Annons

Kan SOLIDWORKS DraftSight verkligen ersätta AutoCAD? ”Ett rungande JA,” skriver känd Autodeskprofil!

Innan vi går vidare ska vi helt kort ge en bakgrund till DraftSight.
Lösningen designades ursprungligen för att hjälpa SOLIDWORKS-användare med kompatibilitetsproblem avseende DWG-filer, som de upplevde med i samband med AutoCAD. Till allas överraskning resulterade detta i mängder med nedladdningar av DraftSight.
Programmet var ursprungligen fokuserat på den mekaniska marknaden men med tiden fick fler i designvärlden upp ögonen för DraftSight och användarbasen utvecklades till att inkludera en anmärkningsvärd procentandel av AEC-området.
Idag kan DraftSight 2019 beskrivas som en funktionsrik 2D- och 3D-CAD-lösning för arkitekter, ingenjörer och leverantörer av byggtjänster, såväl som professionella CAD-användare, designers, lärare och hobbyanvändare.
Detta sagt går vi tillbaka till Lynn Allens artikel.

”FÅ I VÄRLDEN KÄNNER BÄTTRE TILL AUTOCAD ÄN JAG”
Inledningsvis konstaterar den f d Autodesk-medarbetaren att hon har tillbringat sin karriär med att använda, undervisa och marknadsföra AutoCAD.
– Inte många människor i världen känner till produkten bättre än jag eftersom jag har byggt upp min kunskap om produkten från Release 1.4 och lagt till nya funktioner en version i taget under vägen. Jag tillbringade över 20 år med Autodesk för att marknadsföra den årliga ”hittills bästa utgåvan av AutoCAD” och jag känner mig verkligen hemma i produkten, precis som många av er gör.
Men världen förändras och Lynn Allen vilket slutade med att hon tog beslutet att lämna sina, ”bekväma AutoCAD/Autodesk-dagar” bakom sig. Hon insåg att det fanns en mängd andra CAD-alternativ där ute, särskilt för dem som inte ville betala den tämligen dyra AutoCAD-prislappen. Men var de tillräckligt bra? Var de kompatibla med DWG-filer? Var dessa “CAD-kloner”, som billiga Louis Vuitton-kopior eller var de seriösa, robusta CAD-lösningar av hög kvalitet?
– Och viktigast av allt, kan jag känna mig bekväm i en ny CAD-miljö, undrade hon.

SW DraftSight – exempel på gränssnittet med (t h) kopplingar till Dassault’s 3DEXPERIENCE Marketplace.

GICK ÖVER TILL DASSAULT SYSTEMES
Svaret på dilemmat blev ja och Allen gick över Dassault Systèmes och hon är numera ett stort fan av DraftSight.
– Inte bara producerar DraftSight 100 procent kompatibla DWG-filer (komplett med block, måttstilar, lager etc) för bara en bråkdel av priset, man känner sig också som hemma i miljön på nolltid. Användargränssnittet har samma bekväma utseende och känsla som AutoCAD och namngivningskonventionen för de flesta av kommandona är praktiskt taget densamma.
– Den bästa delen? Även där kommandona skiljer sig något åt kan du skriva in AutoCAD-kommandot och programmet ”vet” exakt vilket kommando som ska köras i DraftSight.
Allen exemplifierar med om du till exempel vill rensa ritningsfilen.
– I AutoCAD skulle vi utföra PURGE-kommandot. I DraftSight är det är CLEAN-kommandot (eller CL). Men du behöver inte oroa dig över det – använd bara tangenten PURGE (eller PU) eller välj verktyget från verktygsfältet eller menyfliken så är du klar, skriver hon.
Och fortsätter med fler exempel i samma anda – alla talar för DraftSight kontra AutoCAD.

KOSTAR EN BRÅKDEL AV VAD AUTOCAD GÖR
Inte minst priset är föremål för hennes utfall mot AutoCAD:
– Med DraftSight Professional, som ligger mycket närmare fullfjädrad AutoCAD utan 3D, får du de avancerade AutoCAD-funktionerna och har tillgång till APIet för 199 dollar per år. Det är i mina ögon ett fynd och värt de extra 100 dollar man får betala jämfört med standardversionens 99 dollar.
– Men om du absolut behöver 3D – kolla då in DraftSight Premium. För bara 499 dollar per år har du yt- och solidmodelleringsfunktioner, för bara en bråkdel av de 1 690 dollar per år du får betala för AutoCAD. Du får också de fantastiska constraint-funktionerna, som ger dig vägen till smartare parametriska objekt. Jag har aldrig varit ett fan av AutoCAD 3D och föredrar att använda en parametrisk solidmodellerare som SOLIDWORKS eller Autodesk Revit, men naturligtvis är valet ditt.

Rätt eller fel? Läs hela artikeln på länken:
https://www.augi.com/articles/detail/can-draftsight-really-replace-your-beloved-autocad

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title