Annons

ELEKTRON: SAP-lösningen som ger DJ-proffsens svenska elektronikutvecklare realtidsbild

För musikproducenter, artister och DJ:ar världen över är svenska Elektron ett varumärke som inger respekt. Deras handgjorda trummaskiner, syntar och samplers har ett mycket gott renommé och en stor samling trogna musikskapare. Nu förbereder sig Elektron för en expansion bortom de fysiska produkterna. De vill växa digitalt på en global marknad och leta sig in i världens alla hörn med digitala tjänster och ljudspår.
– Om några år kommer allt mer av vår marknadsföring och försäljning att ske över nätet. Då går det inte längre att bygga vidare på hemmasnickrade system som inte kan ge oss en realtidsbild av hur det verkligen går för bolaget, säger Tony Axelsson, COO på Elektron.

En stenkast från Älvsborgsbrons fäste i Göteborg ligger Klippan – ett anrikt område och en knutpunkt för handel i västra Sverige sedan många hundra år. I det gamla Sockerbruket bredvid skeppsvarv och rostiga hamnkranar startade Elektron sin resa 1998. I dag har man också kontor i Los Angeles, Tokyo och Berlin.

Handgjord utrustning för musikskapare
Elektron är relativt okänt för den stora allmänheten men för proffsen är det en helt annan sak. Elektron gör avancerade musik- och ljudprodukter som byggs för hand innan de skeppas till kunder över hela världen. Deras Analog RYTM, Analog Four och Octatrack hittar man i otaliga studior och ute på arenor och klubbar.

De handgjorda maskinerna är fortfarande Elektrons flaggskepp tillsammans med Overbridge – ett gränssnitt mellan Elektrons fysiska maskiner och digitala inspelningsprogram som gör att man kan kontrollera sin Elektron-utrustning i en digital studiomiljö. Men nu förbereder man sig för en ännu större digital expansion.
– Vi ska fortsätta att arbeta med hårdvara, men en stor del kommer att vara digitala tjänster. Vi kan sälja en hårdvaruprodukt som kostar 16 000 kronor, men samtidigt kommer vi att sälja mer ljud som bara kostar några hundralappar. Det kommer att bli hundratusentals mikrobetalningar om några år och då måste vi ha en teknisk plattform som också kan hantera det, berättar Tony.
Tony Axelsson började som COO på Elektron i början av 2018. Genom åren har han samlat på sig erfarenheter som gör honom klippt och skuren för rollen – inte minst som VD och försäljningschef på Fender, men också som produktionsledare för Ulf Lundell under några år.

När de hemmasnickrade affärssystemen inte räcker till
Som många andra små och medelstora företag kämpade Elektron länge med att få en ordentlig överblick över sin egen verksamhet. Hur går det egentligen för oss? Vad säljer mest och får kunderna den support de behöver?
Egenutvecklade system och egna resurser fungerade upp till en viss nivå, men sedan gick det inte längre. När allt går så rasande snabbt kunde man inte vänta på månadsrapporten för att se hur det hade gått. Behovet av att i realtid kunna se hur man låg till mot mål och KPI:er växte sig allt starkare.
Tillsammans med konsultföretaget Stretch valde Elektron därför att satsa på SAP Business ByDesign. Det är ett helt molnbaserat affärssystem och alla delar av bolaget arbetar nu med en och samma grundlösning.

Tony Axelsson började som COO på Elektron i början av 2018.

Systemet kom snabbt på plats snabbt. Allt är fortfarande väldigt nytt och Elektron räknar inte med att få full effekt förrän innan sommaren.
– Personalen ser möjligheter och drivs av att det går att göra så mycket nytt. Och vi kan koncentrera oss på det som vi är bra på – att skapa produkter som gör det enklare och roligare att skapa musik. Inte att bygga affärssystem, säger Tony Axelsson och ler.

Nya möjligheter att mäta och sätta KPI:er
En av de största förändringarna är nya möjligheter att mäta hur det går för bolaget. Man började med försäljning, ekonomi, effektivitet, logistik, order till leverans och kundservice, men det finns inte längre samma begränsningar.
– Nu kan vi äntligen få bättre kontroll över våra KPI:er i realtid. Fler än bara ledningen kan följa hur verksamheten går och vi har samtidigt förbättrat vår interna kommunikation, berättar Tony.

Den största tillväxten för Elektron sker via alla återförsäljare runt om i världen. De har egna ERP-system och EDI-system som Elektron har fått anpassa sig till tekniskt och praktiskt. Nu kommer systemen att kunna utbyta data och kopplas samman för att underlätta transaktionerna mellan företagen.

Råd till andra företag som digitaliserar
När den digitala utvecklingen går allt snabbare ökar också sårbarheten. Om du inte är förberedd på uppdateringar från något så enkelt som olika webbläsare kan viktiga delar av verksamheten stanna av. Och att vara förberedd kräver att man lägger tid på utveckling.
När Tony får frågan om vad han lärt sig under det senaste året så kommer därför svaret snabbt.
– Koncentrera er på det ni är bra på. Håll er till er affärsverksamhet och låt andra ta hand om utveckling och underhåll av system. Satsa också på skalbarhet och gör en analys av vad ni behöver just nu och plocka sedan på med mer under de kommande ett-två åren. Då behöver projektet inte bli så stort, säger Tony Axelsson som tips till andra företag.
Elektrons uttalade plan är nu att maximera systemet så mycket som det bara går. Att maxa de första modulerna och sedan ta in fler för t.ex. projekthantering och utlägg.
– Vi ser ingen begränsning i vad vi kan göra nu – systemet kan hantera hur mycket som helst. Utmaningarna kan komma när vi får fler användare eller om vi skulle ändra vår bolagsstruktur, men den flexibiliteten har vi i dag, säger Tony.

FAKTA
Elektron Music Machines Mav AB
Göteborg
Produkter och tjänster: Synthesizers, trummaskiner och ljudprocessorer
Anställda: 52
Omsättning 2017: 152 miljoner kronor
Lösning: SAP Business ByDesign
Partnerföretag: Stretch

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title