Annons

Höganäs köper Europas ledande verktygsmakare, Alvier PM-Tech

Han gör något av en rivstart, Höganäs relativt nytillsatte VD, Fredrik Emilsson, när bolaget idag meddelat att man köper den schweiziska verktygsmakaren Alvier PM-Technology. Emilson tillträdde sin post för bara ett halvår sedan när det stod klart att dåvarande chefen, Melker Jernberg, lämnade bolaget för att bli chef för Volvo Anläggningsmaskiner, VCE. Alvier utvecklar och tillverkar högkvalitativa, innovativa och komplexa verktygslösning för pulvermetallurgi. Kombinationen är affärmässigt kreativ och adderar goda värden till Höganäs, som är världens ledande tillverkare av metallpulver. – Med det här förvärvet vill Höganäs säkra Alviers fortsatta utveckling som en framgångsrik verktygstillverkare. De ska erbjuda support i världsklass till både PM- och industrikunder och ta fram nya innovationer inom såväl mekaniska som elektromagnetiska fordonsapplikationer, säger Fredrik Emilson, VD för Höganäs.

Höganäs är, som nämnts ovan, världens ledande tillverkare av metallpulver med en årlig kapacitet på 500 000 ton. I tätt samarbete med kunder utvecklar man, ”morgondagens lösningar” för till exempel bilkomponenter, elektriska motorer, högtemperaturlödning, ytbeläggning, additiv tillverkning och hållbar vattenrening.. Höganäs har 13 produktionsenheter runt om I världen och har 1800 anställda. Omsättningen för 2016 var 7,3 miljarder. Höganäs ägs av Lindéngruppen och Wallenbergägda FAM.

Europas största tillverkare av PM-verktyg. Alvier PM-Technology är Europas största tillverkare av PM-verktyg och startade för 30 år sedan i Buchs i Schweiz. Alvier agerar på fyra kontinenter och i mer än 20 länder.
Idag anses företaget vara världens ledande oberoende tillverkare av verktygslösningar för PM och SMC (mjukmagnetiska kompositer). Deras lösningar fokuserar på hela värdekedjan, från ingenjörs- och konstruktionsarbetet och tillverkning till installation, kundservice och utbildning.
– Vi mycket nöjda med att kunna fortsätta arbeta med en stark och pålitlig ägare I bakgrunden. Vårt företag har optimala förutsättningar för vidare utveckling i den spännande värld som kallas pulvermetallurgi, säger Peter Rauch, VD för Alvier.

Höganäschefen, Fredrik Emilsson.

Tidigare samarbete. Bakgrunden till affären är vidare att bolaget samarbetat sedan tidigare. Sedan 2005 har man tillsammans jobbat på att flytta fram gränserna för vad som är möjligt med PM-teknik. Som ett exempel utrustade Alvier Höganäs PoP Centre i Höganäs med avancerade pressverktyg. År 2012 gick företagen samman med ett antal andra aktörer inom industrin för att designa om en manuell drivlina för bilar, utrustad med PM-kugghjul.

– Vi ser en stor potential i Alviers erbjudande genom att utnyttja optimala kombinationer av pulver och verktyg i kompakteringsprocessen. Alvier kommer också att vara avgörande för vårt arbete med att tillämpa ny digital teknik i framtida process- och materiallösningar, säger Fredrik Emilson. Höganäs kommer att stödja Alviers utveckling och globala ambitioner så att företaget förblir en stark och oberoende spelare.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title