovativa lösningar. Sakerna hänger ihop och ABB och HPE tänker nu jobba hårt på att ”paketera” de kapabiliteter som behövs för att accelerera denna omvandling.

– Detta strategiska partnerskap markerar nästa nivå av den digitala industriella omvandlingen. Tillsammans kommer vi att ta med intelligens från molnbaserade lösningar till lokalt utnyttjande i industrianläggningar och datacentraler för ökad tillgänglighet, snabbhet och avkastning, säger ABB-chefen Ulrich Spiesshofer.

Spiesshofer: ”Molnbaserad intelligens kopplat till lokala anläggningar.” Partnerskapet, menar man, kommer också att kunna ge användarna lösningar som skapar insikter. Den underliggande tankekedjan är att kunderna kommer att dra nytta av ABBs domänkompetens inom operativ teknik (OT) och HPEs informationsteknologi. I detta kommer man att leverera gemensamma branschlösningar som slår samman OT och IT för att omvandla industriella data till insikter och automatiska åtgärder. Och man gör det genom att kombinera allmänt använda molnplattformar, som Microsoft Azure, med IT-system som körs i företagsdatacenter som hänger ihop med företagsnätverket. Att använda rätt mix av IT-plattformar kommer att påskynda databehandlingen i industrianläggningar och samtidigt möjliggöra effektiv kontroll av industriella processer på olika lokationer.

– Detta strategiska partnerskap markerar nästa nivå av den digitala industriella omvandlingen. Tillsammans kommer vi att ta med intelligens från molnbaserade lösningar till lokalt utnyttjande i industrianläggningar och datacentraler för ökad tillgänglighet, snabbhet och avkastning, säger ABB-chefen Ulrich Spiesshofer.

Han tillägger att ABB och HPE kommer att, ”leverera lösningar som sträcker sig över hela beräkningsområdet som krävs av företag idag, från kanten till molnet till kärnan.”

”Banbrytande med oöverträffad bredd och djup”, säger Meg Withman. Med en installerad bas på 70 miljoner anslutna enheter, 70 000 digitala styrsystem och 6 000 företagslösningar, är ABB en av ledarna inom automationsområdet. HPE har i sin tur också en ledande ställning när det gäller sånt som optimering av IT-miljöer med säkra, programvarudefinierade teknologier som integrerar de traditionella IT-systemen. På agendan har man dessutom flera offentliga och privata moln och spetskunskapen som krävs för att kunderna fundamenten till att kunna driva viktiga affärsresultat.

HP-chefen Meg Whitman har kraftfulla visioner kring vad det nya strategiska partnerskapet med ABB kan leda till. ”Tillsammans med ABB kommer vi att forma en digital industriell framtid där där vi utrustat maskiner med intelligens för att samarbeta, så att produktionen flexibelt anpassar sig till förändrade krav och möjliggör för globala försörjningskedjor att omedelbart reagera på incidenter.”

– Denna allians mellan två globala ledare är oöverträffad när det gäller bredd och djup, och det kommer att vara banbrytande för utvecklingen av det industriella internetintaget, säger Meg Whitman, VD, HPE. Tillsammans med ABB kommer vi att forma en digital industriell framtid där allt är effektivt hanterat, där vi utrustat maskiner med intelligens för att samarbeta, så att produktionen flexibelt anpassar sig till förändrade krav och möjliggör för globala försörjningskedjor att omedelbart reagera på incidenter. Detta partnerskap skapar spännande affärsmöjligheter för våra gemensamma kunder.

Datahanteringskapacitet där det krävs. Att sköta datainsamling, analys och kontrollprocesser i samband med industriell utrustning innebär att man kan undvika latens-, säkerhets- och driftsproblem i samband med datakommunikation via fjärrstyrda IT-system.
För att lösa detta kommer ABB och HPE sålunda att gemensamt utveckla, marknadsföra och serva digitala industriella lösningar som hjälper kunderna. Man strävar efter att:

  1. Skapa djupa insikter och lösningar med automatiska åtgärder baserat på industriella data – genom att köra ABB Ability-applikationer på företagens IT-system som relaterar till den industriella utrustningen. Därmed kan man påskynda bearbetningen av stora mängder data. 2. Hantera och kontrollera industriprocesser över hela försörjningskedjan – genom att utnyttja hybrid IT för att ge en sömlös upplevelse från golv till moln till kärna, vilket gör kritisk data tillgänglig på olika platser.
  2. Via partnerskapet möjliggöra att ABB Ability-lösningar kan köras på hybridplattformar som HPE ProLiant för Microsoft Azure Stack, så att kunder kan distribuera applikationer till den plats man önskar – på HPE-infrastruktur i industrianläggningar och datacenter eller i Microsoft Azures offentliga moln – för att därmed uppfylla de specifika kraven för prestanda, säkerhet eller samarbete på platsen.

ABB och HPE kommer också att leverera gemensamma lösningar för datacenter, som inkluderar…

– Datacenterautomatisering – för att möjliggöra att datacentrets ström-, kyl- och byggsystem automatiskt anpassas till förändrade IT-krav eller incidenter. För detta ändamål kommer ABB och HPE att integrera ABB Ability Data Center Automation, som styr, övervakar och optimerar verksamhetskritisk infrastruktur för datacenter, med HPE OneView, vilket är liktydigt med HPEs IT-infrastrukturautomatiseringsprogram.

– Säkra datacenter, speciellt utformade för att köras i tuffa industriella miljöer, vilket förflyttar IT-kapacitet närmare de platser där datainsamling och maskinstyrning sker. Denna lösning utvecklas i samarbete mellan ABB, HPE och Rittal. De senare är världens största tillverkare av dataracks och kommer i detta sammanhang att bidra med en ”färdig IT-datacenterlösning för industriella kunder som möjliggör insikt och handling i realtid”.

Partnerskapet meddelades idag vid HPE Discover-konferensen i Madrid, där båda företagen demonstrerade sina första gemensamt utvecklade lösningar och prototyper.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title