Annons

Optimeringsdilemmat: Fotbolls-VM, CPQ och några funderingar från Tactons Patrik Skjelfoss

Imorgon börjar fotbolls-VM vilket i sedvanlig ordning innebär att fokus i många människors liv förskjuts en aning. Mer eller mindre beror förstås på intresset. En som i alla fall påverkas en del i detta hänseende är Tactons produktmarketingchef, Patrik Skjelfoss.
”Faktum är att jag måste erkänna att min hjärna normalt inte är helt fokuserad på CPQ (Configure, Price, Quote-system) under speldagarna,” skriver han i en bloggpost på Tactons hemsida.
Men han tar sig elegant ur problematiken genom att koppla sitt intresse till … just det, CPQ. Så här skriver han:
”I år ligger Sverige i samma grupp som Sydkorea, Mexiko och Tyskland. När jag såg det, av någon okänd anledning kom jag att tänka på om CPQ skulle kunna stödja Sveriges landslagsspårare Janne Andersson för att välja de bästa första 11 möjliga. Mer specifikt - finns det ett sätt att optimera Sveriges landslag?” Så, hur är det – kan man CPQ-optimera vårt blågula landslag? Nja, vi har klippt ut delar av hans roliga synvinkel och nedan ser du hur Patriks resonerar kring möjligheterna.

”Nästan varje dedikerad fotbollsfans har sin egen uppfattning om hur landslaget ska se ut. Efter varje match med ett mindre än tillfredsställande resultat, har alla en lösning på hur uppställningen borde ha varit att fungera bättre. Jag tvivlar på att detta år kommer att vara annorlunda.”

Förbundskapten Jan Andersson, som tar ut ”startelvan”, ställs i detta inför ett antal frågeställningar, menar Patrik. Han har ett antal alternativ att bestämma sig för i sånt som; ska man optimera försvaret mot de kraftfulla tyskarna eller är det bättre att prioritera pålitliga spelare som Sebastian Larsson över mer kreativa spelare som Erkan Zengin?

”Titta på det från ett matematiskt och CPQ-perspektiv”, skriver Patrik Skjelfoss, och fortsätter: ”Det finns över en miljon möjliga ’line-ups’ han kunde välja mellan. Om Andersson skulle överväga var och en av dessa skulle det inte bara göra honom sömnlös, men också arbetslös eftersom ingen tränare någonsin skulle överväga varje spelare för varje position …”

En konfigurationsmetod för fotboll. Så, frågan är då hur skulle problemet kunna lösas med en konfigurator?
”Min tanke i detta skulle vara att man kunde kategorisera varje spelare efter vilken  huvudsaklig spelartyp de representerar: Målvakt, försvarare, mittfältare och framåtriktad, o s v. Detta skulle begränsa våra alternativ direkt, utan några verkliga avvägningar.

De flesta försvarare och mittfältare är specialiserade på en position, som central aktör eller som kantspelare. Om du har en kantposition är du vanligtvis specialiserad mot antingen vänster eller höger sida. Ändå är dessa positioner mer ”flyktiga” än sin spelartyp. Således skulle jag istället titta på och gradera hur lämplig en viss spelare är för varje position och använda detta i optimeringen. Jag skulle till exempel betrakta en vänsterförsvarare som en högspecialiserad kantpelare och därmed värdera honom högt som ”Kant” men lågt när det gäller ”Central” förmåga. Visst kan det finnas en uppställning där han skulle bli optimerad som en central försvarare, men det är högst osannolikt.

Sen måste du vidare markera varje spelare efter färdigheter som hastighet, skottnoggrannhet, passningsförmåga, eller om han är bra på huvudet, att nicka alltså, etc. och kartlägga detta gentemot den taktik du vill optimera för, som: ”Defensiv uppställning med möjlighet till snabba kontraattacker”. Du måste också ta hänsyn till spelarens nuvarande form, möjliga skador, gula kort och hur hans stil kombineras med spelarna runt honom … och … och … PUH!

Det CPQ egentligen är bäst för… Jag skulle gärna vilja bevisa min uppfattning om hur häftig en sådana ”Line-Up Configurator” skulle kunna bli och hur den skulle kunna klara jobbet bättre än förbundskapten Andersson, men jag antar att CPQ ska användas där det är bäst: För att optimera din försäljningseffektivitet och verksamhet.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Industriellt

Success Stories

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title