Annons

Electrolux Professionals PLM-direktör, Lars Örnholmer: “Influencer på en brokig resa mot smidiga flöden i IT-stödet”

FASAR IN PTCs WINDCHILL PLM och CREO i HELA ORGANISATIONEN. En sak är glasklar när det gäller det basala industriella IT-stödet med CAD och PLM/PDM: det kan bli en synnerligen lång och brokig resa innan man närmar sig något som kan likna de smidiga produktutvecklingsflöden som var den visionära utgångspunkten. Särskilt för expansiva företag, som kontinuerligt köper upp andra bolag. Eller avknoppningar från jättekoncerner.
Fråga Lars Örnholmer, global PLM-direktör på Electrolux Professionals, sedan drygt tre år en avknoppning från vitvarujätten Electrolux. Han vet vad han talar om när det gäller problem och lösningar som krävs för att kontinuerligt knyta ihop synnerligen diversifierade utvecklingsmiljöer. Först inom det stora Electrolux i olika positioner – bl a som konstruktionschef - och de senaste åren som globalt PLM-ansvarig på det avknoppade Electrolux Professional. Det senare bolaget är stort i sin nisch med 4000 anställda i 110 länder och har tre verksamhetsben: maskinell tvätt- och diskutrustning till företag inom Storkök, Dryck och Tvätt.
Under sin PLM-resa har Lars Örnholmer stött på en rad olika system, eller vad sägs om den här förteckningen i ungefärlig tidsordning: CADDs 5, Pro/ENGINEER (Pro/E), Windchill PDM Link, SOLIDWORKS, Dassault Systemes CATIA, Siemens PLM-system Teamcenter och Autodesk Inventor, för att när den då mindre divisionen – ca 5 procent av Electrolux dåvarande omsättning – knoppades av till den nu självständiga spelaren Electrolux Professional, gå tillbaka till en satsning på en mer renodlad miljö med PTCs Creo CAD och Windchill PLM. Man är inte där ännu, men siktet är inställt, planen klar och arbetet i full gång.
- Ja, det har onekligen blivit en brokig resa, säger Örnholmer och tillägger: ”Man blir lite av en politiker med mycket intern införsäljning av idéer relaterade till produktutvecklingen och den mjukvaruarsenal som krävs för att förverkliga dem. Något av ”influencer-roll” alltså.
PLM&ERP News’ Verdi Ogewell mötte denne rutinerade PLM-man på PTC-partnern PDSVISIONs senaste stora användarevent FORUM, tidigare i år. Denna kraftfullt växande PLM-konsult – idag faktiskt PTC’s globalt största dedicerade VAR-partner - är en av pelarna i strävandena att stödja Lars Örnholmer’s arbete med att implementera Windchill- och Creo-lösningarna och etablera smidiga flöden mellan verktygen i huvud- och dotterbolag. Utmaningen är att få med alla på tåget – hur har detta lyckats? Vi tittar i dagens artikel mer på bakgrunden och vägen framåt.

Först ska konstateras att PLM inom Electrolux Professional-organisationen är en gruppfunktion.
– Precis, säger Örnholmer. Vad PLM-exakt ska definieras som kan diskuteras, men tittar vi på Wikipedias definition så blir det oerhört brett och utifrån det perspektivet är det svårt att hitta en lösning som täcker in allt. Men vi har utvärderat och valt PTCs Windchill för att plattformen täcker tillräckligt mycket och uppfyller våra krav på att PLM ska utvecklas konstant i en logisk följbar riktning och samtidigt vara lätt tillgängligt för alla i alla faser. Och som sagt, på sub-PLM-nivå och CAD är det Creo 8 som gäller.

Inget byte man klarar över en natt
– När vi avknoppades insåg vi att vi hade fler tillverkningsplatser än vi någonsin tidigare haft, och att de alla skiljde sig åt i typ av produkter, arbetssätt med mera. Här behövde vi standardisera miljön, samtidigt som vi ville tillåta viss variation och kreativitet.

Samtidigt var det en central poäng att utveckla effektiv varianthantering. Bolaget konfigurerar sina produkter utifrån de beställningar man får. Det handlar om tusentals kundspecifika varianter och tillval baserat på ett antal produktplattformar. Dessutom gör företaget cirka 5 000 produktförändringar per år och man har ett par hundra pågående produktutvecklingsprojekt inom de tre affärsenheterna.

Detta givet ska man ha klart för sig att PLM/PDM- och CAD-system inte är något man byter över en natt i en organisation av Electrolux Professionals storlek. Sett i perspektivet av vad som rymdes inom bolagets organisation, med fortfarande en brokig skara mjukvaror (se bilden ovan), så blir utmaningarna tydliga.
– Så är det, kommenterar Örnholmer. Vi har, som det är, flera olika system på olika ställen trots allt. Dels så som det stod på olika avdelningar när vi knoppades av, dels på grund av nya bolag som kommit in i organisationen. I USA finns t ex SOLIDWORKS i 2018 års version på två ställen, medan man på ett tredje har Creo 2.0. I Ljungby, här hemma i Sverige, har vi Creo 8 och Windchill 12.1. I Frankrike, å andra sidan, har vi CATIA V5R30 på två ställen och SOLIDWORKS 2019 ihop med deras PDM-lösning på likaledes två ställen. Detta emedan vi i vår italienska organisation har CATIA i kombination med SmarTeam PDM på ett ställe och Creo 8 i kombination med Windchill på ett annat. Men tro inte att det slut där; i Schweiz jobbar man i Autodesk Inventor och ProductStream.

Det är inte svårt att inse att detta inte är något som kan förändras i brådrappet. Man får ta det steg för steg. Det viktiga är att man har en tydlig strategi, tydliga programalternativ och en processväg framåt under likaledes tydliga ledarfunktioner, och det har Electrolux Professional.
– Ja, vi är två som leder PLM i gruppfunktionen, men sen finns det också lokala ledare på alla anläggningar runt om i världen. Vi har kort sagt nyckelpersoner i transformationsarbetet på plats på varje sajt. Planen sitter på plats och exempelvis utfasningen av CATIA började vi med direkt 2020. I planen ligger nu utfasningen av SOLIDWORKS.

Electrolux Professionals anläggning i svenska Ljungby ligger rätt i förhållande till bolagets satsning på att i möjligaste mån standardisera produktutvecklingsarbetet på PTCs Windchill PLM och med Creo på CAD-sidan.

PTC’s PLM-svit Windchill i en huvudroll
En huvudroll i Örnholmers plan för vart man strävar spelas framför allt av PTCs PLM-svit Windchill. Inom ramen för denna har man sitt CAD-arkiv och PDM-system. I övrigt använder man Windchills integrerade funktioner för bl a följande bitar:

  • Modularisering och konfigurering
  • UPI (User Product Information)
  • Windchill är vidare PLM masterdata-system och grund för framtagningen av eBOM (engineering BOM, ”konstruktions-BOM som i sin tur är grunden för mBOMen, ”tillverknings-BOM” som tas fram i ERP-systemet), detta länkat till Windchill Configurator, ERP, PIM etc
  • Multi-CAD till single mekanik-CAD
  • Multi-CAD till single el-CAD
  • Electronik-CAD
  • Labbtester, inkl resultat och certifikat
  • Projekthantering
Tvätterisidan är en viktig del av verksamheten inom Electrolux Professional.

Oracle JD Edwards som tillverkningsstöd
I tillägg till ovanstående ligger i planen för framtiden en konsolidering på Oracle JD Edwards som tillverkningsstöd-system.
På vägen framåt finns också den intressanta tanken att få in även mBOMen att tas fram i Windchill, och inte bara eBOMen. Den senare konstruktions-BOMen berättar hur produkten är konstruerad, medan mBOMen hanterar produktens tillverkning.
Dessutom förväntar sig Lars Örnholmer och hans team att den digitala tråden blir bättre via Windchills lösningar.
– En viktig anledning till varför vi valde att arbeta med PTC var att de fokuserade på att hjälpa oss att arbeta mer effektivt. Dessutom har PDSVISION tillfört värdefull kompetens och de gav oss den uppmärksamhet och det implementations- och supportstöd vi behövde för att bli framgångsrika med PTCs produkter, summerar Lars Örnholmer.

Avslutningsvis kan noteras att Örnholmer under hösten trappat ner och nu går mot pension. Istället har Jens Svensk under hösten tagit över rollen som ny global PLM-ansvarig.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title