Annons

Igus testlabb: Kullager i plast mot metallager i saltvattentest

Tyska utvecklaren och tillverkaren av kabelkedjor, lager och linjärteknik, företrädesvis i högpresterande plast, Igus, har fått fram intressanta resultat när det gäller kullager. I Köln driver bolaget världens största testlaboratorium för plast i rörliga tillämpningar. Fler än 12 000 tribologiska tester genomförs varje år hos ”motion plastics”-specialisten. Dessa inkluderar tester som undersöker användningen av en mängd olika material i de mest varierande miljöer i verklighetstrogna tester. Vad man nu menar sig ha kunnat visa är att ”xiros” flänskullager i saltvatten kan vara ett effektivt alternativ till motsvarigheterna i metall. ”Xiros är upp till 60 % lättare och 40 % mer kostnadseffektiv än versionen av metall”, konstaterar Igus i en pressrelease. Användningen av smörj- och underhållsfria triboplaster är hemligheten... 

Så här gick det hela till: Ingenjörerna vid Igus testlaboratorium fyllde en container med saltvatten från havet och värmde upp det till +80 °C. Sedan placerades två lager i containern i 120 timmar: Ett klassiskt flänslager i metall med två hål och ett xiros-flänslager tillverkat av xirodur B180, en högprestandaplast som bolaget förfinat under åren avseende tålighet mot slitage och olika medier. Båda lagren täcktes inte helt under testet, utan utsattes för luft för att utlösa korrosionseffekten.

Metallagret började rosta efter några få timmar. Testresultatet talade ett tydligt språk. Metallagret började rosta redan efter några få timmar. I slutet av testet fanns tydliga tecken på rost på alla lagerkomponenter, till skillnad mot plastlagret. Xiros-flänskullagret var oberört efter 120 timmar i det aggressiva saltvattnet och den höga temperaturen.

Det fanns inga färgförändringar eller tecken på rost. En tydlig fördel, i synnerhet vid användning i renrum samt inom livsmedels- och medicintekniken, där rost utgör en hygienrisk.
Xiros-kullagren består normalt av fyra komponenter: Inner- och ytterring samt kulhållare tillverkade i plast, med kulor tillverkade av rostfritt stål eller glas. Till skillnad från metallagren kan de slitagetåliga polymerlagren erbjuda en mycket mjuk och hygienisk drift utan en enda droppe smörjolja och de är underhållsfria. Deras långa livslängd kan enkelt beräknas online. Dessutom är plastlagren elektriskt isolerande, temperaturtåliga från -40 till +80 °C, icke-magnetiska och 60 % lättare samt upp till 40 % mer kostnadseffektiva än jämförbara metallager. De lämpar sig vidare för att ta upp medelstora laster och har tack vare sin tillförlitlighet varit något av en Igus-kundfavorit under många år. De används t ex  i transportband, etiketterings-, hanterings- och förpackningsmaskiner, samt i fyllningsmaskiner.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title