Resultaten från IFS-studien bekräftas också av flera analytikers undersökningar kring investeringar i digital transformation.
Enligt IDC kommer exempelvis de globala digitala transformationskostnaderna att uppgå till 1,7 biljoner dollar år 2019, drygt 15 biljoner svenska kronor (1 700 miljarder), och därmed öka med 42 procent jämfört med 2017.
Andra analytiker, som Gartner, förutser i sin senaste Digital Business Survey att 59 procent av de medelstora företagen avser, ”att driva sina digitala ambitioner genom att både optimera och transformera sin verksamhet i enlighet med den digitala erans krav.”
Stor skillnad bara under det senaste året. PLM&ERP News-bekantigen, IFS CTO för Nordamerika, Rick Veague, hävdar i en kommentar till bolagets studie att många fler företag än tidigare nu känner att de är beredda på digital transformation. Saken har aktualiserats på mycket kort tid och ökningen av företag med denna ”känsla” är betydligt fler på bara ett år.
– Det är inte ens troligt att 20 procent av marknaden har ersatt sina företagsystem med digitalt anpassade, säger han. Det tar längre tid än ett år att identifiera ett projekt, välja teknik och sedan implementera. Vissa kan ha redan haft projekt på plats och sett att de blir effektuerade. Men en stor andel är nu, ett år senare, mer medvetna om möjligheterna.
Det finns, fortsätter Veague, lågt hängande frukter att skörda genom att utnyttja mer tillgänglig teknik kring exempelvis mobila lösningar och i allt högre grad IoT.
– Nu har programvaruföretagen lagt upp och planerat sina erbjudanden kring dessa tekniker och förändringshastigheten blir snabbare. Saker och ting kan som en konsekvens hända snabbt. De som inte förändras i takt med sina konkurrenter kommer obönhörligen att hamna på efterkälken.
IFS-studien lyfter också fram för vilken typ av digitala transformationsprojekt respondenterna har budgeterat för. De vanligaste projekten som finansierad via budgeten visar sig vara analytics- och mobilitetsrelaterade bland de svarande företagen.
IFS har skapat sig en bra position i digitaliseringsracet. Klart är också att IFS har intagit en bra position i racet kring företagens och organisationernas digitala transformation. Den svenska ERP-utvecklaren har vuxit mycket snabbt under de senaste åren, framför allt som en effekt av bolagets numera berömda teknologiska jättekliv som togs med den förra versionen, IFS Applications 9, från 2015. Idag har man släppt även en version 10, dock inte med lika genomgripande förändringar som ”nian”.
– Vår kompetens hos våra 3 500 medarbetare och våra programlösningar har, tillsammans med engagemanget från våra mer än 10 000 kunder, gjort oss till en erkänd affärssystemledare och den mest rekommenderade leverantören inom vår bransch, konstaterar Rick Veague.