Gruvnäringens negativa påverkan på både miljön och lokalsamhället oroar många. Därför tog Svemin, branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige, initiativ till projektet TraceMet ¬– ”Traceability for sustainable metals and minerals” (spårbarhet för hållbara metaller och mineral).
Det system man utvecklat kan alltså visa metallens klimatavtryck och hur mycket återvunnet material den innehåller. Systemet bygger på blockkedjeteknik som håller reda på hur metallens miljöprestanda förändras när den vidareförädlas av olika aktörer.
TVÅ OLIKA PILOTSYSTEM
Projektet har tagit fram två olika pilotsystem. Det ena följer värdekedjan för järn, från gruvan via ståltillverkning till bussar eller lastbilar. Det andra gäller koppar, från gruvbrytningen via tillverkning av koppartråd till elmotorer.
– Tack vare de administrativa instruktionerna i systemet kan metallen certifieras av en oberoende part, säger Erik Lindblom.
Flera projekt om certifiering av metaller pågår parallellt i världen. Det unika med TraceMet är att projektet har involverat aktörer från hela värdekedjan: gruvorna Boliden och LKAB, vidareförädlarna Elektrokoppar och SSAB samt slutanvändarna ABB, Scania och Volvo Group.
Samtliga företag har bidragit med både tid och data till projektet. Svemin är projektägare och IVL Svenska Miljöinstitutet har lett projektet, där även forskare från Rise har deltagit.