Annons

Lyckad utveckling för SAPs molnresa tungt skäl till förlängt kontrakt för CEO Christian Klein

Affärsystemledande SAP verkar vara nöjt med den personbesättning man nu har som toppledare av företaget. Bolaget meddelade i veckan att man förlänger kontraktet med CEO och styrelseledamot Christian Klein (44) i tre år, till slutet av 2028. Som PLM&ERP News tidigare rapporterat förlängde man nyligen också CTOns, dr Juergen Mueller, kontrakt med tre år.
Bakgrunden till beslutet att förlänga med CEO Klein är bl a att affärerna går hyggligt. Visserligen var 2023 inget toppår totalt – men det globala makroekonomiska läget var utmanande och SAP lyckades trots allt öka intäkterna total något, plus 6% till 31,2 miljarder euro. Givet att SAP är den överlägset största globala aktören på affärssystem- och ERP-området påverkas man totalt tungt av globala lågkonjunkturella effekter.
Den goda nyheten är emellertid att man växer kraftfullt där man vill växa, i molnet. Att få upp kundstocken på molnplattformarna är avgörande för vinstutvecklingen som det ser ut idag, och det har gått mycket bra under fjolåret: 2023 gick de till detta relaterade intäkterna upp med 20% till 13,7 miljarder euro. Samtidigt som vinsten i den molnrelaterade verksamheten ökade med 23% till 9,8 miljarder. Det är en trend man likt alla andra affärssystem-utvecklare vill behålla och gärna öka ännu mer, för här finns de stora framtidsintäkterna, parallellt med en betydligt lägre kostnadsbild än för de traditionella "on prem-bitarna", vilket ger en synnerligen god vinstpotential. Christian Klein anses vara mannen att kunna exekutera på denna utvecklingstrend.
Företaget har också stärkt upp Kleins roll och utnämnt honom till honom till ordförande för den exekutiva styrelsen, där han tidigare ”bara” var medlem. Klein kom in i SAP-styrelsen 2018 och utsågs till co-CEO i oktober 2019 innan han utsågs till ende vd för SAP SE i april 2020.
- I position som CEO har Christian Klein konsekvent drivit SAPs omvandling till ett molnföretag, summerar professor Hasso Plattner, ordförande för SAP SEs styrelse, och tillägger: "Jag skulle vilja tacka Christian Klein för hans enastående bidrag till SAPs framgång. Med den tidiga förlängningen av hans kontrakt och en ytterligare förstärkning av hans position, understryker vi tydligt hans viktiga roll i SAPs pågående transformation. Vi är övertygade om att detta kommer att lägga grunden för SAPs fortsatta tillväxt i en mycket dynamisk IT-industri."

Klein själv säger i en kommentar:
– Jag skulle vilja tacka SAP Supervisory Board för deras förtroende för mig. Jag ser fram emot att fortsätta det starka samarbetet med mina kollegor i SAP Executive Board såväl som våra anställda, partners, kunder och investerare. Tillsammans har vi framgångsrikt drivit vår strategi, och det är ett privilegium att få leda SAP på dess resa mot att bli nummer ett på företagsapplikations- och affärs-AI-nivå.

En ambition att återspegla ”det intelligenta företaget”
Vad detta innebär är flera saker: Bolaget har mer än 400 000 kunder och ambitionen är att SAP-lösningsportföljen ska återspegla den intelligenta företagsvisionen, baserad på integration, innovation, smidighet och snabbhet. Detta inkluderar, har han tidigare förklarat, ”hur den integrerade intelligenta affärsresursplanerings-sviten (ERP) kopplar samman affärsprocesser – ekonomi, hantering av mänskliga upplevelser (HXM), kundupplevelse, utgiftshantering och leveranskedja – för mer välgrundade beslut.”

Klart är att bolaget lyckats bra i detta, inte bara under Kleins ledarskap utan faktiskt under de senaste halvseklet. ”Inget annat företag är mer erfaret än SAP för att förvandla din verksamhet, eftersom vi har gjort det här i nästan 50 år,” har han sagt. ”Vår produktstrategi har ett mål: att vara den innovativa och pålitliga partnern för din holistiska affärstransformation.”

Nyckelroll spelas av BTP-plattformen och partnereko-systemet
En viktig roll i denna transformation och inte minst för bolagets molnresa spelar SAPs  Business Technology Platform (SAP BTB). Detta är en innovationsplattform optimerad för SAP-applikationer i molnet. Här samlar man applikationsutveckling och automatisering, data och analys, integration och AI-funktioner i en enhetlig miljö.
Med inbäddad analys och realtidsrapportering är SAP BTB den tekniska grunden för det intelligenta företaget. Den har också möjliggjort ett ekosystem av partners och kunder att integrera med SAP och icke-SAP-applikationer och data över hybridlandskap för att utöka och skapa innovativa affärsapplikationer.

Klein började sin karriär på SAP 1999 som student. Efter att ha haft olika befattningar i hela företaget, inklusive ekonomichef för SAP SuccessFactors och SAPs CCO, Chief Controlling Officer, utsågs han till operativ chef för SAP 2016, en roll i vilken han innehade till 2021.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title