Annons

Automotiveleverantören Proton Engineering bygger drömfabrik i Skillingaryd

Snabbare, smartare och mycket bättre. Det är de fördelar som verkstadsföretaget och leverantören till fordonsindustrin, Proton Engineering, siktat på när man bygger sin nya ”drömfabrik” i Skillingaryd. – En historisk satsning för oss som bygger på ett nytt sätt att tänka produktion, säger Proton Engineerings VD, Marcus Malveholm. För svensk industri är det en överlevnadsfråga. Vi måste vara beredda att investera i kapacitet, kvalitet och effektivitet för att kunna konkurrera på den internationella marknaden. Vårt mål är att fortsätta att utveckla verksamheten och stärka vår position.

Just nu byggs ”nya” Proton Engineering upp från grunden. Det handlar om omfattande investeringar i processer och teknologi ska ge en automations- och effektiviseringsgrad som är globalt konkurrenskraftig. Projektet har arbetsnamnet ”Drömfabriken” och entusiasmen runt projektet är stor, ett faktum som inte är utan betydelse med tanke på att satsningen är ett lagarbete. Även om produktionen byggs kring teknologi så är det människorna som spelar huvudrollen.

– Att få möjligheten att vara med och utveckla verksamheten, och tillsammans bygga upp nya rutiner och produktionslinjer på den här nivån är väldigt ovanligt. Det är ett fantastiskt roligt jobb, säger Conny Strandgård som är underhållsansvarig i produktionen.

Automatiserad kvalitetssäkring.
I centrum för förändringen står två nya, helautomatiserade robotceller, skriver Proton Engineering i en artikel på sin hemsida. Den första cellen är en rörbockningscell med maskiner för bockning, ändformning och montering, där två robotar sköter materialhanteringen maskinerna emellan. Den andra cellen ändformar, pressar, stansar, monterar samt svetsar rören och har hela fyra robotar för materialhantering och svetsning. Processerna har bokstavligen byggts in i cellerna som redan är i drift. Kvalitetssäkringen sker direkt i maskinerna som kontinuerligt mäter utfallet mot satta mål och återkopplar till mät- och kvalitetssystemet.

– Det här ger en säker och stabil process som eliminerar risken för att felaktiga detaljer når våra kunder, säger produktionschef Royni Isaksson.

Utrustningen är operatörsvänlig och kan hanteras av många, vilket gör verksamheten oberoende av ”superoperatörer”. Inom ramarna för projektet har man också byggt upp helt nya rutiner för effektivt underhåll med planerade stopp och minimalt med överraskningar. Ett reservdelssystem som har utarbetats i samarbete med leverantörerna kickar in snabbt och säkert vid behov.

Rutiner, rutiner, rutiner…
Den ökade driftsäkerheten kommer att ge utrymme för att vidareutveckla kvalitetsprocesserna. Mycket arbete har redan lagts på att förbättra personal- och ledningssystem och att utbilda medarbetarna i kvalitetsfrågor.

– Alla medarbetare ska förstå och följa rutinerna. Framförallt har vi byggt en gemensam förståelse för hur viktigt kvalitetsarbetet är i kampen om kunderna. Att det här är vårt främsta konkurrensmedel. Vi har också inställningen att vi inte kommer att nöja oss med det här, utan att vi vill fortsätta att utvecklas, säger Senad Hodzic som är produktionsledare.

Stopptidsmätning sparar tid och pengar.
Om kvalitetsarbetet är Drömfabrikens hjärta, så är effektiviteten motorn. Målet är en omfattande kapacitetshöjning och kortade ledtider som matchar konkurrensen på internationell nivå, poängterar Senad.

– Systemet mäter tillgänglighet, anläggningsutnyttjande och kvalitet så att vi snabbt kan identifiera och förebygga vidare störningar. På det här sättet kan vi säkerställa att våra maskiner mår bra och att vi optimerar maskinutnyttjandet dygnets alla timmar. Ett effektivt sätt att hushålla med våra kunders tid och pengar.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title