Annons

NEVS 9-3 deltar i EU-projekt kring självkörande fordon

Autonoma fordon är hett just nu. Projekten avancerar snabbt framåt och trots att olyckor, som den tragiska med ett Überfrodon – händelsevis en Volvo, – inträffat kan man räkna med att utvecklingen fortsätter i ett högt tempo. Man kommer av de praktiska testerna att dra lärdomar som möter problematiska situationer.
Även svensk-kinesiska NEVS, som köpte loss Saab Automobile i samband med konkursen för några år sedan, är med i racet om att utveckla autonoma fordon. Det senaste är att självkörande Nevs 9-3:or kommer att rulla på vägar i Nederländerna mot slutet av året. Satsningen är en del av det EU-finansierade projektet Autopilot där Nevs är med som partner. Syftet med AUTOPILOT-projektet är att möjliggöra säkrare, högt automatiserad körning genom smarta och onlinekopplade IoT-objekt.

Finansierad av det europeiska programmet Horizon 2020 kommer de automatiserade fordonsbaserade IoT-systemen att användas på sex testplatser i Frankrike, Finland, Korea, Spanien, Italien och Nederländerna. Nevs är involverat i en av dessa pilotplatser. Den ligger i Eindhoven i Nederländerna.

Samlar data för att skapa utvecklingsunderlag. Tanken med dessa pilotprojekt är att generera data för att utvärdera den tekniska utvecklingen av IoT för att möjliggöra säkrare högautomatiserad körning, men även en bedömning av socioekonomiska effekter ingår.

– Syftet med projektet är att realisera autonom körning med hjälp av IoT (Internet of Things). Det går helt i linje med våra strategiska mål och kommer att hjälpa oss att ta de första stegen mot att uppnå dem, säger Balraj Marimuthu, projektledare för Autopilot vid Nevs.
Inom ramen för projektet Autopilot kommer företaget att utveckla en rad olika tjänster som innebär att potentialen utnyttjas bättre på området autonom körning.
Nevs kommer att bidra med tre stycken 9-3-fordon. Dessa kommer att utrustas med en artificiell förare. Senare under året kommer fordonen att testas på stängda vägar.

Kristina Andersson, förstärker med placering vid bolagets anläggning i Trollhättan, kompetensen på produktutvecklingsområdet med autonoma fordon som en specialitet.

Anställer tidigare regeringsutredare inom autonomt. Apropå Nevs och satsningen på självkörande fordon har man och anställt  Kristina Andersson, som med placering vid bolagets anläggning i Trollhättan förstärker bolagets kompetens på produktutvecklingsområdet. Hon har anställs som juridisk rådgivare vid avdelningen Product Strategy and Planning. Andersson har under de senaste åren arbetat med att ta fram lagförslaget till Sveriges kommande regelverk för självkörande fordon. Den utredning som det hela resulterade i kommunicerades, som PLM&ERP News rapporterade, i början av mars. Den nya produktutvecklingsresursen ska bidra till innehåll och förutsättningar för Nevs mobilitetslösningar.

– Vi ser fram emot att få tillgång till Kristinas unika kompetens i vårt arbete med nästa generations produkter. Främst från ett juridiskt perspektiv, men också med ett användarperspektiv i fokus, säger Nevs VD, Stefan Tilk.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title