Annons

2023b-releaserna av MATLAB och Simulink: Två tunga nyheter och uppdateringar som förenklar modellbaserad design

DROG IN 14 MILJARDER KRONOR 2022. Utvecklaren av matematisk datormjukvara, MathWorks, har onekligen en mycket stark position med sina två huvudplattformar: MATLAB när det gäller programmeringsmiljöer för algoritmutveckling, dataanalys, visualisering och numerisk beräkning och Simulink för simulering och modellbaserad design av multidomän- och inbäddade ingenjörssystem. Plattformarna har inte bara en stark ställning inom industriell produktutveckling inom fordons-, flyg-, kommunikations-, elektronik-, industriell automation och andra industrier, utan också för att MATLAB och Simulink är grundläggande undervisnings- och forskningsverktyg vid många av världens främsta universitet och lärandeinstitutioner.
Även den kommersiella spegligen av av bolagets prestationer är intressant. MathWorks brukar sorteras in under CAE-domänen och enligt analytikern CIMdata ligger man tvåa när det gäller mjukvaruintäkter 2022 - efter ledande Ansys - med en nära 15 procentig andel av områdets totala investeringar från världens företag. Detta med 1,25 miljarder dollar, motsvarande nära 14 miljarder kronor.
Därför är det idag många som lystrar extra noga när MathWorks presenterar nya Release 2023b (R2023b) av produktfamiljerna. Mathworks själva pekar framför allt ut introduktionen av två nya produkter och flera stora uppdateringar som ger ny funktionalitet som effektiviserar arbetsflöden för ingenjörer och forskare. De två nya produkterna är Simulink Fault Analyzer för bl a simulering och detektering av feleffekter och säkerhetsanalyser och på programmeringssidan Polyspace Test, för C- och C++-kodetester. Uppdateringarna i 2023:an berör allmänt förenklingar i samband med modellbaserad design för ingenjörer och forskare inom flyg-, fordons- och trådlös kommunikationsindustri.
- Den växande komplexiteten hos designmodeller gör simulering till ett kritiskt tekniskt verktyg, kommenterar MathWorks chef för teknisk produktmarknadsföring, Dominic Viens, dagens släpp. Han fortsätter: "R2023bs nya produkter och uppdateringar byggdes för att förenkla modellbaserad design och hjälpa ingenjörer och forskare att leverera sitt bästa arbete."
Hur då? Läs mer nedan.

Felinjektions-simuleringar utan att modifiera tekniska konstruktioner
Vi börjar med Simulink Fault Analyzer. Denna lösning möjliggör systematisk feleffekt och säkerhetsanalys med hjälp av simulering. Den nya produkten utför felinjektions-simuleringar utan att modifiera tekniska konstruktioner. Felinjektion är en metod för att testa och bedöma tillförlitligheten (tillgänglighet, tillförlitlighet och underhållsbarhet) och prestanda hos feltoleranta och felsäkra system.

Ingenjörer tidsbestämmer eller utlöser fel efter specifika systemförhållanden och kan utföra säkerhetsanalyser, såsom felläge och effektanalys (FMEA), samtidigt som de utnyttjar simulering. Simulink Fault Analyzer hjälper ingenjörer att skapa och dokumentera formella kopplingar mellan fel, faror, feldetektering och begränsningslogik och andra artefakter när de paras ihop med Requirements Toolbox.

C- och C++-tester i inbyggda system
R2023b inkluderar också Polyspace Test, en ny produkt som ger ingenjörer möjlighet att utveckla, hantera och utföra C- och C++-kodtester i inbyggda system. Användare kan skapa stubbar och hånar för att isolera och verifiera komponenter som testas med hjälp av Polyspace xUnit API eller en grafisk testredigerare. Polyspace Test låter även ingenjörer utföra tester på värddatorer eller inbyggda mål, automatisera testkörning och länka tester till krav på spårbarhet.

Här är de viktigaste uppdateringarna
Releasen R2023b innehåller också stora uppdateringar av populära MATLAB- och Simulink-verktyg, inklusive:

  • Aerospace Toolbox ger ingenjörer möjlighet att sprida och visualisera satellitkonstellationers banor och att utföra siktlinje (LOS) och förmörkelseanalyser.
  • Ta emot historisk data och marknadsdata med Bloomberg Hypermedia API med Datafeed Toolbox.
  • Med DO Qualification Kit kan flygingenjörer nu kvalificera Polyspace Test enligt DO-178C och DO-330 Standards.
  • Predictive Maintenance Toolbox extraherar nu fysikbaserade funktioner från motorer och roterande maskiner.
  • Signal Integrity Toolbox låter ingenjörer automatisera simuleringar, analysera data och skapa visualiseringar från MATLAB-kommandoraden.
  • Simulink Desktop Real-Time ger nu ingenjörer möjlighet att utföra realtidstester från stationära Linux-datorer.
  • Wavelet Toolbox gör det nu möjligt för ingenjörer att tillämpa wavelet- och tidsfrekvensanalys med appar. Verktygslådan använder nu också automatisk funktionsextraktion för AI-arbetsflöden.
  • Ingenjörer som jobbar trådlösa kan designa och implementera 5G, satellit, WLAN och anpassade OFDM-baserade kommunikationsundersystem för FPGA, ASIC och SoC med Wireless HDL Toolbox.
Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title