Annons

Nordenrörelsen i ledande roll när IFS kliver in i miljarddollar-klubben – möt regionchefen Ann-Kristin Sander i dagens djupintervju

En av den svenska affässystem-utvecklarens IFS’, grundare, Ulf Stern, funderade under det tidiga 1980-talet att investera i en Svan-båt och segla till Västindien med kompisarna. Nu valde han istället att tillsammans med sina medgrundare satsa pengarna på att starta IFS och det får svenskt IT-företagsliv vara glad över. Sedan starten 1983 har bolaget gjort en imponerande global resa och är idag en av våra större aktörer inom industriellt IT-stöd på affärssystemsidan, ERP, FSM (fältservice-lösningar) och EAM (anläggningshantering och underhåll). Under fjolåret passerade IFS drömgränsen 1 miljard dollar i intäkter, motsvarande över 10 miljarder kronor, inkluderat dotterbolaget inom FSM, Workwave.
Att bli ett miljardbolag i dollar är något många vill. Storleken och milstenen i sig lockar, men i IFS fall handlar framgångarna långt ifrån bara om pengar. Grunden är den idag ca 5.500 man synnerligen kompetenta medarbetarskaran, ett starkt partnerekosystem och nöjda kunder. Självklart spelar också IFS’ teknologiskt spetsiga Applications och Cloud-sviter huvudroller. Plattformarna har bland respekterade analytiker, som Gartner, flera gånger rankats i ledarpositionering bl a i den s k Magiska Kvadranten för ”single-instance midmarket centric ERP.” Sak samma när det gäller Gartners kvadrant för fältservice, Gartner Magic Quadrant for Field Service Management, där man senast i 2022 års upplaga klart toppar ledarkvadranten. Detta medan man med sin relativt nyetablerade moln-plattform, IFS Cloud, redan positioneras högt i den visionära kvadranten.
Det finns flera analyser med IFS i toppositioner, men på sista raden landar poängen i att de kommersiella framgångarna går hand i hand med vass teknologi i detta av Wallenberg-sfären huvudägda bolag, via investmentfonderna EQT VIII och EQT IX, och med minoritets-ägarandelar för investmentfirmorna TA Associates, och Hg.
Detta sagt står det också klart att denna succéresa inte heller hade fungerat utan ett kvalificerat ledarskap på alla nivåer. I dagens längre intervju möter vi en av dem som oljar i IFS’ affärsmaskineri, Norden-chefen Ann-Kristin Sander. Den av henne styrda regionen går som tåget och står totalt i dagsläget för drygt 20 procent av bolagets intäkter och tillväxttakten, pandemin till trots, är mycket god.
- Så är det, säger Sander. Pandemin har inte hindrat oss från att faktiskt under de senaste fem åren hålla en tvåsiffrig tillväxttakt varje år. Visst finns tecknen just nu på att vi gått och går mot en lågkonjunktur, men hittills har vi inte märkt mycket av detta. Sen kan man trots allt se vissa effekter, som att affärsdialog och avslut tar längre tid, men det finns intressanta motbilder. Vi jobbar t ex mycket med tillverkande bolag och där ser vi att det tvärtom händer en hel del just nu. Vi har många dialoger med existerande kunder, som exempelvis vill sätta igång molnresan, uppgradera sina Applications-installationer eller allmänt dra igång digitaliserings-projekt.

Högt tryck i IFS och den nordiska organisationen alltså, där Sander tillägger att det även på energisidan och inom utilities, händer väldigt mycket. Gröna energilösningar, typ det som LKAB initierat kring fossilfritt stål, och IT-stöd för hållbarhet är bland det som driver marknaden just nu. Men i bakgrunden finns även den allmänna digitaliseringstrenden, där Sander menar att IFS’ verktyg ligger i framkant.
– Vi har som sagt haft tvåsiffrig procentuell tillväxt de senaste fem åren och nu ser det ut att bli så även 2023. Sen kan ju tillväxt ske på olika sätt, för vår del handlar det om en mix av organisk tillväxt, adderat med köp av bolag. Nu senast var det förvärvet av EAM-lösningen Ultimo, som kompletterar vårt produkterbjudande mycket bra, inte minst när det gäller en omfattande kundstock.

IFS globale CEO, Darren Roos, kan se tillbakla på en framgångsrik period som chef dör IFS. Bolaget har precis passerat milstolpen en miljard dollar i intäkter, inklusive Workwave-dottebolaget. Här diskuterar han bolöagets utveckling tillsammans med Norden-basen Ann-Kristin Sander under vårens stoa användarevent, IFS Connection, som lockade 550 deltagare.

Köpet av Ultimo är f ö affärsmässigt logiskt utifrån IFS historik.
– Precis, vi kommer ju från just underhållssidan. Bolagets första etablerade lösning på tidiga 80-talet var ju IFS Maintenance. Så vi är starka på EAM, dels i kraft av vår historiska bakgrund – vi firar ju 40-årsjubileum i år – dels i kraft av en rad kommersiella framgångar inom tillgångsintensiva verksamheter. Detta både när det gäller energibolag som Stockholm Exergi och andra som LKAB och Tetra Pak m fl, som alla hade presentationer på vårt senaste stora användarevent, IFS Connection 2023. Det är alltså flera av våra kunder som har ett fokus på ”asset management.” Allt detta är sånt som påverkar vår förvärvs- och tillväxtstrategi, säger Ann-Kristin Sander.

Tillgångshantering hetare än någonsin
Detta med asset management är idag kanske mer spännande och händelse-intensivt än det någonsin har varit. Digitaliseringen med AI-kapabiliteter, Artificiell Intelligens, och sånt som molntekniska plattformar för med sig är i detta några av de avgörande faktorerna. Vi talar om sånt som gör att man idag kan koppla ihop det mesta som relaterar till drift, skötsel och underhåll av t ex industrianläggningar. Med hjälp av digitala tvillingar och trådar kan man exempelvis optimera hanteringen på anläggningssidan, effektivisera flöden, utföra prediktiva, förebyggande underhållsåtgärder innan dyra avbrott äger rum för att någon maskinell komponent går sönder. Här har IFS också satt högsta fart i utvecklingsarbetet, inte minst med etableringen av IFS Cloud för några år sedan.
Men konkurrensen är stenhård, dels från verkstadstekniska specialist-bolag på industriell produktion som svenska Hexagon, Siemens Digital Industries och Rockwell Automation, dels från PLM-aktörerna generellt, som alla tenderar att riva ner barriärerna mellan produktutveckling och tillverkning. Hur märker IFS av detta?
– Det här är bitar som kontinuerligt och exponentiellt utvecklas just nu. Konkurrensen finns där förstås, men vi står oss mycket bra i detta. Inte minst för att vi inte täcker exakt samma sorts erbjudanden och produkter. Men också för att vi har en arkitektur som är öppen mot andra lösningar. IT-landskapen ute på företagen har ju egentligen alltid varit diversifierade och i detta blir öppenhet och förmågan att med våra digital verktyg få ihop fungerande, optimerade helheter en av våra stora konkurrensfördelar. Att kunna jobba effektivt med sammankopplade anläggningstillgångar är kort sagt oerhört viktigt.
– Allmänt ser också egentligen alla våra kunder att det händer mycket inom AI, vilket gör att man hela tiden tittar på nya sätt att arbeta. Frågan man ställer sig cirkulerar kring sånt som, hur påverkar allt som händer vårt sätt att bedriva verksamheten, och vad kan vi göra för att möta utvecklingen. Effektivitet som du nämner är absolut viktigt i detta, men också förmågan till agilitet, alltså anpassning. Det är mycket av denna sorts tankar vi möter i dagens kunddialoger.

DET GODA EXEMPLET. Vindkraft till havs är Havframs specialitet. På bilden ses den självgående modellen NG20000X som är utrustad med en 3 250 tons kran och den senaste batterihybrida drivlineteknologin, designad för att minska koldioxidutsläppen per MW installerad med över 70 procent jämfört med tidigare fartygsmodeller. Bolaget har precis tagit beslutet att investera i en ny digital plattform från IFS som en del av sina tillväxtplaner.

Det goda exemplet – vindkraftsbolaget Havframs storsatsning på IFS
Flexibilitet för att snabbt kunna ändra kurs i detta är framgångskritiskt, hävdar Sander. Vilket ser ut som en kommersiellt bärande bakgrund till IFS obestridliga framgångar. De företag som vill utveckla en konkurrenskraft som inte bara står sig för ögonblicket, utan som också kan bidra till teknisk framtidssäkring är både dagens och morgondagens vinnare.

Ta t ex den i dagarna säkrade beställningen från det norska företaget Havfram, som driver vindkraftverk till havs. Bolaget har precis tagit beslutet att investera i en ny digital plattform från IFS som en del av företagets tillväxtplaner. Valet föll på IFS Cloud, som ska stödja alla centrala affärsfunktioner och kommer inledningsvis att implementeras på två platser i Norge, en plats i Australien och även i Storbritannien.
Bland skälen till satsningen som Havfram gjort framgår precis de argument som Ann-Krisitin Sander tar upp ovan. Förmågan att reagera snabbt och system med kapacitet att skala upp på ett effektivt sätt spelar en central roll i Havframs tillväxtstrategi. Det norska havsvindkraftsföretaget med sina två dotterbolag, Havfram Wind och Kontiki Winds, har siktet inställt på att expandera till nya marknader och anser därmed att en digital uppgradering är avgörande för framgång.
– Ett utmärkt exempel, säger Sander. Utvecklingen inom vindkraft till havs går väldigt snabbt, och det öppnar sig hela tiden nya affärsmöjligheter som företagen vill utnyttja, säger IFS Nordenchef Ann-Kristin Sander. Överallt görs massiva investeringar inom branschen och lagstiftning genomförs för att säkerställa att en viss andel av elförsörjningen kommer från hållbara källor. Det finns alltså många öppningar för vindkraftsföretagen, men för att kunna dra nytta av dem måste företag som Havfram vara smidiga och kunna agera snabbt. IFS Cloud kan hjälpa till med det.

IFS Cloud har en bred uppsättning funktioner för ERP, Service Management och EAM, Enterprise Asset Management. Organisationer väljer de möjligheter de behöver från olika lösningsområden. Plattformen är byggd på en kraftfull, flexibel gemensam lösning som kombinerar djup industri och funktionell styrka med intelligenta autonoma möjligheter. IFS Cloud fokuserar på fem nyckelbranscher, nämligen tillverkning, energi, verktyg och resurser, service, konstruktion och teknik samt flyg- och försvarsindustrin.

Hur går migrationen från lokala installationer till molnet?
Molnet är sålunda en av centerpunkterna i IFS nuvarande prioriteringar. Hur det går där med migrationen från on-premise, lokala, till molninstallationer är av yttersta vikt för bolaget. Hur ser det ut i Norden på detta område?
– Väldigt många kunder befinner sig i dagsläget i transformationsresan. Vi har dels de som snabbt hoppade på IFS Cloud-plattformen när den kom, ett tjugotal, som redan gått live. Men sen har vi också en mycket omfattande del av vår kundstock som just nu befinner sig i projekt för att gå upp i IFS Cloud. Sen finns det förstås de som står inför molnresan. Vi frågade faktiskt de ca 550 kunder som var med på IFS Connect-konferensen i maj hur många av dem som antingen kommit igång eller som bestämt sig för att satsa på molnet. Det visade sig att mer än 70 procent hade sådana projekt eller planer.

Många kunder och användare är alltså på väg in i en molnmigrationsresa. Allmänt sker det under en SaaS-modell, ”prenumeration eller cloud first,” som Sander uttrycker det.
– Sen beror affärsmodellen kring molnet lite på hur det ser ut inom de industrier vi verkar inom. Här har man möjligheten att IFS Cloud kan implementeras lokalt, on premise, som t ex inom försvarsindustrin, där man av olika skäl, t ex p g a säkerhetsaspekter, inte vill dra igång en molnresa. Valmöjligheten finns alltså.

IFS Cloud en förutsättning för kraftfull tillväxt – möjligheter och utmaningar
Det var 2021 som IFS lanserade sin molnplattform.
– Ja, och jag menar att det var en förutsättning för att vi skulle kunna vara fortsatt och långsiktigt relevanta för våra kunder och för att kunna växa som vi har gjort. Det vi ser är att satsningen har tagits emot väldigt väl. Alla våra nya kunder går också generellt på IFS Cloud. Men vi ser också att egentligen alla våra existerande kunder har planen att följa med på molnresan. Vi har ju valt att ha en produkt i detta, och inte som många andra utvecklare ha en produkt lokalt installerad och en annan i molnet. Vi har en och samma för de som vill vara i molnmiljön. Sånt underlättar definitivt migrationen. Vi vill ha med alla på det vi också betecknar som en ”ever-green-resa”, vilket betyder att man alltid jobbar med den senaste versionen av mjukvaran.

Uppdateringar sker kort sagt automatiskt och integrerat, två gånger om året.

Vilka är de viktigaste skälen att kliva upp i molnmiljön och vilka är de största utmaningarna?
– Det finns flera mycket god skäl. Med IFS Cloud får du tillgång till alla våra lösningar och möjligheter från en enda produkt, byggd på en gemensam plattform. Innovation inbäddad och redo att användas. IFS Cloud använder ny teknik i praktiken och med tydlig affärsrelevans och värde från dag ett. Valfrihet och jämlikhet, oavsett var du använder den. Andra viktiga fördelar är framför allt att man går från att ha lite större och tyngre uppgraderingsprojekt till att förenkla detta, där det både går snabbare och ger betydligt större utdelning funktionalitetsmässigt.

– Utmanings-mässigt är det omställningen för alla våra kunder att gå i ett lite snabbare tempo och kunna tillgodogöra sig ny funktionalitet. För detta behövs en förvaltnings-organisation anpassad till dessa förutsättningar, där det gäller att hitta en styrning, gärna tillsammans med oss, som passar. Man får kontinuerligt utvärdera sånt som: vad är det som kommer och hur anpassar vi oss affärsmässigt till detta. Givetvis har vi utvecklat modeller som passar för att sköta de här bitarna både proaktivt och effektivt tillsammans med kunderna.

Ett av IFS fokusområden är flyg- och försvars-segmentet. Bland kapabiliteterna ingår för att etablera och upprätthålla transparens, efterlevnad och revisionsbarhet. Bland kunderna finns svenska Saab Defense, Portsmouth Avaiation och Babcock.

Ett framgångsrecept: Utvecklingen på IFS fokusområden
Men det finns flera bitar som just asset management, hanteringen av framförallt den tillverkande och energi-världens tillgångar och, förstås, ERP. Digitaliserings-trenden och nya AI-kapabiliteter får i många fall långtgående konsekvenser när det gäller bolagens IT-investeringar; vilket handlar om både teknologisk utveckling och en kraftfull kommersiell potential. En poäng i detta är att IFS koncentrerat sina utvecklingsansträngningar på 6 fokusområden, tillverkning, flyg & försvar, energi, bygg, serviceindustrier och telekom.
– Så är det. Vi har alltid jobbat med att fokusera, säger Sander. Det finns också uppenbara fördelar med detta; dels har vi ett tydligt fokus på industrier, produkter och dels tjänster kring detta. Om vi tittar på våra sex fokusindustrier kan vi lugnt säga att det är i dessa vi är starka för att vi under lång tid fördjupat våra kunskaper och jobbat tätt tillsammans med kunder för att utveckla både produkter och tjänster. Det är något av en nyckel. Vi kan inte vara bäst på allt för alla typer av bolag, men i våra fokusindustrier och kopplat till ERP-, EAM, molnet och service management-bitarna, där håller vi absolut toppklass. Områdena går ofta hand i hand och vi kan förutom hög funktionalitetsnivå på alla relevanta domäner lägga upp vassa plattforms-synergier på bordet. Allt är kopplat till en enda plattform. Det gör att vi har möjlighet att förse våra kunder med en ”best-of-breed-kapacitet” i ett större affärssystem- eller ERP-sammanhang.  

Det är förstås ingen nyhet att vi allmänt befinner oss i ett kraftfullt och närmast explosivt utvecklingslandskap när det gäller IT. Men hur stora bitar kan marknaden svälja, är en fråga som detta reser, medan annat handlar om hur de nya ofta AI- och automationsbaserade teknologierna slår igenom i användarledet. Vad driver den nordiska marknaden idag, vad är det man mest vill ha?
– AI är naturligtvis en del, men precis som du säger är automationen ett viktigt inslag som driver. Att koppla ihop sina tillgångar och kunna automatisera det är av stor betydelse. Man drar i detta också nytta av data på ett annat sätt än tidigare och får en transparens som kommer hela organisationen till nytta. I spåren av detta följer flera bitar: Man kan t ex skapa verksamhetsutveckling och innovationer utan att det behöver bli så stora projekt. Testa, iterera och göra piloter – allt sånt blir enklare dels för att tekniken tillåter det och dels för att t ex automationen skapat tidsutrymme, där man slipper sitta med manuellt repetitivas uppgifter, utan istället kan ägna sig åt verksamhetsutvecklande och kommersiellt mer lönsamma affärsprojekt.

I maj 2023 släppte IFS den första av sina två årliga IFS Cloud-uppdateringar. I varje IFS Cloud-release stärker IFS-visionen att leverera kapacitet för långtgående automation, artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML). Med detta menar man att IFS genom IFS Cloud optimerar människor, tillgångar och tjänster för att driva värde och stärka transformation.

Hur ser det ut på konkurrenssidan?
Klart är att IFS är svåra att slå på sina fokusindustrier. Kunskapen och medarbetarkompetensen är synnerligen hög här. Vad är det differentierar IFS gentemot konkurrenterna?
– Ja, vi är svåra att slå inom våra fokusindustrier. Fokus som ett förhållningssätt ger oss i förlängningen bra träffbilder i de lösningar vi kan lägga upp på bordet. T ex inom tillverkande industri, där vi vet att vi kan hantera komplexa globala försörjningskedjor eller de idag ofta lika komplexa eftermarknadsområdena. Här har vi ett tillräckligt stort skop för att med lösningarna möta de mest komplexa kombinationerna av utmaningar.
– Jag skulle också vilja tillägga att vi på asset management-sidan är väldigt starka kontra konkurrenterna. Vi har en produkt som innefattar ” best-of-breed-capabilitet” för ERP, EAM och FSM, d v s inga synkroniseringverktyg eller integrationer behövs, som kopplar samman domänerna, utan det är en och samma plattform och produkt.
– Geografiskt är vi traditionellt väldigt starka i Sverige och Norge, men vi börjar se att det kommer igång spännande expansiva rörelser i Finland och Danmark. Stora potentialer finns i detta.

Partnersidan är viktig för IFS. Hur ser det ut i det nordiska perspektivet här?
– Bra, vi har en hel del på agendan här. Capgemini är ett på den högsta nivån, men här finns också Accenture och CGI. Bland lokala partners är Addovation, Novacura och andra viktiga stöttepelare. De är alla väldigt viktiga för oss.

IFS Norden består i dagsläget av 600 medarbetare. Omsättnings-mässigt står de för ca 20 procent av totalen i IFS, ca 1,9 miljarder kronor. Därmed är man en av de största globala regionerna.
Den positionen tänker Ann-Kristin Sander se till att man håller.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title