Annons

ROBOTICS: ABB förhandsvisar den senaste medlemmen i YuMi-familjen

Den har varit i fokus de senaste dagarna - ABBs YuMi-robot - som bolaget menar är, ”världens första verkligt samarbetande tvåarmade industrirobot”. Strålkastarljuset hamnade på YuMi för att ABB och Kawasaki Heavy Industries, också en robotutvecklare av bl a tvåarmade lösningar, annonserade ett globalt strategiskt program kring denna robottyp. Men det finns flera skäl för uppmärksamheten: ABB förhandsvisar nämligen sin senaste samarbetande YuMi-robot, denna gång en enarmad variant, på mässan International Robotics Exhibition (iREX) 2017 i Tokyo.

Som namnet antyder är samarbetande robotar utformade att arbeta sida vid sida med människor (”cobotics”) på fabriksgolvet för att öka produktiviteten och skapa förutsättningar för många fler och nya behov på marknaden. Roboten lanseras officiellt 2018.
Precis som YuMi, en robot för montering av små komponenter som lanserades 2015, har den nya roboten en nyttolast på 500 gram och kan tack vare det kompakta formatet enkelt integreras i befintliga monteringslinjer och därmed öka produktiviteten. Den nya roboten har också funktioner för lead-through-programmering, vilket gör att man slipper specialutbildning av operatörer.

Överträffat förväntningarna. – Framgångarna med YuMi har överträffat förväntningarna; den utformades ursprungligen för montering av små komponenter men har visat sig vara oerhört mångsidig – den kan lösa Rubiks kub, laga sushi, slå in presenter och dirigera en orkester. Med tanke på YuMis enorma framgångar förväntar vi oss att vår nya enarmade robot ska tas emot med öppna armar, i synnerhet som den har utvecklats på kundernas begäran, säger Sami Atiya, chef för ABB:s division Robotics and Motion.

Ett tillskott till framtidens fabrik. – Vi fortsätter att bygga upp vår portfölj med samarbetande robotar, säger Per Vegard Nerseth, Managing Director för ABB Robotics.
Han påpekar också att den senaste roboten är ett mycket efterlängtat tillskott till ’framtidens fabrik’:
– Den gör det möjligt för våra kunder att växa och blomstra i det nya tidevarvet som ständigt kräver anpassningar till nya behov, arbetssätt och applikationer. Genom att kombinera roboten med våra digitala lösningar i ABB Ability kommer kunderna att kunna ta effektivitet och tillförlitlighet på fabrikerna till nästa nivå.

Print Friendly, PDF & Email

Success Stories

Success Stories

Industriellt

Intressant på PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

PLM TV News

Aktuell ANALYS

Aktuell Analys

Aktuell Analys

3D-printing

Block title