– 5G är oerhört viktigt för oss. Vi har en lång historia med Telia och nu har vi lagt grunden för nästa generations system, som är av största vikt för Sverige. Nu investerar kraftigt i detta, sa Börje Ekholm och tillade att, ”all vår hårdvara från 2015 och senare fungerar med 5G efter en uppdatering. Därför kan man för första gången i mobiltelefonins historia faktiskt bygga vidare på den tidigare generationen.”
Han konstaterade vidare att 5G har snabbare svarstider och hastigheter som gör införandet till en avgörande förändring och han påpekade nogsamt att den nya tekniken är framgångskritisk för den digitala utvecklingen av samhället, inte minst inom industrin.
Nationell kritisk infrastruktur. Ekholm sa vidare att 5G har andra egenskaper än tidigare generationer. Initialt kommer vi kanske inte att märka av den fulla effekten av kraften, men definitivt framöver. Då är de kapabiliteter systemet erbjuder kort sagt en nödvändighet.
– Det handlar om nationell kritisk infrastruktur, väl jämförbart med utvecklingen av vägar, hamnar och liknande. Sverige och Europa får inte halka efter, menade Ericsson-chefen. Men för att det ska kunna ske krävs det krafttag och regeringarna, inte bara i Sverige utan också i Europa måste komma fram till hur det hela ska se ut.
”Måste demonstrera att vi ligger ispets.” Johan Dennelind, var också han inne på samma spår. Han betonade vikten av ett effektivt svenskt 5G. Skälen är flera, men viktiga faktorer handlar om att visa att vi ligger i teknisk spets, att vi dessutom har installationer på plats och att man i detta utvecklar en förståelse för vad kunderna vill ha/behöver.
– Detta är samhällskritiskt, hävdade han. Huvudsyftet är att öppna upp för samarbetspartner att kunna testa tekniken. Satsningen ska ses som en inbjudan till Sverige att innovera och då kunde vi inte ha valt en bättre plats än KTH.
Slutligen ska påpekas att installationen på KTH inte kan användas av alla. Det är en testfrekvens och finns på KTH primärt för forskning och utveckling.