Industrierna som deltar i projektet producerar cement, stål, aluminium, keramiska material respektive konstgödsel. De är belägna i Portugal, Rumänien, Turkiet, Italien och Spanien. Syftet är att effektivisera resursutnyttjandet och öka andelen förnybara och cirkulära råvaror.
Ska ge mindre känslighet för svängningar
– Den här omställningen kommer innebära en ökad flexibilitet för industrierna vilket i sin tur gör att de blir mindre känsliga för svängningar i priserna för råvaror och energi. Industrierna kommer att göra förbättringar i sina huvudprocesser, parallellt med att digitala verktyg för förbättrad styrning utvecklas. Exempelvis ska stålindustrierna börja använda biokol för att ersätta naturgas i sina ljusbågsugnar och återcirkulerat fosfor ska användas för konstgödselproduktion, säger Sofia Klugman.
IVL:s roll är att koordinera industriernas utvecklingsarbete under hela projektets gång. I den inledande fasen ska IVL också ta fram indikatorer för miljöprestanda, resursutnyttjande, kvalitet och säkerhet och senare i projektet göra bedömningar av hållbarheten för respektive industris förändringsåtgärder.
– Vi ska även ta fram ett utbildningsprogram för att underlätta spridning av resultaten i projektet. Det är en grundtanke i Retrofeed – att få fram lösningar som kan användas av fler företag inom processindustrin, säger Sofia Klugman.
Budget på 160 miljoner kronor
Själva begrepped ”retrofeed” har sitt ursprung i en förkortning av “Implementation of a smart retrofitting framework in the process industry towards its operation with variable, biobased and circular feedstock”. I det femåriga projektet deltar 18 partners i tio länder. Projektet finansieras delvis genom EU:s program Horisont 2020 och har en total budget på 15 miljoner euro.