Annons

Google i topp när studenter rankar Sveriges högst ansedda arbetsgivare

Google står återigen orubbade på förstaplatsen när studenter och akademiker i början av sin karriär, så kallade young professionals, rankar Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Det står klart när Academic Work nu presenterar 2019 års upplaga av Young Professional Attraction Index, YPAI.
En nykomling på listan är svenska Oatly som klättrar rakt in på en 11:e plats.

Det är femte året i rad som Academic Work tillsammans med Kantar Sifo genomför undersökningen Young Professional Attraction Index, YPAI.

Stark kultur
I år har drygt 7 000 studenter och akademiker fått rangordna svenska arbetsgivare utifrån tre kriterier; deras övergripande rykte, deras upplevda framgång samt huruvida de kan tänka sig att arbeta där. Sedan Academic Work började göra mätningarna 2015 har Google år efter år rankats som den arbetsgivare som har högst anseende.
– De främsta anledningarna till att vi har lyckats bygga en så stark kultur är att vi från första början insett att rekrytering är bland det viktigaste vi gör och investerar mycket tid och resurser i detta. Andra saker jag vill lyfta är att vi är oerhört transparenta och ger våra anställda en röst och en trygghet att våga prova, utmana och misslyckas, säger Martin Eriksson, Staffing Business Partner på Google.

En svensk raket i livsmedelsbranschen
I årets upplaga hittar vi även en ny svensk raket i livsmedelsföretaget Oatly som klättrar till en 11:e plats.
– Vi brinner för hållbarhet, hälsa och transparens. På Oatly har vi jobbat enligt dessa värderingar sedan starten 1994. De delas av våra medarbetare och är väldigt levande i vår vardag och i varje beslut vi fattar. Jag tror att young professionals ser vad Oatly står för, och att det bidragit till vår fina placering i detta index, säger Maria Lindén, HR Manager på Oatly, och fortsätter:
– Vårt uppdrag är att bidra till en positiv och hållbar utveckling av samhället. Oatly befinner sig just nu i en spännande global tillväxtfas, som går i takt med människors ökade insikt om att vi måste ställa om till en mer växtbaserad kost för vår hälsas och för vår planets skull.
Sedan den första YPAI-undersökningen gjordes 2015 har det varit stor omsättning bland arbetsgivarna på topp-100-listan. Omkring 25 procent av arbetsgivarna byts ut varje år.
– Vi är inte förvånande att Google är kvar i toppen och att Oatly klättrar rakt in på en 11:e plats. Det är två arbetsgivare som har varit väldigt duktiga på att skapa sig en stark identitet som medarbetarna är en självklar del av. Men det är viktigt att arbetsgivare inte stirrar sig blinda på de företag som toppar listor när det kommer till arbetsgivarattraktion. Om vi försöker efterlikna andra riskerar vi istället att uppfattas som generiska. Säg istället det som ingen annan arbetsgivare kan säga, det som gör den egna organisationen unik, säger Julia Granström, Employer Branding Specialist på Academic Work.


TIO I TOPP-LISTAN, YPAI 2019:
Företag Index
1 Google 72,4
2 IKEA 66,8
3 Spotify 65,9
4 Microsoft 65,6
5 Apple 64,9
6 Tesla 63,3
7 NASA 63,1
8 Volvo Group 62,3
9 Volvo Car 60
10 Scania 58,8
I årets upplaga hittar vi även en ny svensk raket i livsmedelsföretaget Oatly som klättrar till en 11:e plats.
Hela rapporten YPAI 2019 släpps den 18 september.

OM YOUNG PROFESSIONAL ATTRACTION INDEX (YPAI)
Academic Work har, tillsammans med Kantar Sifo, skapat ett modernt mått på arbetsgivares attraktivitet bland studenter och akademiker i början av karriären – Young Professional Attraction Index (YPAI). Drygt 7000 personer deltog i den svenska delen av studien 2019. Med hjälp av YPAI vill Academic Work inspirera landets arbetsgivare att bygga relevanta, starka och moderna arbetsgivarvarumärken. Undersökningen, som genomförs av Kantar Sifo i Academic Works databas, inkluderar frågor om vad som är viktigt när man väljer arbetsgivare, hur utvalda arbetsgivare uppfattas och hur väl man känner till svenska arbetsgivare. Undersökningen ger också 100 arbetsgivare ett attraktivitetsindex baserat på tre av frågorna i undersökningen. Metoden är hämtad från globalt validerade studier kring varumärkens anseende. Svarsalternativen har målgruppen själv definierat i Academic Works egen förstudie, något som är ovanligt i liknande studier och ger oss en möjlighet att snabbt se trendförändringar hos målgruppen.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title