Annons

DIGITALA TVILLINGAR: Mevea och tre grundläggande lärdomar från över 100 installationer

Parallellt med att Meveas - utvecklare lösningar för digitala tvillingar (DT) - årliga användarevent i Helsingfors (3 oktober) närmar sig har bolaget publicerat en bloggpost kring erfarenheterna av plus 100 DT-installationer.
Branschmässigt har lösningarna hållit sig inom områden som byggutrustning, gruvdrift, hamnar och logistik och skogsbruk och baserat på denna rikhaltiga erfarenhetsbank har man dragit tre stycken allmänna slutsatser kring vad som kan leda digitala tvillinginstallationer till framgång. Vilka är de?

  1. Definiera din digitala tvilling
    Det finns många definitioner av ”Digital Twins” på marknaden konstaterar man. Innan ett projekt dras igång är det därför viktigt att veta vad syftet med det DT-projekt man drar igång är och vilket slutresultat man förväntar sig.
    Baserar man sin digital tvilling på historiska produktdata när det gäller att analysera och extrahera mönster vad avser till exempel hantering av digitala tillgångar eller processflöden? Eller behöver den digitala tvillingen faktiskt kunna förutsäga beteendet hos dess fysiska motsvarighet i realtid, i vilket fall man måste integrera noggrann multifysisk simulering? Oavsett vilket väg man väljer att gå med sin digitala tvilling är det viktigt att fastställa målet tidigt så att man kan identifiera nödvändiga data och välja rätt teknikpartner för att skapa framgång.
  2. LEDA MED AFFÄRSMÅLET
    I teorin kan tekniker som ”Digital Twins” och AI, Artificial Intelligens, ha närmast obegränsade möjligheter och kan verkligen förändra branscher i grunden. Men vad Meveas kunder verkligen vill veta är hur dessa avancerade tekniker kan användas för att skapa nya affärsmodeller och påskynda produktutvecklingen. Något som kan vara betydligt mer krångligt än de idag ofta rätt allmänt hållna modeller man skissar på från många IT- och PLM-utvecklares sida. Här menar den finska programutvecklaren att för att ett DT-projekt ska bli framgångsrikt måste det handla om mer än att bara bevisa en teknisk förmåga – det måste anpassa sig till specifika affärsmål och ge en mätbara effekter på sista raden.
  3. Öppenhet är nyckeln
    ”Digitala tvillingar existerar inte i en separat värld,” skriver man och tillägger att de är kopplade till befintliga processer, data och teknik. Från att använda produktdesigndata för att skapa sin digitala tvilling till att samsimulera med befintliga programvarupaket med gränssnitt med öppna standarder som ROS eller FMI, är den digitala tvillingen en del av ett ekosystem med data och teknik. Detta öppna tillvägagångssätt tillåter att man kan bygga på sina befintliga tillgångar och processer och fortsätta att utveckla sina digitala tvillingar i linje med den senaste tekniska utvecklingen.

Har fått toppbetyg av analytikern CIMdata
Sammantaget hävdar Mevea att man genom att använda ovanstående erfarenhetsmässigt uppbyggda lärdomar att bolagety har lyckats skapa en smidig väg till digital innovation för sina användare.
PLM&ERP News har tidigare citerat en analys från CIMdata kring Meveas kapabiliteter: SIMULERING: Toppbetyg till Meveas digitala tvillingteknik – ”SAKNAR MOTSTYCKE”
Den respekterade PLM-analytikern menar till och med att, ”Mevea erbjuder en exceptionell end-to-end-lösning (från start till drift), vilket möjliggör effektiva digitala tvillinglösningar för sina kunder.” Man pekar också på att mjukvaran med sina möjligheter till realtidssimulering har de grunder som behövs för att interagera direkt mellan den digitala modellen och den verkliga, fysiska modellen. Utöver detta kan operativmiljön enkelt sättas in i den virtuella modellen, som till exempel utnyttjandet av drönare för att fånga terrängen i ett stenbrott eller byggnadsområde. Detta gör det möjligt för ett företag att noggrant planera och förutsäga uppförande av en fysisk tillgång – exempelvis en grävmaskin, innan den placeras i sin verkliga arbetsmiljö.
Den som villhöra mer om CIMdatas syn på Mevea kan göra det den 3 oktober i Helsingfors, då bl a just CIMdata kommer att medverka som föreläsare under seminariet.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title