Annons

JÄTTEAFFÄR inom SIMULERING & ANALYS och EDA: Synopsis köper Ansys för ca 360 miljarder

Ända sedan juletid har spekulationerna frodats om att amerikanska Synopsis, känt för sina lösningar kring design av halvledare, köper marknadsledaren inom simulering och analys, CAE-bolaget Ansys. Idag kommer bekräftelsen på att affären nu blir förverkligad. Priset är svindlande 35 miljarder dollar, motsvarande drygt 358 miljarder kronor.
Förvärvet sker genom att Synopsis köper det Nasdaq-noterade Ansys för 197 dollar kontant per aktie, plus att man får 0,3450 aktier i Synopsys för varje Ansys aktie, vilket alltså totalt motsvarar ett företagsvärde på cirka 35 miljarder dollar baserat på slutkursen för Synopsys aktier den 21 december 2023.
I pressmaterialet kring affären skriver man att, ”tillsammans kommer Synopsys EDA-lösningar på halvledarsidan (Electronic Design Aautomation) och Ansys breda simulerings- och analysportfölj att skapa en ledare inom designlösningar från kisel till system.”
När det gäller simulerings- & analysområdets mjukvaru- och tjänsteinvesteringar totalt hade Ansys 2022, enligt analytikern CIMdata, en marknadsandel på 22,4 procent av totalen, med drygt 2 miljarder dollar i intäkter.
- Megatrenderna för AI, kiselproliferation och mjukvarudefinierade system kräver mer beräkningsprestanda och effektivitet inför den växande systemiska komplexiteten. Genom att sammanföra Synopsys branschledande EDA-lösningar med Ansys simulerings- och analysmöjligheter i världsklass kommer vi att kunna leverera en holistisk, kraftfull och sömlöst integrerad kisel-till-system-strategi för innovation för att hjälpa till att maximera kapaciteten hos tekniska FoU-team över ett brett spektrum av industrier, säger Sassine Ghazi, VD och koncernchef för Synopsys. Han tillägger att: "Detta är det logiska nästa steget för vårt framgångsrika sjuåriga partnerskap med Ansys och jag ser fram emot att arbeta nära Ajei och det talangfulla Ansys-teamet för att inse fördelarna med denna kombination för våra kunder, aktieägare och anställda."

Synopsys har en lång historia av att vara en global ledare inom elektronisk designautomation (EDA) och halvledar-IP och erbjuder branschens bredaste portfölj av testverktyg och tjänster för applikationssäkerhet. Oavsett om du är en system-on-chip-designer (SoC) som skapar avancerade halvledare, eller en mjukvaruutvecklare som skriver säkrare kod av hög kvalitet, har Synopsys de lösningar som behövs för att leverera innovativa produkter.

Synopsisgrundaren och exekutive ordförande, Aart de Geus, konstaterar i ett uttalande att man sedan starten för 37 år sedan varit en innovationspionjär, central för ”världsföränderliga framsteg inom halvledarutveckling inom beräkning, nätverk och mobilitet.”
– Att gå samman med Ansys, ett företag som vi känner väl från vårt mångåriga partnerskap, är det senaste exemplet på hur Synopsys fortfarande ligger i framkant. Vår styrelse och ledningsgrupp utvärderade noggrant våra främsta strategiska alternativ för att leda och vinna i denna snabbt växande nya våg av elektronik och systemdesign. Det teknikbreddande teamet med Ansys är ett idealiskt, värdehöjande steg för vårt företag, våra aktieägare och de innovativa kunder vi betjänar.

Driver nya nivåer av innovation
När det gäller Ansys är bolaget ett av de mest omskrivna bolagen inom PLM, mer specifikt på sub-PLM-området simulering och analys.
Ansys utvecklar och marknadsför programvara för användning under hela produktens livscykel. Ansys Mechanical FEM-programvara används för att simulera datormodeller av strukturer, elektronik eller maskinkomponenter för att analysera styrka, seghet, elasticitet, temperaturfördelning, elektromagnetism, vätskeflöde och andra attribut. Vidare används Ansys för att bestämma hur en produkt kommer att fungera med olika specifikationer, utan att bygga testprodukter eller genomföra krocktester. Till exempel kan Ansys-programvara simulera hur en bro kommer att hålla sig efter år av trafik, hur man bäst bearbetar lax i en konservfabrik för att minska avfallet, eller hur man designar en rutschbana som använder mindre material utan att offra säkerheten.

De flesta Ansys-simuleringar utförs med Ansys Workbench-systemet som är en av företagets huvudprodukter. Vanligtvis bryter Ansys-användare ner större strukturer i små komponenter som var och en modelleras och testas individuellt. En användare kan börja med att definiera dimensionerna för ett objekt, och sedan lägga till vikt, tryck, temperatur och andra fysiska egenskaper. Slutligen simulerar och analyserar Ansys-mjukvaran rörelse, utmattning, sprickor, vätskeflöde, temperaturfördelning, elektromagnetisk effektivitet och andra effekter över tid.
Ansys utvecklar även mjukvara för datahantering och säkerhetskopiering, akademisk forskning och undervisning.

Ajei Gopal, CEO och koncernchef för Ansys, säger i sin kommentar till affären:
– I mer än 50 år har Ansys gjort det möjligt för kunder att designa, utveckla och leverera spjutspetsprodukter som endast begränsas av fantasin. Genom att gå samman med Synopsys kommer vi att förstärka våra gemensamma ansträngningar för att driva nya nivåer av kundinnovation, säger han.Han pekar i detta på att bolagen kompletterar varandra och den att den gemensamma kapacitet man kan sätta på banan, ”väl möter de föränderliga behoven hos dagens ingenjörer och ge dem oöverträffad insikt i deras produkters prestanda.” Han fortsätter:
– Ansys har en stark grund, vilket framgår av bolagets preliminära årliga kontraktsvärde (“ACV”) och resultat för Q4, som förväntas överträffa den höga delen av vår vägledning, och jag är övertygad om att vi bygger vidare på vårt partnerskap med Synopsys kommer att positionera oss väl för att leverera ännu större värde för våra kunder, partners och aktieägare.

Framöver är siktet inställt på få ihop bolagens lösningsportföljer och med den gemensamma portföljen och leverera en ökad innovationsnivå. Detta, hävdar Gopal, kommer att gynna Ansys traditionella kunder.
– Jag är stolt över allt som våra anställda gör varje dag för att göra Ansys och våra kunder framgångsrika och ser fram emot att det sammanslagna företaget når ännu högre höjder i nästa kapitel.

Vilka tekniska vinster ser man i sammanslagningen?
I pressmaterialet skriver man att komplexiteten i dagens intelligenta system kräver integration av halvledardesign och simulering och analys för att säkerställa att sammankopplade system fungerar korrekt i verkliga miljöer. Att kombinera Synopsys EDA-teknik med Ansys etablerade simulerings- och analysmöjligheter kan ge kunderna ett heltäckande, kraftfullt och systemfokuserat förhållningssätt till innovation. Alla Ansys-kunder, inklusive de utanför halvledarindustrin, kan dra nytta av tillgång till en omfattande portfölj av produkter och teknologier som driver innovation.

Vidare noterar man att den nya företagskombinationen kommer att accelerera strategi och tillväxt i attraktiva, närliggande områden. Med detta avses att Synopsys och Ansys har en hel del till varandra kompletterande verksamheter och därmed också betydande expansionsmöjligheter. Kombinationen kommer att förstärka Synopsys ”Silicon-to-Systems-strategi” både över kärn-EDA-segmentet och i attraktiva närliggande tillväxtområden som Automotive, Aerospace och Industrial, bland annat, där Ansys har en etablerad närvaro och framgångsrik go-to-market-upplevelse.

”Passform mellan bolagen”
Man talar också om att det finns en ”passform” mellan bolagen. Synopsys och Ansys har haft ett framgångsrikt och växande partnerskap sedan 2017, och delar en kultur som bygger på integritet, exekvering och stärkande av kunder. Att kombinera deras mycket kompletterande lösningar förväntas ge kunderna en bredare, djupt integrerad uppsättning mjukvaruverktyg för att lösa deras svåraste designutmaningar samtidigt som de får värdefulla insikter genom modellbaserad analys av komplexa system.

Expanderar på ett meningsfullt sätt den totala adresserbara marknaden: Synopsys totala adresserbara marknad (TAM) förväntas öka med 1,5 gånger till cirka 28 miljarder dollar. Denna kombinerade TAM förväntas växa med ungefär 11 % CAGR4, driven av megatrender som accelererar behovet av sammansmältning av elektronik och fysik mellan branscher.

Slutligen förväntar Synopsis att kombinationen stärker bolagets finansiella profil. Det sammanslagna företaget förväntar sig att fortsätta sin branschledande, tvåsiffriga tillväxt, som förväntas överträffa TAM-tillväxten. Kombinationen förväntas öka Synopsys icke-GAAP rörelsemarginal med cirka 125 räntepunkter och obelånade fria kassaflödesmarginaler med cirka 75 punkter det första hela året efter stängning. Kombinationen förväntas öka till icke-GAAP-vinst per aktie inom det andra hela året efter stängning och väsentligt öka därefter.

Transaktionen förväntas slutföras under första halvåret 2025, med förbehåll för godkännande av Ansys aktieägare, mottagande av erforderliga myndighetsgodkännanden och andra sedvanliga stängningsvillkor.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title