Annons

Digitala tvillingar inom processindustrin: EU storsatsar på cirkulära lösningar

I det nystartade EU-projektet Retrofeed ska sex tunga industrier inom bland annat stål- och cementindustrin energieffektiviseras och byta till förnybar råvara och energikälla. Det hela ska ske med hjälp av både förbättrad utrustning och utveckling av kontrollsystem. ”Digitala tvillingar” ska även utvecklas för beslutsstöd.
– Det här är industrier som är väldigt resurs- och energiintensiva så det finns stor potential att göra förbättringar både vad gäller kostnader och klimatutsläpp. I det här projektet räknar man med att omställningen till mer energieffektiva processer och förnybart kan spara 9,3 miljoner euro och 135 000 ton koldioxid i minskade klimatutsläpp varje år, säger Sofia Klugman, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Industrierna som deltar i projektet producerar cement, stål, aluminium, keramiska material respektive konstgödsel. De är belägna i Portugal, Rumänien, Turkiet, Italien och Spanien. Syftet är att effektivisera resursutnyttjandet och öka andelen förnybara och cirkulära råvaror.

Ska ge mindre känslighet för svängningar
– Den här omställningen kommer innebära en ökad flexibilitet för industrierna vilket i sin tur gör att de blir mindre känsliga för svängningar i priserna för råvaror och energi. Industrierna kommer att göra förbättringar i sina huvudprocesser, parallellt med att digitala verktyg för förbättrad styrning utvecklas. Exempelvis ska stålindustrierna börja använda biokol för att ersätta naturgas i sina ljusbågsugnar och återcirkulerat fosfor ska användas för konstgödselproduktion, säger Sofia Klugman.
IVL:s roll är att koordinera industriernas utvecklingsarbete under hela projektets gång. I den inledande fasen ska IVL också ta fram indikatorer för miljöprestanda, resursutnyttjande, kvalitet och säkerhet och senare i projektet göra bedömningar av hållbarheten för respektive industris förändringsåtgärder.
– Vi ska även ta fram ett utbildningsprogram för att underlätta spridning av resultaten i projektet. Det är en grundtanke i Retrofeed – att få fram lösningar som kan användas av fler företag inom processindustrin, säger Sofia Klugman.

Budget på 160 miljoner kronor
Själva begrepped ”retrofeed” har sitt ursprung i en förkortning av “Implementation of a smart retrofitting framework in the process industry towards its operation with variable, biobased and circular feedstock”. I det femåriga projektet deltar 18 partners i tio länder. Projektet finansieras delvis genom EU:s program Horisont 2020 och har en total budget på 15 miljoner euro.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title