Annons

”EN MILSTOPLE”: ABB och Talga i avtal om att undersöka bygget av stor batterianodanläggning

I grunden handlar samförståndsavtalet (MoU) om att gemensamt utveckla Talgas anodprojekt i Vittangi i norra Sverige. Genom att kombinera en skalbar batterianodsproduktionsanläggning med integrerad grafitbrytning kommer projektet att drivas av 100 procent förnybar elektricitet för att leverera anoder med extremt låga utsläpp för gröna litiumjonbatterier. Anläggningen kommer att ligga cirka 15 kilometer från staden Vittangi och förväntas starta anodproduktion med 19 000 ton per år från 2023.

BETYDANDE SVENSKA RESURSER
Detta sagt ska konstateras att Sverige har betydande mineralresurser på grafit och prospekteringssidan. De flesta av världens reserver finns i Kina, men även Indien och Brasilien är viktiga länder. Europa importerar för närvarande det mesta av sin grafit, men med den ökade batteritekniken är målet att möta en andel av denna extra efterfrågan.ABB ligger i framkant inom industriell automatisering och elektrifiering, och vi är mycket glada över att få deras stöd när vi fortsätter att genomföra vår plan att bygga en av Europas största litiumjonbatteri-produktionsanläggningar för mer hållbara batterier, säger Mark Thompson, CEO på Talga Group.

LÅGA CO2-BATTERIANODER
Nordeuropas tillgänglighet av grön el till låg kostnad från en rad stora förnybara källor kommer också att stödja produktionen av Talgas låga CO₂-batterianoder.

Björn Jonsson, chef för ABBs ”Process Industries”.

– Att stödja utvecklingen av Talgas anodprojekt i Vittangi ger oss en extra möjlighet att visa ABBs ledande ställning inom industriell automatisering och smart elektrifiering, tillämpad för att bygga nyckelverksamheter för den framväxande europeiska batteriförsörjningskedjan, säger Björn Jonsson, chef för ABBs division ”Process Industries”, i Norra Europa. Det här är ytterligare en milstolpe för oss och våra kunder i vårt mål för mer hållbara verksamheter och ett fossilbränslefritt samhälle.

ABB ÄR PARTNERS I NORTHVOLT-satsningen
En förstudie genomfördes i maj 2019. Platsen i Sverige anses vara en gruv- och investeringsjurisdiktion med låg risk. Avgörande är att det är nära de nya europeiska batterigigafaktorerna som för närvarande är under utveckling. Northvolts och Peter Carlssons projekt med en av flera gigafabriker placerade i Skellefteå, Northvolt Ett, är ett bra exempel. ABB är f ö ett av företagen som satsat stora pengar i Northvolt.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title