Annons

Nye IFS-chefen Mark Moffats tuffa utmaning: Att upprätthålla succétrycket även i lågkonjunktur

Det är en tuff uppgift han tagit på sig, svenska affärsystemutvecklarens, IFS, nye globale CEO, Mark Moffat. När han nu efterträder Darren Roos på posten handlar det om en ERP-spelare som i högsta grad utvecklat ett momentum, både kommersiellt och teknologiskt. Under Darren Roos tid som CEO har IFS mer än tredubblat sin omsättning och på sluttampen utvecklats till att bli ett molnföretag i stark tillväxt. Just molnsatsningen är en milstolpe i bolagets utvecklingslinje. På bara ett par år sedan lanseringen av IFS Cloud-plattformen har migrationen i kundledet vuxit ordentligt och idag kommer 79 procent av de totala intäkterna från molntjänster, jämfört med 36 procent då han tillträdde. Ingen dålig resa alltså, men också ett utslag av att bolaget lyckats bra med värvningarna av exekutiva toppledare. Här hade f ö Roos utmärkta förutsättningar att nå dit han nått genom sin bakgrund innan han kom till IFS som ansvarig för affärssystemjätten SAPs molnsatsningar.
Att upprätthålla detta framgångstryck i tider av lågkonjunktur och global oro är inga lätta utmaningar. Även om de inre förutsättningarna är mycket goda: en stark teknologi med nu senast också AI, artificiell intelligens, som inbäddad kapabilitet i molnplattformen, en stark försäljningsapparat med duktiga konsulter och en rad partnerskap med både globala konsultjättar och kapabla lokala spelare. Men å andra sidan har t ex den nordiska divisionen inom IFS tagit sig igenom de senaste fem åren - med COVID och annat dramatiskt -med fantastiskt starka tvåsiffriga tillväxttal. Så visst går det att trolla med knäna om teknologin är suverän och den kommersiella apparaten är i topptrim.
I pressmaterialet kring bytet på topposten skriver IFS att, ”övergången betyder att IFS kommer fortsätta sin framgångsrika strategi, som har lett till att de har etablerats som den marknadsledande leverantören av affärssystem för verksamheter inom service, tillverkning och underhåll. Man påpekar i detta också att Mark Moffat, Darren Roos och IFS ledning har under det senaste halvåret ordnat de nödvändiga förberedelserna för att se till att övergången går smidigt till.
Tidigare hade Mark Moffat rollen som kundansvarig (CCO), och innan han började arbeta på IFS hade han ett flertal seniora positioner på PwC.
– Det är en stor ära för mig att få leda IFS i en period av framstående tillväxt, säger Mark Moffat, CEO på IFS. Vi har en stark grund att bygga vidare på och alla komponenter som krävs för att fortsätta vår affärsstrategi med en differentierad position på marknaden, en enormt avancerad och kapabel AI-baserad lösning, en engagerad kundbas, ett värdeskapande och motiverat partnerekosystem och självklart våra kunniga medarbetare.
Han passar också på att erkänna Darren Roos arbete och konstaterar att han ser fram emot att jobba med honom i hans nya roll som styrelseordförande.
PLM&ERP News kommer inom kort att publicera en längre djupintervju med den nye IFS-basen.

Darren Roos pekar i ett uttalande på att man tack vare den organiska tillväxten och kundnöjdheten, ”har blivit den betrodda leverantören av branschspecifika lösningar för hantering av tillgångar, människor och kunder.” Stora ord förvisso, men också en beskrivning som har bra bäring på verkligheten. Bolaget har gått strålande under hans tid, inte minst då den nordiska delen av verksamheten, idag styrd av Ann-Kristin Sander, som PLM&ERP News intervjuade i mitten av 2023 (Nordenrörelsen i ledande roll när IFS kliver in i miljarddollar-klubben – möt regionchefen Ann-Kristin Sander i dagens djupintervju”).
–Det är med glädje som jag utser Mark Moffat som min efterträdare, säger Darren Roos, numera alltså styrelseordförande på IFS och pekar ut Moffats erfarenheter och kunskaper som tunga skäl till att han blir en bra ledare som IFS behöver. Han fortsätter:
– Jag är stolt över allt som åstadkommits sedan jag anslöt till IFS och jag vill tacka alla de tusentals anställda i organisationen som bidragit till detta och gjort våra kunder framgångsrika. Jag är glad över att kunna fortsätta min resa med IFS, om än i en ny roll. Det finns en stor marknadspotential att fånga för verksamheten och jag kommer fortsätta jobba med styrelsen, Mark Moffat och alla delar av IFS för att se till att det händer. Jag tar över rollen som styrelseordförande från Jonas Persson, som jag vill tacka för hans rådgivning och stöd genom åren.

Wallenberg-anknutna EQT bland huvudägarna
Till saken hör slutligen att IFS är ägt av investerarna EQT, Hg och TA Associates. Trion har satsat hårt på IFS sedan 2022 och i dagsläget värderas bolaget till mer än 10 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 100 miljarder svenska kronor.
–Darren och ledningen har levererat fenomenala resultat som gjort IFS till ett av de snabbast växande stora mjukvaruföretagen i världen, säger Johannes Reichel, partner på EQT som är majoritetsägare av IFS. Mark har rätt bakgrund och ambition för att dra nytta av IFS möjligheter och vi ser fram emot att jobba med Darren som styrelseordförande. Jag vill också tacka Jonas Persson som lämnar styrelsen, han har varit styrelseordförande sedan EQT förvärvade IFS. Han kommer fortsätta som senior rådgivare på EQT och styrelseordförande på flera andra mjukvaruföretag som ägs av EQT.

IFS planerar att presentera sina finansiella resultat för 2023 den 30 januari 2024.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title