Annons

Byte i SOLIDWORKS-toppen: Han tar över efter Gian Paolo Bassi

Det var idag, under den trots allt ännu digitala användarkonferensen 3DEXPERIENCE World 2022, som bytet på topposten tillkännagavs.
Gian Paolo Bassi, den framgångsrika sjuåriga chefsskap för SOLIDWORKS avslutas därmed och han kommer framöver alltså istället att leda Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE Works organisation. Medan Manish Kumar, nu ansvarig för SOLIDWORKS R&D sedan 2018, tar över som SW-bas.

ÄR BASSIS NYA ROLL EN BEFORDRAN?
I sina allmänna kommentarer kring dagens förändringar i SW-toppen konstaterar Dassault i pressmaterialet att, ”de två utnämningarna visar på Dassault Systèmes förnyade engagemang för forskning och utveckling av klassens bästa lösningar för den starka SOLIDWORKS-användargemenskapen, såväl som ett koncentrerat fokus på att leverera oöverträffat värde till den vanliga marknadsgemenskapen genom dess utökade 3DEXPERIENCE Works-erbjudande.”
Det låter vackert, men vad som mer exakt ligger bakom rockaden framgår förstås inte. Normalt sett innebär är det tveksamt om arbetet med att leda den nya 3DX Works-organisationen är en befordran.
Samtidigt hör det till saken att Bassi skött sitt ”pastorat” med den äran under de sju år han varit ansvarig. Tillväxten har varit legio, möjligen med en viss påverkan av Corona-problematiken. Men det är helt klart att det är under Bassis tid i toppen som SOLIDWORKS stärkt sin position som den professionella marknadens globalt mest framgångsrika lösning.

INGEN SVIKTANDE SW-FÖRSÄLJNING
Hans största utmaning har därmed knappast varit att stötta en sviktande försäljning. Tvärtom har detta dotterbolag i gruppen fortsatt att vara en kassako med kontinuerligt god tillväxt. SOLIDWORKS fortsatt starka läge som marknadsetta på proffssidan, med något över 600 000 användare globalt, före Autodesk Inventors drygt 400 000 användare – i båda fallen definierat som licenser med underhållsavtal, enligt branschstatistik per Q3 2021 från Griffin Securities – talar istället möjligen mer för att problemet ligger någon annanstans.
Det första som i så fall verkar troligt handlar om just att få den hittills motsträviga SW-communityn att ta steget upp i molnet och till 3DEXPERIENCE-plattformen.

I en pressrelease skriver Dassault att, ”utnämningen av Gian Paolo Bassi följer på Dassault Systèmes framgångsrika skapande av 3DEXPERIENCE Works 2019 som en portfölj av molnlösningar på 3DEXPERIENCE-plattformen, som är skräddarsydd för SOLIDWORKS-kunder och alla medelstora företag och deras ekosystem. Bassi kommer att leda en omfattande organisation dedikerad till den fortsatta tillväxten av 3DEXPERIENCE Works och att maximera värdet som levereras till det vanliga innovationsområdet.”
Man konstaterar vidare att Bassi har mer än 25 års erfarenhet inom 3D-, CAD- och PLM-industrierna och noterar också att han inom Dassault Systèmes-gruppen har han varit avgörande för tillväxten och diversifieringen av SOLIDWORKS sedan han kom till företaget 2011.
Som CEO för SOLIDWORKS ledde Bassi utvecklingen av varumärkets framtida produkt- och teknikstrategier designade för skrivbordet och molnet. Dessförinnan var han precis som Kumar chef för Research & Development på SOLIDWORKS.
”Med sitt praktiska tekniska tillvägagångssätt och i nära samarbete med SOLIDWORKS sammansvetsade användargemenskap var han särskilt ansvarig för utvecklingen av varumärkets molnapplikationer,” summerar man saken.

OM MANISH KUMAR ROLL I SOLIDWORKS
Vad vet vi om Manish Kumars utnämning? Ja, från Dassaults sida beskriver man utnämningen som ett bevis på Dassault Systèmes engagemang för och investering i SOLIDWORKS FoU. Kumar, som är VP för SOLIDWORKS R&D, har spelat en nyckelroll i utvecklingen av SOLIDWORKS produkt- och teknikstrategier.
”Med sin nya roll som CEO för SOLIDWORKS kommer Kumar att gå i spetsen för de nära relationerna mellan FoU och varumärkets livfulla gemenskap av användare, och påskynda upptaget av lösningar i den ständigt expanderande SOLIDWORKS-portföljen.”

Kumar är inte heller någon nykomling i SW, han anställdes i SOLIDWORKS FoU-team 1998 som mjukvaruutvecklare och har i detta varit en viktig bidragsgivare till ”tidig” SOLIDWORKS-utveckling inom olika områden som translation, ytmodellering, skisslösningar, montering, svetsning, plåt och ritningar. Han ledde också utvecklingen av 3DEXPERIENCE inom SOLIDWORKS R&D och har varit en nyckelaktör i den omvandling som har satt SOLIDWORKS på en solid innovationsväg mot ”designens framtid” genom samarbete med det större Dassault Systèmes FoU-team.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title