Annons

Nya Autodesk Inventor 2025: Inga banbrytande nyheter, men många viktiga förfiningar och buggfix

NYA VÄSSADE INVENTOR FIRAR 25 ÅR och nu finns också en ny version av PDM-systemet VAULT. En av de globala absolut tyngsta spelarna på 3D CAD-marknadens mainstream-sida är Autodesks Inventor. Lösningen, som nu firar sitt 25-årsjubileum med Inventor 2025-versionen, har i stigande tal tagit sig upp i toppskiktet när det gäller det globala antalet professionella användare, där man enligt analytiker som Griffin Securities idag innehar en annanplats efter klara marknadsettan Dassault Systemes' SOLIDWORKS. De senare är enligt analytikerns estimat under 2024 på väg mot 700 000-nivån när det gäller antalet pro-användare. Detta emedan Autodesk Inventor globalt ligger på en bit över 400 000 professionella Inventor-användare. I dagens artikel tittar vi kort på den nya 2025-versionen. Men det finns fler versionsnyheter på Autodeskfronten: man släpper också en ny 2025-upplaga av sitt PDM-system Autodesk Vault, som innehåller en mängd nya funktioner och förbättringar som syftar till att förbättra säkerheten, effektivisera processorn och förbättra användarupplevelsen. Vi har tittat också på nya Vault i dagens artikel. Men som sagt i år har det gått 25 år sedan introduktionen av Autodesk Inventor; en från start starkt MCAD-orienterad lösning, som kom som en ersättare för Mechanical Desktop, men som idag täcker en rad aspekter inom produktframtagning, inklusive sånt som dokumentation och produktsimuleringsverktyg i en kraftfull blandning av parametriska, direkta, friformiga och regelbaserade designfunktioner. Med jubileumsversionen kan konstateras att det i mångt och mycket handlar om förfiningar av existerande kapacitet, snarare än att man lägger till stora funktionella nyheter. Denna version ger runt 150 förbättringar, var och en noggrant utformad för att förbättra användarupplevelsen, förbättra funktionaliteten och effektivisera designprocesserna. ”Vi har också tagit itu med över 1 330 buggfixar, vilket visar vårt engagemang för tillförlitlighet och prestanda,” konstaterar t ex Autodesk-bloggaren, James Krenisky. Medan Mike Thomas - som har gjort en noggrann genomgång av den nya versionen på vår amerikanska systersajt, ENGINEERING - pekar på något som ofta gäller för produkter med lång livslängd: Det blir inte så många stora funktionella nyheter. ”Inventor ger i 2025 års utgåva inte många helt nya funktioner. Med det sagt finns det ett stort antal förbättringar baserat på användarförändringar, förbättringar av befintliga funktioner, etc,” skriver han. Allmänt gäller för nya Inventor 2025 att produktutvecklarna fortsätter att betona sitt engagemang för att göra det till det främsta verktyget för ingenjörskonst och design. Här finns också en rad features och funktioner som effektiviserar designprocesserna, vässar användarupplevelsen och främjar interoperabilitet, vilket man menar, ”säkerställer att användarna är utrustade med de mest avancerade verktygen som fungerar precis som man förväntar sig.” Men mer då?

Inventor först: Ett bra exempel på att Autodesk
arbetar med att vässa befintliga funktioner är Finish.
Inventor 2025 introducerar flera betydande förbättringar av funktioner för delmodellering, särskilt i Finish Feature-funktionaliteten.
ENGINEERING.coms Mike Thomas menar att man här gjort välkomna tillägg. Han pekar bl a på att Finish-funktionen i Inventor 2025, gör det möjligt att dokumentera tillverkningsprocessen kring materialbeläggning eller ytfinish i delar och sammansättningar. ”Baserat på feedback från kunder kan man nu välja hela karosser, förutom att välja ytor,” noterar han och tillägger att två nya väljare låter användaren växla mellan att inkludera och exkludera objekt. ”Man kan alltså välja en kropp med ett enda val och sedan välja att utesluta specifika ytor. Detta kan vara betydligt snabbare än att välja ytor för inkludering individuellt.”
Andra förbättringar är att i sammansättningar ingår nu ytbehandlingar som appliceras på komponenter i speglingsoperationer. Dessutom: Hårdhet är nu ett textfält som tillåter inmatning av alla typer av enheter och värdeintervall.

Bl a har följande plåtkommandon moderniserats (se nedan), med gränssnittet för egenskapspanelen och arbetsflöden. Skapa snabbt och enkelt plåtfläns, yta och skärdetaljer. Dra nytta av det uppdaterade gränssnittet och arbetsflödena för att förbättra dina plåtuppgifter: Arbetsflöden för fastighetspaneler – Allt i en panel, inga flikar – Stöder ljusa och mörka teman.

Plåthantering med ett modernt och elegant gränssnitt
I Inventor 2025 introduceras i plåtkontexten ett moderniserat gränssnitt för att designa plåtkomponenter, vilket gör processen mer intuitiv och effektiv än någonsin tidigare. Här har den senaste versionen ett elegant, användarvänligt gränssnitt som effektiviserar designarbetsflödet genom att placera verktyg i en logisk ordning och göra tidigare svåra att hitta funktioner lättillgängliga.

Flange, Face och Cut-funktionen har nya UIs. Den övergripande förbättringen i UIn och arbetsflöden kommer att uppskattas. Men notabelt är att UI-förbättringarna ser ut att vara ett pågående arbete med en blandning av dialogdrivet och modernt UI. I motsats till dialoger är det nya moderna användargränssnitt palettdrivet, vilket inte bara gör det lättare att lära sig utan gör det lättare att interagera. Men här finns alltså fortsatt utrymme för UI-förbättringar i takt med fortsatta uppdateringar i kommande versioner.

”Oriented Minimum Bounding Cylinder.” Förbättringar gjorda kring att härleda sammansättning, härleda del och göra del (Derive Assembly, Derive Part, och Make Part): Från och med 2025-releasen kan en vald komponent i den härledda delen och sammansättningen representeras som en begränsningscylinder. Detta alternativ med reducerade detaljer minskar minnesförbrukningen. Begränsningscylindern (bounding cylinder) kommer att uppdateras för att återspegla eventuella ändringar i den härledda cylindern eller i baskomponenten. Dessutom har man flexibiliteten att blanda ”bounding boxes” och ”bounding cylinders”. Detta innebär att en kropp kan förenklas som en låda, medan en annan kan representeras som en cylinder.

Monteringsmodellering – välbehövliga grafiska uppdateringar
Här inkluderas nu några välbehövliga grafiska uppdateringar, som att markera de dolda delarna av komponenter. Mer är att ett nytt alternativ finns att upptäcka för ”Oriented Minimum Bounding Cylinder” när man använder cylindriska kuvert för att förenkla sina sammansättningar.

Men på grafiksidan är detta med att man snabbt kan ändra färgen på alla delar i sina sammansställningar med hjälp av anpassningsbara färgscheman som visa komponenter med separata färger, en värdefull uppdatering. Med komponenter i unika färger kan man få bra stöd för urval, förståelse av komponents rumsliga relationer och annat. Det hela går snabbt att aktivera och snabbt att inaktivera, noterar ENGINEERING.coms Mike Thomas, och tillägger: ”Du kan också definiera de färger du vill använda när du visar separata färger. Detta görs i färgschema-redigeraren via den nyligen tillagda sektionen Separata färger.”

Redigering och navigering av dellista. Dialogrutan Parts List är nu en dialogruta utan modell. Det betyder att man kan panorera och zooma in ritningen medan man arbetar i dialogrutan. Om man använder panorering eller zoom, använd ESC för att avsluta antingen utan att stänga dialogrutan.

Ritningar och interoperabilitet
I sin blogg pekar Autodesk på att det finns en uppsjö av ”Just-Do-It”-förbättringar för att optimera ritningar, dokumentation och anteckningar. Att börja med en tung slagare är möjligheten att infoga ”artikelnummer” i ritningsledartexten. Denna nya funktionalitet möjliggör dynamiska uppdateringar av text som är länkad till dellistan, såväl som till ballonger och anteckningar i ritningar, vilket säkerställer att dokumentationen förblir konsekvent och korrekt under hela designprocessen.

På interoperabilitets-sidan inom Autodesks ekosystem, finns bl a ett fokus på förbättrad kompatibilitet och sömlös integration med AEC-applikationer för att underlätta smidigare och effektivare arbetsflöden.

Autodesk pekar också på att man med 2025:an kan förbättra samarbete och tillgodose globala standarder med förbättringar av 3D-annoteringar och 2D-ritningsdokumentation.

Allmänt kan noteras att Autodesk har MBD-lösningar, Model-Based Definition, som alltså handlar om att inkludera tillkverknings-information i 3D-modellerna. MBD tenderar att bli ett allt viktigare inslag i produktframtagningsarbetet och vinner alltmer mark bland användarföretagen.

NYA versionen av PDM-systemet Autodesk VAULT
Så lite om nya Autodesk Vault som i sin 2025-version har en hel del nya funktioner och förbättringar som syftar till att förbättra säkerheten, effektivisera processer och förbättra användarupplevelsen.

Ett nyckelfokus i Vault 2025 är de vässade säkerhetbitarna. Administratörer har nu större kontroll över lösenordspolicyer, med möjligheten att genomdriva anpassade regler som lösenordslängd och inkludering av gemener och versaler, siffror och specialtecken. Denna förbättring säkerställer att användarkonton är bättre skyddade mot obehörig åtkomst.

En annan viktig uppdatering kommer i form av e-postmeddelanden under hela livscykeln. Användare kan nu konfigurera e-postvarningar, baserat på fördefinierade mallar, som meddelar specifika individer eller grupper om ändringar i dokumentstatus. Oavsett om det handlar om att varna dokumentansvariga om avvisade filer eller att informera kontrollanter om dokument som väntar på granskning, säkerställer den här funktionen att intressenter håller sig informerade och kan agera snabbt, vilket effektiviserar samarbets- och beslutsprocesser.
Vault 2025 introducerar också förbättringar i säkerhetskopieringshantering, vilket gör att säkerhetskopieringar kan schemaläggas direkt i Vault-gränssnittet. Detta inkluderar stöd för olika typer av säkerhetskopiering som databas, fullständiga och inkrementella säkerhetskopieringar, vilket ger användarna större flexibilitet och kontroll över sina processer för säkerhetskopiering av data.

Rejäl översyn av rensingskapaciteten
Rensningskapaciteten har fått en rejäl översyn. Administratörer kan nu rensa hela mappar baserat på livscykelrensningsinställningar, vilket förenklar processen att ta bort filer som inte behövs. Dessutom kan pågående rensningshantering automatiseras genom att konfigurera rensningar så att de inträffar vid livscykelövergångar, vilket säkerställer att föråldrade eller irrelevanta filer tas bort från systemet.

Bland de mindre förbättringarna finns funktioner som att söka efter historiska artikelnummer, kriteriebaserade grundläggande sökningar och ett uppgraderat verktyg för grundläggande kopieringsdesign för valv. Dessa förbättringar bidrar till en mer effektiv och användarvänlig upplevelse.

Dessutom har Vault Thin Client-gränssnittet fått uppdateringar, vilket gör att företag kan anpassa gränssnittet med sin egen logotyp och ställa in arbetsytan som standardmålsida. Dessa anpassningsalternativ hjälper till att skräddarsy användarupplevelsen för att bättre anpassa sig till organisationens varumärke.

För utvecklare som använder Vaults API erbjuder Vault 2025 stöd för både .NET 4.8 och .NET Core 8.0, vilket säkerställer kompatibilitet med ett brett utbud av applikationer. Det är dock viktigt att notera att alla anpassade tillägg och funktioner måste migreras till den nya versionen om andra appar är länkade.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title