Annons

PTCs Onshape fortfarande i topp bland de snabbast växande CAD/PDM-plattformarna

MÖT OCKSÅ den högteknologiska tillverkaren som VÄSSADE PRODUKTUTVECKLINGEN och SPARADE HUNDRATUSENTALS KRONOR på Onshape-investeringen. Den uppåtpekande kurvan fortsätter för PTCs molnbaserade CAD- och PDM SaaS-programvara Onshape (Software-as-a-Service). Lösningen, som köptes 2019 av SOLIDWORKS grundare Jon Hirschtick ‘et alliances’, verkar ha utvecklats utmärkt både teknologiskt och kommersiellt under åren i PTCs händer. Teknologiskt eftersom den kontinuerligt förses med nya integrerade lösningar. Kommersiellt eftersom få andra CAD-PDM-program kan matcha förra årets 23-procentiga tillväxt på den professionella användarnivån.
Dagens Onshape är en kraftfullt expanderande CAx- och PLM-plattform när det gäller kapacitet och samarbetsfunktioner. Bland det som ingår för dem som behöver orkestrera en kapabel digital produktutvecklings-apparat på midmarket-nivå är inbyggt PDM-system, färdiga anslutningar till Arena PLM, och även helt integrerade moduler för saker som simulering och analys (Onshape Simulation), kretskortsdesign ( PCB Studio), CAM (CAM Studio), rendering (Render Studio), AR (Augmented Reality) och annat.
I det senare fallet är den nya Onshape Vision-appen, utvecklad inom ramen för Apple Vision Pro-konceptet, ett anmärkningsvärt framsteg. Detta förvandlar platta datorskärmsmodeller till virtuella 3D-produkter i naturlig storlek, från smarta klockor och industriella produktionsmaskiner till bilar och bussar, som teammedlemmar kan dela, hålla, dra isär och inspektera som om de vore fysiska komponenter.
En tung poäng är att allt detta är tillgängligt via en enda webbläsare i molnet; tillgängligt när som helst, var som helst. Inga program-nedladdningar och installationer av komplex mjukvara och infrastruktur behövs. Du prenumererar på detta för en fast månadskostnad enligt SaaS-konceptet.
Dessa bitar har också börjat få bra kommersiell dragkraft – Onshape-plattformen växer på proffs-användarnivå mer än konkurrerande lösningar i relativa termer. Från 2021 till 2023 har man gått från cirka 16 000 användare till över 27 000. Bara under 2023 ökade antalet professionella användare med cirka 23 procent enligt Griffin Securities mjukvaruanalytiker, Jay Vleeschhouwer.
Oavsett detta ser framtiden ljusare ut av ett annat skäl: Onshape har för närvarande 3,4 miljoner utbildningslicenser igång och den genomsnittliga nedladdningsfrekvensen är 50 proicent högre än den var för bara två år sedan. Det betyder att vi med tiden får en generation av unga användare som inte är vana vid något annat än att ha tillgång till sina designverktyg på ett ställe och att fritt kunna dela modeller med vem som helst, som bara behöver ha tillgång till en webbläsare.
I dagens case-artikel ska vi titta på ett användarfall som väl illustrerar värden som Onshape kan tillföra produktutvecklingsarbetet: Det handlar om Withings, en Frankrikebaserad tillverkare av smarta hybridklockor, smarta vågar, blodtrycksmätare, termometrar och sömnsensorer som spårar kondition och hälsa via en mobilapp. Deras produkter säljs i mer än 40 länder. De bytte ut sitt gamla CAD- och PDM-system och investerade istället i Onshapes molnplattform. Resultatet blev att de tekniska processerna vässades betydligt och besparingar på hundratusentals kronor.

Det var under 2019 som ingenjörsteamet på Withings sökte efter ett PDM-system för att ersätta sin ineffektiva manuella process för att spåra designändringar, såväl som dess gamla filbaserade CAD-system. Produktutvecklingsteamet när det gäller samarbete behövde också ett sätt att påskynda kommunikationen mellan sina ingenjörsteam baserade i Europa och Asien.
Men vi ska först ta en titt på vad Withings producerar. Företaget är baserat i Frankrike och tillverkar alltså hybridsmartklockor, smarta vågar, blodtrycksmätare, termometrar och sömnsensorer som spårar kondition och hälsa via en mobilapp. Utmaningen i detta var framför allt att ersätta vad som uppfattades som ineffektiva manuella processer för att spåra designförändringar. Men samverkans-sidan var också ett problem; produktutvecklingsteamet ville hitta bättre lösningar för att påskynda kommunikationen mellan sina ingenjörsteam för att dela det franska kärningenjörsteamets senaste designförändringar i realtid med sina ingenjörs- och tillverkningspartners i Hongkong och Kina.

”Världens mest avancerade
hälsospårningsklocka”
Hur löstes saken? I samband med utvecklingen av världens första smarta hybridklocka, ScanWatch Horizon (bilden till höger), beslutade företaget att satsa på Onshape-plattformen för utvecklingsarbetet.
Armbandsdelen av klockan ser ut som en traditionell analog klocka, utseendemässigt ligger den åt Rolex- och Omega hållet, men den är utrustad med sensorer som vidarebefordrar kritisk hälsoinformation i realtid (EKG, puls, SpO2, aktivitet) till Withings Health Mate mobilapp.
Denna klocka har blivit känd som ”världens mest avancerade hälsospårningsklocka” och är också den Den första konsumentenheten som spårar två viktiga hälsomått, EKG för förmaksflimmer (en oregelbunden snabb hjärtrytm) och SpO2 (syremättnad i blodet).

Klockans medicinska standard prisades bland annat i en produktrecension 2022 av CNET.com: ”Det finns mycket att gilla med Withings ScanWatch Horizon”, står det i recensionen. ”Det ser ut som en klassisk dykklocka med boett i rostfritt stål och roterande ram. Den har massor av hälsofunktioner som ett elektrokardiogram och blodsyrespårning, som båda har fått godkännande från US Food and Drug Administration. Apple, Fitbit och Samsung kan inte säga detsamma.”

”Vårt uppdrag är att ge människor möjlighet att ta bättre hand om sin personliga hälsa och att hjälpa dem att uppnå sina individuella mål samtidigt som de samlar in data av medicinsk kvalitet”, kommenterar Benoit Tucoulat, Withings Head of Mechanics and Applied Science.

Hantering av versionskontrollen
Genom att använda den molnbaserade Onshape-lösningen som primär designplattforme försökte produktutvecklingsteamet lösa några av de versionskontroll-problem som de upplevde med sin befintliga filbaserade CAD PDM-mjukvara.

Tunga poäng i detta byte var Onshapes kombinerade molnbaserade CAD-system med inbyggt PDM och samarbetsverktyg för realtidskommunikation. År 2019 implementerade sedan ingenjörsteamet växlingen till Onshape för att ersätta sin äldre, ineffektiva manuella lösning av versionskontroll-bitarna.

Enligt Manon Navellou (på bilden till vänster), Withings Mechanical Team Leader, var spårningen av design-iterationer genom att byta namn på filkopior särskilt utsatt för mänskliga fel.
– När vi gjorde dessa manuellt verisionsförändringar tappade vi ibland data för att någon sparade sin design ovanpå någon annans, exemplifierar Navellou och fortsätter: ”Med vårt tidigare CAD-system var vårt teams största utmaning för att undvika misstag att komma till en situation där artikelnumret på versionen som vi skickade till våra leverantörer var unikt.”

Koordinering av 16 CAD-användare
– De manuella reglerna fungerade helt enkelt inte för oss längre och processerna blev kort sagt riktigt besvärliga, säger Benoit Tucoulat. Bakgrunden var förstås att vårt företag växte och att vi designade produkter med fler och fler varianter. Men vårt versionskontrollsystem var inte skalbart.
För att säkerställa att alla dess 16 CAD-användare arbetar med den senaste versionen av en design, använder Withing nu Onshapes datahantering i realtid. Närhelst en medlem av ingenjörsteamet gör en designändring kan alla andra i teamet se det direkt. En omfattande redigeringshistorik spårar vem som gjorde vilken förändring och när, vilket gör att teamet omedelbart kan återgå till en tidigare iteration om så önskas.

Withings produktutvecklingsteam valde molnbaserad Onshape som sin primära designplattform och försökte lösa några av de versionskontrollproblem som de upplevde med filbaserad CAD.

Effektivisera samarbete och kommunikation
För att designa och tillverka sin ScanWatch Horizon har Withing således produktutvecklings-team i Frankrike, Hong Kong och Kina.
Innan covid-19-pandemin begränsade affärsresorna kraftigt under nästan två år, behövde Withings Paris-baserade ingenjörer fysiskt resa till Kina fyra till fem gånger per år. I Kina var det dock ibland svårt att komma åt designfiler lagrade på lokala servrar. För att möta detta skulle det franska teamet behöva ladda ner alla de senaste designfilerna till sina datorer innan de reste till Kina.

Med hjälp av Onshape kan kärningenjörsteamet i Frankrike nu omedelbart dela de senaste designförändringarna via molnet med sina kollegor, leverantörer och tillverkningspartners utomlands – och övervinna en av deras mest frustrerande kommunikativa flaskhalsar. Det finns inte längre ett behov av att skicka stora filer fram och tillbaka via e-post eller via Dropbox. Alla runt om i världen har alltid den senaste och mest korrekta informationen.

Withings pekar vidare på två viktiga Onshape-samarbetsverktyg och deras roller i utvecklingsarbetet – Branching and Merging, och Multi-Part Part Studios. Dessa ger utmärkt stöd och påskyndar Withings designprocess. Flera av företagets ingenjörer kan nu samtidigt förgrena sig från huvuddesignen och utforska alternativa konstruktioner oberoende, för att sedan komma tillbaka senare för att slå samman de bästa idéerna till en slutlig design.

Onshapes modelleringsmiljö tillåter också ingenjörer att designa flera relaterade delar samtidigt i samma utrymme, kontra att studsa fram och tillbaka mellan enskilda delfiler. Denna process efterliknar hur hjärnan fungerar för att skapa sammanställningar.

Hur Withings sparar en halv miljon kronor per år i PDM-kostnader
Enligt Tucoulat sparade Onshapes inbyggda PDM Withing motsvarande drygt 650 000 kronor under det första året och en halv miljon kronor årligen under efterföljande år, jämfört med de filbaserade, ”tilläggs-PDM-system” som de utvärderade.
Tucoulat fortsätter med att säga att han var frustrerad över en extra drygt 280 000 kronorna som låg dolda i utbildnings- och installationskostnader för filbaserad PDM, såväl som längden på själva köpprocessen.
– Jag tillbringade mer än två månader med att prata med ’de traditionella, äldre’ PDM-leverantörerna. Vi anordnade flera möten bara för att und förstå hur deras mjukvara fungerade, vilken typ av licenser vi behövde och hur vi kunde integrera dem, minns han. Dessutom skulle vi behöva köpa servrar för vår datahantering och det skulle ta 4 till 6 månader att konfigurera och fullt ut implementera deras lösning.

Onshapes momentum är verkligt. Produkten är starkare än någonsin och våra kunder älskar det molnbaserade arbetssättet. Om du är nyfiken på Onshape och vill prova det riskfritt, ge Onshape Discovery Program ett försök, säger David Katzman, general manager, PTC Velocity Group.

Detta var både komplext och tidskrävande jämfört med vad Onshape kunde lägga på bordet:
– När jag gick in på Onshapes hemsida och ”pratade” med deras bot var jag på ett konferenssamtal med Onshapes säljteam bara en timme senare. Dagen efter testade jag deras lösning utan att behöva en licens. Efter två veckors betatester var vårt team igång med Onshape, säger Tucoulat.

Tidsbesparingarna som uppnås genom att använda Onshape förbättrar PDM-besparingarna ytterligare, hävdar kollega Manon Navellou:
– Vi designar något, prototyper, testar det, gör modifieringar och startar sedan loopen igen. Det är en stor fördel att våra ingenjörer inte längre behöver slösa tid på att oroa sig för datahantering och kan lägga mer tid på att fokusera på design.

Kommer att kunna dra in motsvarande 1,6 miljarder kronor
När det gäller framtiden räknar Griffin Securities mjukvaruanalytiker, Jay Vleeschhouwer, med fortsatt höga tillväxtnivåer för Onshape och Arena PLM, Atlas-paketet.
För 2024 beräknas Atlas (Onshape/Arena)-plattformen inbringa drygt 1,3 miljarder kronor, inklusive programvara, underhåll och tjänster. 2025 beräknas det inbringa motsvarande drygt 1,6 miljarder kronor.

Hur Onshape-plattformen och Arena PLM-paketet kommer att utvecklas kommersiellt återstår att se. För den som är intresserad av att titta närmare på vad en investering kan tillföra bordet rekommenderar vi det nya Onshape Discovery Program, som kan hjälpa till att utvärdera Onshape riskfritt.

Länk: https://www.onshape.com/en/blog/announcing-discovery-program

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title