Annons

Han leder Northvolts nya 55 miljarders satsning – PLM och automation i viktiga roller

SIEMENS CLOSED-LOOP MANUFACTURING-KONCEPT och REVOLT. Så kom då igår bekräftelsen på ryktena om att Northvolt ska bygga en gigafabrik för batteritillverkning i Nordamerika. I en satsning värd drygt 55 miljarder kronor - varav ett substantiellt statstöd och investeringar från det lokala provinsstyret (22 miljarder) är delar av finansieringen - drar Northvoltchefen, Peter Carlsson, och CEOn för Nordamerika-rörelsen, Paolo Cerruti, igång bygget som blir förlagt till Montreal-regionen i Quebec, Kanada.
Den nya gigafabriken, Northvolt SIX, kommer liksom en av sina föregångare, anläggningen i svenska Skellefteå, Northvolt ONE, att årligen producera 60 GWh. Detta är tillräckligt med batterikraft för en miljon elbilar. Klart är också att Northvolt SIX blir Kanadas första helt integrerade batteritillverknings-anläggning med högpresterande litiumjon batteri-celler för bilar, lastbilar och bussar på programmet.
Bygget av projektet ska påbörjas nu på hösten 2023 och de första batterierna väntas tas ut ur produktionslinjerna 2026. Snabba ryck alltså jämfört med de första anläggningarna Northvolt byggt, men en numera bred erfarenhet och smarta upplägg av fabriksdesignen gör att det hela idag kan gå snabbare. Intressant i sammanhanget är att Siemens Digital Industries haft en betydande roll i den svenska batteriutvecklarens totalupplägg – både avseende automationsbitarna och digital stöd för batteridesignen – detta med sitt konceptuella Closed-Loop Manufacturing koncept och mjukvarorna i Xcelerator-portföljen.
Allmänt när det gäller PLM- och automationsbitarna har Northvolt hittills lutat sig tungt mot Siemens, som har integrerade och batterispecifika, beprövade lösningar för både produktutvecklingsområdet och produktionen. Ett projekt av Northvolt SIX’ magnitud kräver också en hel del i PLM- och automationsarsenalen. Tidigare kalkyler indikerar på att mer än tusen Teamcenter-licenser – en digital ryggrad och kollaborativ databas - och ett hundratal NX CAD-platser behövs. Dessutom krävs ett antal speciallicenser för saker som batterisimulering, flödessimulering av produktions-batcher och ett större antal MOM- (Manufacturing Operation Management) och MES-licenser, som bl a kopplar PLM till produktionssidan. För MES är ett par hundra licenser för en anläggning i gigafabriksstorlek en rimlig uppskattning.

När PLM&ERP News tidigare tittat på kostnaderna kring Northvolt projekt i 60 GWh-storleken har bara en mindre del gått till PLM-sidan. En gigafabrik i storleken på Northvolt Ones Skellefteå, Sverige plats, har hittills legat i intervallet 1,9 miljoner till 2,3 miljoner dollar, motsvarande det drygt tiodubbla i kronor, lite beroende på storleken och mer specifika detaljer i layouten.

De relaterade automationslösningar som behövs för att uppnå den superrationella produktion som är en avgörande konkurrensfördel, är däremot betydligt större än PLM-satsningarna. De exakta investeringsstorlekarna är affärshemligheter, men vi talar i detta om satsningar som är tiofaldigt större än PLM-bitarna.

De tunga miljöargumenten
Viktiga argument i en satsningar av Northvolt SIX kaliber, vid sidan av de 3 000 jobb anläggningen beräknas ge, är miljöfaktorerna. Dels bidrar batteriproduktionen till ren drift av fordon, dels förväntar man sig att Northvolts cirkulära produktlivs-upplägg, Revolt, för batterierna ska ge minimala negativa miljöavtryck. Detta handlar bl a om hållbarhetsperspektiven konstaterar Northvolts Nordamerika-chef, Paolo Cerruti:
– Northvolt SIX kommer att ta hållbara batterier till Nordamerika – vilket gör Quebec till en nyckelaktör i den globala energiomställningen, säger han.

3D-bild på den planerade Northvolt SIX-anläggningen.

Bakgrunden är att inget batteri håller för evigt. Men när de innehåller återvinningsbart material är de alltid värdefulla. Genom att återvinna använda batterier och återvinna dem till råmaterial för nya batterier, minskar efterfrågan på färskt material och närmar oss att sluta kretsen för batterier.
Allt detta är en tankegångarna bakom Northvolts s k Revolt-program.

Från råvaror till batterier till återvinning
Från råvaror till elfordon och tillbaka igen kommer Northvolt SIX att vara värd för en helt integrerad produktionsuppsättning.
– Vi kommer att förvandla råvaror till färdiga battericeller för våra kunder och exportera dem över Nordamerika och sedan ta tillbaka de gamla batterierna för att återvinna material, säger Cerruti.
Så här ser cirkeln ut:

 1. Katodproduktion
Batteriproduktion börjar med produktion av högpresterande katod

2. Elektrodtillverkning
Tillverkning av anod- och katodelektrod i stora rullar

3. Cellmontering
Elektroden skärs till i storlek och monteras i celler tillsammans med alla andra komponenter som krävs

4. Leverans
Färdiga celler slås in och paketeras innan de skickas till kunderna

5. Återvinning
Återvinning av uttjänta batterier för att återanvända värdefullt material i en ny generation batterier

6. Tillbaka till nummer ett.

– Under de sju år som gått sedan Northvolt grundades har vi eftersträvat ett unikt mål – att etablera en ny, hållbar modell för batteritillverkning. Idag utökar vi våra ambitioner genom att ta Northvolt till Kanada, säger Northvolts CEO och grundare, Peter Carlsson.
Den dynamik han dragit igång kring batteritillverkning är ett stycke svensk industrihistoria.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title