Annons

MULTIFYSIK I BETONGVÄRLDEN: Simuleringsapp byggd i COMSOLs Application Builder vägleder projektbeslut på byggplatser

Den tunga poängen med svenska COMSOLs multifysiska plattform är möjligheten att testa och validera digitala modeller som tar hänsyn till flera fysikaliska fenomen samtidigt. Världen är ju i sig multifysisk. Ett typiskt exempel är hur utbredningen av värme, alstrad av elektriska strömmar, i sin tur påverkar den elektriska ledningsförmågan. Det finns flera sambandsled, men exemplet visar principen. Som detta antyder är de underliggande sambanden ofta komplexa, vilket lett till att det relaterade simuleringsområdet dominerats av kompetenta specialister. Samtidigt befolkas industriella utvecklingsprojekt av en rad andra intressenter, som måste kunna ta del av relevanta simuleringsresultat för att ta relevanta beslut. Hur kommunicerar man detta effektivt? Här har COMSOL i högsta grad gått i spetsen med lösningar som bidrar till att demokratisera hanteringen och spridningen av beslutsunderlag, med moduler som Application Builder och Model Manager.
I dagarna kom ett utmärkt exempel: Betong kanske inte låter som världens mest high-tech-präglade område, men den moderna bygghanteringen kräver avancerade digitala verktyg på flera nivåer för att välgrundade beslut ska kunna fattas. Detta vet man på Heidelberg Materials, en av världens största leverantörer av byggmaterial, och ger entreprenörer tillgång till multifysik-simulering med en simuleringsapp från COMSOL, HETT 22. Appen möjliggör för bolagets kunder att använda simulering för att fatta välgrundade beslut om kostnadseffektiva gjutningsstrategier på byggplatser.
Appen förutsäger härdningstider och tar hänsyn till variabler som påverkar betongens styrka och hållbarhet, såsom tid, temperatur, materialval och gjutningsteknik. Omgivningstemperaturer har en betydande påverkan på härdningstiden, och appen är utformad för att använda väderprognoser för platsen för att ge de bästa möjliga förutsägelserna.
- Vi tillhandahåller HETT 222 till våra kunder tack vare det av det värde den tillför dem vid varje beslutspunkt i ett betonggjutningsjobb, säger Tom Fredvik, teknisk chef på Heidelberg Materials Sement Norge. Vi ser det som en kärnkomponent i vårt tekniska supporterbjudande.

Heidelberg Materials anlitade konsultföretaget Deflexional för att skapa HETT 22 och dess tillhörande modeller. Efter att ha byggt modellerna i COMSOL Multiphysics använde Deflexional just Application Builder för att omvandla modellerna till en anpassad app, som de kompilerade till en fristående app med hjälp av COMSOL Compiler.

– När teamet från Heidelberg förklarade sina mål såg vi en stor möjlighet att utöka HETTs användbarhet, säger Daniel Ericsson, VD på Deflexional. HETT 22 är den första generationen av programmet som utvecklats med Application Builder i COMSOL Multiphysics-programvaran och kompilerats med COMSOL Compiler.
– Med HETT22 var ett av våra mål att vara så användarvänliga som möjligt, tillägger Tom Fredvik (bilden t v). Vi har också lagt till nya funktioner som gör det möjligt för våra kunder att överväga verkliga förhållanden mer i detalj.

Bara sex månader efter lanseringen hade HETT22 laddats ner mer än 1100 gånger.

För att säkerställa styrkan och hållbarheten hos betongkonstruktioner måste entreprenörer ta hänsyn till faktorer som påverkar betongens tidiga prestanda, inklusive väderförhållanden. FOTO Fons Heijnsbroek via Unsplash.
 

Simuleringsresultat vägleder förebyggande justeringar
Appen har också en meny med Heidelberg Materials olika cementmaterial som användaren kan välja. Företaget erbjuder sina kunder hundratals potentiella betongrecept, inklusive tillsatsmaterial att blanda i betongen. Genom att förutsäga effekterna av val kopplade till fysiska förhållanden kan ett byggteam använda appen för att bättre styra ekonomin och koldioxidavtrycket för varje projekt.

Mikael Westerholm, projektledare på Heidelberg Materials’ Cement Sverige, säger:
– Vi ville att HETT 22 skulle hjälpa användarna att förutsäga beteende hos betong som de kanske inte är bekanta med.

Simuleringsresultat som visar temperaturen och styrkan hos en betonggjutning.

Att dela med sig av kraften hos simulering
Application Builder i COMSOL Multiphysics gör det enkelt för användare att bygga och underhålla sina egna appar, och Compiler-modulen gör det möjligt att med bara ett klick skapa om dem till fristående simuleringsverktyg. De kompilerade apparna kan sen distribueras till vem som helst, även de utan en COMSOL-licens.
– Appen som utvecklades för Heidelberg Materials av Deflexional är ett perfekt exempel på hur simuleringsappar utökar fördelarna med simulering bortom simuleringsingenjören, säger Per Backlund, försäljnings- och marknadsföringschef på COMSOL. Han tillägger:
– Samarbetet mellan företagen resulterade i en app som innehåller avgörande kunskap om betonghärdning, förpackad i ett intuitivt användargränssnitt. När vi skapade Application Builder och våra produkter för att sprida simuleringsappar, föreställde vi oss att våra användare skulle skapa appar som är tillgängliga för alla, oavsett deras simulerings-bakgrund. Det här projektet överensstämmer perfekt med vår vision.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title