Annons

Offensiva danska robotaktörer bygger ny fabrik för 340 miljoner kronor

Med ekonomiskt stöd från bolagens gemensamma amerikanska moderkoncern, Teradyne, har man köpt en tomt på 50 000 kvadrat i Odense för ändamålet. Här ska nu 36 miljoner dollar kommer att investeras i byggandet av ett stort cobotnav i världens ”cobothuvudstad”. Samarbetsrobotar – eller cobots – är nu det snabbast växande segmentet för industriell automatisering. Cobots är en typ av användarvänliga robotar som kan arbeta nära människor utan behov av säkerhetsskydd, vilket förbättrar både arbetsmiljön och produktiviteten.

Så här kan den planerade fabriken för UR och MiR i danska Odense komma att se ut.

”En revolution för samarbetande robotar”
– Det nya cobotnavet stöder Teradynes mission att ytterligare stärka både MiRs och URs verksamhetsnät över hela världen.MiR och UR är världsledande inom den samarbetsrobotrevolutionen som gör automatiseringslösningar tillgängliga för företag i alla storlekar. Teradyne fortsätter att investera aggressivt i utvecklingen av nya produkter, lösningar och försäljningskanaler och denna nya anläggning är en viktig del av vår tillväxtstrategi, säger Mark Jagiela, VD och koncernchef för Teradyne och fortsätter:
– Vi har hittat något väldigt speciellt i Danmark. Deras kombination av innovativ industriell design och praktisk affärsnytta, har skapat en perfekt grund för denna nya industri. Förmågan att få robotar att arbeta i samarbete med människor på ett användarvänligt sätt är något vi inte har stött på i denna omfattning någon annanstans i världen.

Danskt marknadsförsprång,” hävdar MiR-basen
Detta är inte första gången MiR- och UR-ägaren ger kontantstöd för robotutveckling i Danmark. Hittills har Teradyne investerat mer än en halv miljard dollar i de två unga danska robotföretagen, som båda växer snabbt.

Trots en gemensam byggnad kommer de två företagen att fortsätta som separata enheter med målet att skapa en attraktiv miljö som hjälper till att locka nya anställda för att underlätta den fortsatta tillväxten som de två företagen förväntar sig under de kommande åren.
– Danmark har ett betydande försprång på den globala marknaden för cobotar. Att satsa ambitiöst på att bygga världens största cobotnav här i Odense är i skenet av detta mycket meningsfullt, säger Thomas Visti, VD för Mobile Industrial Robots. ”
Han tillägger att MiR har anställt 100 nya medarbetare under det senaste året, en offensiv som man delar med UR, som har lagt till 280 nya medarbetare under de senaste två åren. Idag har de två företagen 160 respektive 450 anställda med säte i Danmark. UR sysselsätter nästan 700 anställda över hela världen medan MiRs personal räknar totalt cirka 220 globalt.

Ser en ”enorm” potential
Jürgen von Hollen, VD för Universal Robots, ser en enorm potential på cobotmarknaden.
– Det här är en marknad som förväntas växa till ett totalt värde på nästan 12 miljarder dollar 2030 enligt ABI Research. Efterfrågan på danska cobotar betyder att vi redan vuxit ur våra nuvarande kontor i Odense, både vid UR och MiR, säger UR-chefen. ”
Den danska robotindustrin blomstrar för närvarande; den årliga undersökningen 2019 från branschföreningen Odense Robotics visar att 8 500 personer nu arbetar för danska robotföretag, 3 900 av dem i och runt Odense, Danmarks tredje största stad. Om industrin följer tillväxtprognoserna kommer den danska robotindustrin att ha ca 25 000 anställda 2025, enligt det danska analysföretaget Damvad.

Det är f ö inte bara antalet anställda som växer. De danska robotföretagens totala intäkter ökade med 18 procent under 2018 och nådde 995 miljoner dollar med exporten med 26 procent. Dessa siffror är särskilt betydelsefulla eftersom man för bara 15 år sedan inte hade någon robotindustri att tala om.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title