Storleken på den satsning Lockheed Martin gör framgår inte av pressmaterialet, men att det blir omfattande kan man lugnt utgå ifrån, inte minst med tanke på bolagets storlek med bl a drygt 110 000 anställda och en omsättning som 2020 låg på 65 miljarder dollar, motsvarande nära 600 miljarder kronor. Målet med satsningen är nu att utnyttja Siemens Xcelerator-portfölj för att vässa den digitala transformationen och utveckla sånt som realtidsbaserat kollaborativt utvecklingsarbete, vilket man menar kommer att avsevärt minska tiderna i utvecklingslooparna.
DRIVA KOSTNADSBESPARINGAR, FRÄMJA INNOVATION
I pressmaterialet från Siemens noteras vidare att Lockheed Martin Aeronautics har valt Siemens Xcelerator-portfölj för att stödja sin digitala ingenjörstransformation. Genom ett flerårigt kontrakt planerar företaget att utnyttja Xcelerator för att uppnå sina mål för ”missionsdriven digital transformation – accelerera programlivscykler, driva kostnadsbesparingar och främja större innovation.”
Detta är förstås bra för Lockheed Martin när man ska utveckla nästa-generations lösningar, men det är också bra för Siemens som vid sidan av ledande teknologi också stärker sitt kommersiella ledarskap inom A&D.
– Lockheed Martin Aeronautics är ledande inom flygindustrin, och deras beslut att utöka användningen av Siemens Xcelerator-portfölj gör det möjligt att driva digitala initiativ och vinnande program, säger Tony Hemmelgarn, chefen för Siemens Digital Industries Software, påpekar i en kommentar och tillägger: ”Med utgångspunkt från vår erfarenhet av F-35-programmet, och genom nära samarbete, är Siemens glada över att hjälpa Lockheed Martin att accelerera produktionen och uppfylla DoD-kontraktskraven (Department of Defense) för både nuvarande program och nya initiativ.”
Siemens cPDm/PDM-lösning Teamcenter är globalt ledande och, enligt siffror från analytikern CIMdata, hade Siemens 2019 en 20-procentig marknadsandel inom cPDm/PDM, för A&D. På andra plats hade Dassault Systemes runt 17 procent, medan SAP tog tredjeplatsen med 15 procents marknadsandel.
US AIR FORCE VALDE ATT STANDARDISERA PÅ TEAMCENTER
Ett annat i sammanhanget intressant faktum, som på flera sätt kan ha kopplingar till Lockheed Martin, som är stora leverantörer av militära stridsflygplan och liknande till det amerikanska flygvapnet, är att US Air Force i mars 2021 tog beslutet att satsa på Siemens Xcelerator, som sin digitala transformationsplattform för nya och befintliga program. Man kommer i detta att standardisera på Teamcenter som ryggrad i produktdefinitionshantering en (cPDm).
Klart är också att Teamcenter används ofta som ett PLM-system inom flyg- och försvarsindustrin, och är det senaste i en rad åtgärder som vidtagits för att digitalisera organisationens sätt att arbeta för att designa, bygga och reparera vapen.
Det finns alltså mycket som tyder på att detta val inte bara påverkar Lockheed Martins väg in i den digitala framtiden, utan också andra stora militära A&D-leverantörer som Boeing, Northrop Grumman, Raytheon, General Dynamics och andra stora militära affärssegmentsaktörer.
Bara ett exempel på detta: Så sent som i mitten av fjolåret blev det klart att Northrop Grumman stärkte också sitt partnerskap med Siemens. Northrop tillkännagav då att Xcelerator-portföljen skulle användas för att komplettera initiativ och utnyttja digital teknik i flera produktlivscykelmiljöer för att påskynda utvecklingen av nya produkter.
Ett annat exempel är brittiska Aeralis, som utvecklar militära jetplan. Siemens och Aeralis ingick ifjol ett partnerskap kring att bli ett helt integrerat digitalt företag.
I allmänhet använder mer än 80 procent av de stora flyg- och försvarsföretagen Teamcenter, enligt Siemens. För att möta flygvapnets krav på att utveckla avancerade förmågor snabbare måste den digitala tråden sträcka sig genom försvarsindustrin inklusive OEM och leveransbasen.