Europeiska investeringsbanken (EIB) har gjort en principöverenskommelse för stöd till Europas första egenproducerade gigafabrik för tillverkning av litiumjonbatterier, Northvolt Ett, i Sverige. Efter ett låneavtal kommer finansieringen att komma från Europeiska fonden för strategiska investeringar (Efsi), hörnstenen i Investeringsplanen för Europa.
Gigafabrik ska byggas i Skellefteå
Gigafabriken kommer att byggas i Skellefteå i norra Sverige – en region med omfattande råvarutillgångar och gruvdrift med långa anor vad gäller processtillverkning och återvinning. Tack vare regionens stora tillgång till ren energi, kommer byggandet av fabriken i norra Sverige göra det möjligt för Northvolt att använda 100 % förnybar energi i sina tillverkningsprocesser.
– Framtagandet av en konkurrenskraftig och grön batterivärdekedja inom Europa kommer inte endast att minska växthusgaserna genom att fasa ut fossila bränslen i elproduktionen och på transportområdet utan även bidra till att skydda miljontals välbetalda europeiska industrijobb i den allt hårdare globala konkurrensen, konstaterar EIB:s vice ordförande Andrew McDowell.
Det lån på 350 miljoner euro till Northvolt som idag godkändes i princip av vår styrelse är den största direkta EIB-finansiering som någonsin godkänts för batteriteknik och vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Northvolt under de kommande månaderna för att ingå avtalen.
Strategiska partners
– EIB och EU-kommissionen är strategiska partners inom ramen för EU:s batteriallians. Jag välkomnar det betydande stöd som föreslås av EIB till Northvolts gigafabrik som en språngbräda för inrättandet av en konkurrenskraftig, hållbar och innovativ värdekedja, med en storskalig tillverkning av batterier, här i Europa, säger Maroš Šefčovič, Europeiska kommissionens vice ordförande med ansvar för energiunionen. Våra båda institutioner har ett nära samarbete med industrin och viktiga medlemsstater för att EU ska bli världsledande inom denna snabbt växande sektor.
Northvolt Ett kommer att utgöra Northvolts primära produktionsanläggning, med beredning av aktivt material, cellmontering, återvinning och hjälputrustning. En fjärdedel av fabriken kommer att ha anlagts 2020. När Northvolt Ett uppnått full kapacitet kommer anläggningen att producera 32 GWh i batterikapacitet per år.
Utfasning av fossila bränslen
– Idag har vi kommit ett steg närmare vårt mål att tillverka de grönaste batterierna i hela världen och att bidra till en framtid i Europa där fossila bränslen är utfasade, , säger Peter Carlsson, en av grundarna av och verkställande direktör för Northvolt.
Kapitalet, till vilket detta EIB-lån läggs, kommer att finansiera inrättandet av den första batteriproduktionsanläggningen för 16 GWh. Batterierna från Northvolt Ett är avsedda för användning i bil- och nätenergilagringsapplikationer samt industriella och bärbara applikationer.
– Dagens beslut av EIB är väldigt tillfredsställande och ett stort steg mot storskalig batteriproduktion i EU och ett fossilfritt samhälle, säger Ibrahim Baylan, Sveriges näringsminister. Beslutet visar att det i Sverige finns förutsättningar för en hållbar batteriproduktion och att det är viktigt för Sverige och resten av EU att producera batterimaterial och batterier utifrån miljövänlig, svensk elektricitet.
Om Northvolt kan konstaterades att det grundades 2016 för att bygga världens mest miljövänliga batterier, med minsta möjliga koldioxidavtryck och högsta ambitionen vad gäller återvinning, för att möjliggöra en europeisk övergång till förnybar energi. Northvolts experter bygger nästa generation av batterifabrik med särskilt beaktande av processinnovation, stordriftsfördelar och vertikal integration. När anläggningen står klar kommer den att vara en av de största batterifabrikerna i Europa med en årlig kapacitet på 32 GWh.