Annons

Ericsson tar in PTCs ThingWorx på IoT-plattformen Accelerator

Tro inte för ett ögonblick att svenska telekomjätten Ericsson har gett upp. Bolaget går igenom en tuff period med neddragningar och omprioriteringar; sånt som inte är lönsamt och där man inte ser någon framtida tillväxtpotential ska bort. Det är ena sidan av myntet, men å andra sidan tittar man framåt också: G5 förstås, men det finns mer och ett område där tillväxtmöjligheterna är synnerligen goda handlar om IoT. Här jobbar man också frenetiskt på att bygga upp och expandera sitt ekosystem. Samarbete är lösenordet.
Det är därför ingen överraskning när bolaget idag meddelar att man adderar PLM- och IoT-spelaren PTCs TingWorx till sin molnbaserade IoT Accelerator-plattform. Med detta, menar Ericssons IoT-chef, Jeff Travers, ger man, ”den bredare IoT-marknaden tillgång till de bästa applikationerna och AR-utvecklingsverktygen som erbjuds av PTC.”

På sista raden vill den svenska telekomdominanten bidra till att påskynda skapandet och lanseringen av IoT-applikationer och -tjänster. Klart är också att PTC spelar en viktig roll i detta. Bolaget var tidigare än någon annan inom PLM-området igång med en systematisk satsning på IoT och har sedan dess kontinuerligt byggt upp sin position på området till att vara en av marknadsledarna.
– Den här kombinationen är bra för såväl ekosystempartners som kunder, som förenar Ericssons starka varumärke och närvaro och dess relaterade lösningar på telco-marknaden, med PTCs styrkor och lösningar inom industriella vertikaler, säger Tiago Goncalves, VD för Innowave, ett bolag som har samarbetat med båda parter och ser detta som ett komplementärt partnerskap.

Ericsson och PTC samarbetar för ökat upptag av mobil IoT. PTCs lösningar inom IoT har många poänger, men en särskilt intressant är att man kan erbjuda en sömlös koppling mellan IoT och produktutvecklingssidan. Med sin PLM-svit, Windchill, har man skapat förutsättningar för återkoppling mellan produkter på fältet, i användarens händer, och PLM-systemet. Det senare systemet ”bär” ju som bekant produktutvecklingsarbetet och att data kan återföras till detta system innebär stora fördelar och sluter i någon mening produktlivcykeln. Med data från fältet, levererade via sensorer i produkterna och IoT-plattformen får man en utmärkt grund för att innovera baserat på hur den används.
Men självklart kan man via ThingWorx-lösningen bygga upp allt sånt som är de ”normala” fördelarna med en IoT-lösning: Möjligheten att på distans monitorera, styra, uppdatera och serva en produkt på fältet.

PTCs ThingWorx-lösning i aktion på verkstadsgolvet.

ThingWorx-verktyg integreras i IoT Acceleratorplattformen. PTC har i och med ovan nämnda kapabiliteter en bred teknikplattform och lösningar för att hjälpa företag att designa, tillverka, driva och serva saker i den nya, smarta värld vi ser växa fram.
Bolaget har hundratals kunder som använder IoT-plattformen ThingWorx och över 250 partners har valt denna lösning som sin innovationsplattform. Systemintegratorer har byggt IoT-kompetenscenter kring ThingWorx-tekniken och närmare 300 000-utvecklare använder den för att utveckla egna lösningar.

Komponenterna i lösningen är de här:
* ThingWorx Foundation är en modelleringsmiljö för utveckling av IoT-applikationer.
* ThingWorx Studio är ett kraftfullt, lättanvänt verktyg som gör det möjligt för industriföretag att snabbt skapa uppskalningsbara AR-upplevelser (Augmented Reality). Dagens meddelande från Ericsson innebär nu att dessa två verktyg är nu integrerade i Ericsson IoT Accelerator Platform.

Positivt mottagande. Det nya samarbetet har fått ett positivt mottagande bland kunder och användare. Ett exempel som citeras av Ericsson är Kari Terho, chef för Smart Factory management hos Elisa Industrial IoT, ett telekommunikations-, IKT- och digitaltjänstföretag baserat i Finland.
– Ericsson-PTC-samarbetet är komplementärt med tanke på Ericssons styrkor när det gäller snabb och omfattande skalbar konnektivitet, medan PTCs ThingWorxs lättarbetad och snabb plattform för den som vill få fram applikationer.

Förenklar skiftet för digital transformation. Med PTCs lösningar i Ericssons ekosystem får tjänsteleverantörer nu möjlighet att flytta upp värdekedjan till ”IoT Stack” och man kan gå från att vara en leverantör till att bli en partner i den digitala transformationen. Detta skifte förenklas av Ericssons IoT Accelerator Platform när det gäller skapande och utbyggnad av IoT-lösningar som använder mobila anslutningar.
Med ThingWorx på denna plattform förstärks end-to-end-erbjudanden som adresserar hela spektrumet av kundernas tekniska- och lanseringsbehov.
– Vi är givetvis mycket glada över det här samarbetet med Ericssons team för att ge företagen de verktyg som behövs för att utveckla IoT-applikationer och AR-erfarenheter, säger Catherine Kniker, CRO, ThingWorx & Vuforia. Det kommer att bidra till satsningarna på att fånga den globala marknadspotentialen för IoT-lösningar och göra det möjligt för våra gemensamma kunder att skala upp snabbt.

Ericssons IoT-chef, Jeff Travers.

För Ericsson närmar sig också målet att skapa ett globalt IoT-ekosystem.
– Ett samverkande ekosystem är nyckeln till IoT-utveckling och ökad mobilt IoT-upptag. Vi ser fram emot att fortsätta arbeta med PTC för att göra det enklare och snabbare att starta IoT-tjänster, säger Jeff Travers.

Slutligen en randanmärkning när det gäller Ericsson och PLM. Bolaget slöt för två år sedan ett avtal med PTC-konkurrenten Dassault Systemes och deras produktutvecklingsplattform, 3DEXPERIENCE.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title