Annons

Ny milstolpe för kollaborativa robotar: ABB i samarbete med XtalPi kring automatiska och smarta lab-miljöer

En intressant nyhet på robotområdet i veckan är ABB Robotics meddelande om att man har ingått ett strategiskt samarbete med XtalPi för att producera ett antal automatiserade labbarbetsstationer. De nya automatiserade laboratorierna kommer att vässa produktiviteten för FoU-processerna inom bioläkemedel, kemiteknik och kring nya energimaterial. En nyckelroll i detta spelas av ABBs cobotar som kan användas i tillämpningar som transport av prover, tester och kvalitetskontroll. Ordet cobot kommer från sammanslagningen av de engelska orden: "collaborative” och ”robot". Det som skiljer en cobot från en traditionell industrirobot är att coboten har förmåga att jobba nära sina mänskliga medarbetare på ett säkert sätt. På så sätt kan människa och cobot arbeta tillsammans med gemensamma uppgifter.
XtalPi arbetar med att driva på en intelligent och digital omställning inom biovetenskap och nya material i kemikalieindustrin. 2022 köpte detta AI-teknikföretag in över 100 GoFa-cobotar för att skapa automatiserade labbarbetsstationer vid testanläggningen i Shanghai, i Kina. GoFa är en av ABBs senaste tillskott i gruppen av kollaborativa robotar. GoFa har en klassledande räckvidd på 950mm och är snabbare än de andra kollaborativa robotarna i sin klass.
Till saken hör vidare att XtalPi i år lanserat det automationscentrerade varumärket XtalPi Intelligent Automation i syfte att bistå forskare med hjälp av automationsutrustning. Tillsammans med ABB Robotics använder sig XtalPi Intelligent Automation av GoFa-cobotar för att automatisera de syntes- och kristalliseringsprocesser som används vid framtagningen av nya läkemedel och material för deras kunder.
- Vårt samarbete med XtalPi äör ännu en milstolpe för våra kollaborativa robotar inom biovetenskap, säger Jose-Manuel Collados, chef för Service Robotics Product Line på ABB Robotics. Hur då?

Enligt Jose-Manuel Collados kommer ABB Robotics och XtalPi att radikalt förbättra forskning och utveckling i labben genom automation som arbetar sida vid sida med människor.
– Genom att göra det möjligt för läkemedels- och bioteknikföretag att utveckla nya läkemedel snabbare och billigare hjälper ABB till att främja forskningen kring förebyggande av sjukdomar, vilket kommer att leda till friskare samhällen. Vårt nya Open Innovation Lab for Life Science and Healthcare i Zhangjiang i Shanghai kompletterar arbetet på vårt Life Sciences and Healthcare Lab vid Texas Medical Center Campus i Houston, sager han.

Arbetsstationer för bl a beredning
De automatiserade labbarbetsstationerna kan anpassas efter specifika krav med ett antal moduler som kompletterar olika experimentsteg. ABB:s GoFa-cobotar utför repetitiva, manuella uppgifter och arbetar oavbrutet, vilket ökar hastigheten på experimenten. De stora volymer högkvalitativa data som genereras ökar effektiviteten i DMTA-forskningscykeln (Design-Make-Test-Analyze) och ger en stabil grund för att driva på AI inom vetenskap. 
GoFa-cobotarna används av XtalPi Intelligent Automation för att ta fram arbetsstationer för beredning, utspädning och filtrering, reaktionsarbetsstationer, arbetsstationer för UPLC-testning, arbetsstationer för handskboxar, lager för prover samt automatiskt styrda fordon (AGV) så att forskning och utveckling i labben blir snabbare och effektivare. 

AMR-enheter (Autonomous Mobile Robots) som är utrustade med GoFa-cobotar överför prover automatiskt mellan olika arbetsstationer.

Varje automatiserad arbetsstation kan utföra hundratals olika experiment: ABBs GoFa-cobotar arbetar i en rad olika utmanande miljöer, bland annat handskboxar – utan fukt eller syre – samtidigt som de utför intrikata arbetsuppgifter som öppning av lock och utplacering av labbutrustning, hantering av vätskor, tillsats av prover, filtrering, utspädning, magnetomrörning, snabb provtagning och UPLC-testning. Minimal övervakning krävs. AMR-enheter (Autonomous Mobile Robots) som är utrustade med GoFa-cobotar överför prover automatiskt mellan olika arbetsstationer, vilket ökar effektiviteten samtidigt som det håller kostnaderna nere ytterligare.

Fyra roterande armar
Automatiserade lager för prover är utrustade med en GoFa-cobot och fyra roterande armar, vilket ger kompakta och effektiva lagrings- och plockningssystem för laboratoriereagenser så att processen blir effektivare och helt spårbar. 
– I och med samarbetet med ABB kan vi öka effektiviteten i laboratorierna genom att implementera en modell för integrering mellan människa och robot. Vi hoppas kunna kombinera XtalPis intelligenta programvarusystem och erfarenhet av industrin med ABB:s robotexpertis för att lansera fler innovativa lösningar till läkemedelsindustrin, vilket i sin tur kommer att öka användningen av automation och robotar i FoU-processen och bidra till att automatisera laboratorier, säger Chenxi Zhang, chef för Automation Product Management på XtalPi.

Detta är ABB Robotics senaste projekt på labbautomationsmarknaden där man ser en betydande tillväxt med intäkter på 5,1 miljarder dollar 2022, en siffra som förväntas stiga till 7,1 miljarder dollar 2028.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title