Annons

Batteriprojektet Northvolt säkrar ytterligare en HALV MILJARD 

Peter Carlsson, mannen bakom batterifabriksprojektet Northvolt, arbetar sig nu i snabb takt vidare mot att säkra den första miljarden kronor han behöver för att dra igång den intiala verksamheten i Västerås. Som PLM&ERP News tidigare rapporterat har han i olika samarbets- och investeringsavtal fått ihop närmare en halv miljard från aktörer som ABB, SCANIA, privata investorer och Energimyndigheten.
Idag kommer ytterligare att glatt besked: Europeiska Investeringsbanken, EIB lånar ut 500 miljoner till projektet.

EUs energikommissionär, Maros Sefcovic, säger i en kommentar att han välkomnar beslutet.
– Detta kommer att hjälpa Northvolts branschledda projektet att ta fart, vilket har att göra med Europas konkurrenskraft. Behovet av batterier ökar kraftigt i framtiden och vi måste handla snabbt för att undvika ett bristläge. Batterier är en strategisk del av vår konkurrenskraft.

Totalt behövs 35-40 miljarder. Total omfattar investeringsplanerna för Northvolt dock betydligt mer än den nu ”säkrade” första miljarden. Totalt behöver initiativtagaren och grundaren av Northvolt, Peter Carlsson, mellan 35-40 miljarder enligt tidigare besked. Förutom den initiala anläggningen för utvecklingsverksamhet i Västerås, finns också en stor fabrik i Skellefteå med i planeringen. I dessa anläggninga tänker man tillverka litiumjonbatterier för elbilar och för lagring av energi.

Största svenska industriprojektet på 2000-talet. Enligt Northvolts tidigare besked ligger byggplanerna så att man tänker sig en start under andra halvåret 2018, batteritillverkningen ska vara igång 2020 och full produktionstakt beräknas uppnås 2023.
Totalt tror man att ca 3000 personer kommer att få anställning i bolaget. Därmed blir
detta investeringsprojektet ett av de hittills största ifråga om industriella nyinvesteringarna under 2000-talet.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title